anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Copii: cum se combate corect febra? Ce sfaturi ne dau medicii!

GALERIE
febra copii
 • febra copii
- +

Combaterea febrei se realizează fie prin administrarea de medicament, fie prin împachetări în cearşafuri umezite, duşuri cu apă la temperatura corpului. Foarte importantă în scăderea febrei este hidratarea corectă. O cantitate insuficientă de lichide primită de copil, va îngreuna scăderea temperaturii spre valorile normale. 

Dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatrie, spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Febra reprezintă o reacţie a organismului care poate să apară atât  în infecţiile virale, cât şi în cele bacteriene. Diferenţa dintre cele două tipuri de infecţie trebuie lăsată în seama medicului curant. Ìmportant de reţinut este faptul că febra NU se tratează cu antibiotice. Am întâlnit, din păcate, multe mame care se prezentau la consult cu copilul pentru că acesta avea  febră şi la întrebarea ce medicament au administrat micuţului spuneau numele unui antibiotic. „Dar pentru febră?“ Şi repetau acelaşi nume, considerând că antibioticul este metoda de combatere.Total greşit.

Metode de combatere  a febrei: administrarea de medicamente - paracetamol, ibuprofen, algocalmin;   metode fizice - împachetări în cearşafuri umezite cu apă la temperatura corpului, duşuri cu apă la temperatura corpului. Este important să fie crescută cantitatea de lichide primite de copil pentru că din cauza febrei pierderile de lichide de la nivelul pielii sunt mari. De asemenea, există o creştere a frecvenţei respiratorii şi secundar pierderi de lichide. De multe ori scăderea febrei este influenţată negativ tocmai de această lipsă de hidratare corespunzătoare.

Cum se administrează medicamentele pentru febră

Febra poate să apară la intervale extrem de variate. De reţinut: dacă intervalul dintre două croşete febrile este de 4 până la 6 ore, trebuie să se utilizeze antitermice de clase diferite în alternanţă. De exemplu, dacă iniţial i s-a dat copilului un medicament a cărui substanţă de bază este ibuprofenul – siropuri gen „Nurofen“, „Marcofen“, Brufen“ „- dacă după patru ore copilul face din nou febră, atunci i se va administra paracetamol. Practic, nu se depăşesc dozele pe 24 de ore din medicamentul respectiv. Dacă intervalul în care reapare febra este mai mare de 4 ore, administrarea antitermicului trebuie împinsă până la momentiul respectiv. Dacă intervalul este mai scurt de patru ore, fie folosim metodele fizice, sau, dacă este vorba de o temperatură extrem de înaltă, algocalminul. O mare atenţie în utilizarea acestui medicament, întrucât poate da reacţii adverse, de la reacţii alergice la tulburări hematologice.

Copilul febril nu trebuie îmbrăcat în exces! Dacă „înfofoliţi“ copilul, febra nu va scădea

Exista tendinţa de a îmbrăca un copil febril în exces, aspect care dăunează, din păcate. Copilul trebuie să realizeze schimbul de căldură cu exteriorul prin piele, printr-o suprafaţă corporală nu prea mare. Dacă acest schimb este obturat de haine, poţi administra antitermice fără a avea efect. Ca urmare, copilul trebuie îmbrăcat cât mai lejer. Şi nu răceşte, ca să răspund unei întrebări frecvent puse de părinţi . Mai există un aspect care ne poate produce nedumerire şi anume mâinile, picioarele şi chiar capul sunt reci, iar trunchiul este fierbinte. De multe ori există tendinţa de a pune mâna pe capul copilului pentru a aprecia temperatura, însă câteodată acest lucru poate fi înşelător. La febră mare, mulţi copii au mâinile şi picioarele reci, chiar vinete, dar corpul le este fierbinte, întrucât există o centralizare a circulaţiei .

Măsurarea cu temometrul este metoda cea mai corectă şi sigură. Febra poate să se menţină două - trei zile, fără a fi un semnal de alarmă, de fapt boala îşi urmează evoluţia naturală, antitermicul fiind practic o medicaţie simptomatică, pentru ameliorarea stării generale. În cazul în care febra persistă peste patru zile, dacă valorile sunt extrem de ridicate (peste 39 grade Celsius) sau febra apare la intrevale extrem de scurte cu o putere de control redusă, copilul trebuie (re)evaluat clinic şi biologic pentru a depista dacă nu este vorba de o infecţie bacteriană sau de o complicaţie. Dar, şi în acest caz, administrarea antibioticelor nu înseamnă stoparea febrei: manifestările acute pot să se menţină 48–72 ore de la începerea terapiei cu antibiotic. Atenţie: durata de administrare a antitermicelor este de maximum trei - cinci zile, excesul lor având consecinţe hepatice, hematologice“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.