Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Copii:Ganglioni măriţi de volum, cât de grav este?

GALERIE
Ganglioni copii
  • Ganglioni copii
- +

Doar medicul practician este cel care are experienţă şi în urma palpării poate decide dacă este vorba de ganglioni care ridică semne de întrebare. De aceea este important un consult medical atunci când părintele doreşte să fie sigur că respectivii ganglioni nu ascund o boală mai gravă.  

Dr. Maricel Burlacu,  medic primar pediatru,  Spitalul de Copii”Sf. Maria” Iaşi:”La copii creşterea în dimensiuni a ganglionilor laterocervicali ( nota redacţiei – pe laturile gâtului)  reprezintă  un motiv  frecvent de îngrijorare pentru părinţi. Foarte mulţi copii au ganglionii palpabili la nivelul gâtului ca urmare a infecţiilor din sfera ORL cu care aceştia se confruntă frecvent. Din acest motiv, în practica de zi cu zi, când descoperim ganglioni măriţi în partea laterală de sus a gâtului cerem un consult ORL. Şi putem avea confirmarea unei faringite, amigdalite, rinite acute, otite etc. Tratamentul pentru aceste afecţiuni rezolvă şi problema ganglionilor. Ganglionii plasaţi în jumătatea inferioară a gâtului pot apărea în boli severe precum boala Hodgkin, limfoame sau tuberculoza ori în boli mai puţin severe precum Boala zgârieturilor de pisică (care apar după zgârieturi de pui de pisici sau pisici sub şase luni). 

Ganglioni măriţi de volum pot apărea frecvent la copii  şi submandibular. Vorbim de  nişte ganglioni mai duri care au legătură cu cariile  dentare. Mai ales cu caria premolarului doi. Este necesar consultul stomatologului. Când apar astfel de ganglioni pentru a considera că sunt benigni, există un prim criteriu:  să nu fie structuraţi într-un bloc ganglionar. De asemenea, alte criterii de benignitate pentru ganglioni sunt următoarele: să fie mobili pe straturile profunde,  rotunzi,  relativ moi,  doar foarte uşor dureroşi şi neaderenţi. Părintele poate palpa ganglionul sau ganglionii având în vedere criteriile enunţate mai sus. Doar medicul practician este cel care are experienţă şi în urma palpării poate decide dacă este vorba de ganglioni care ridică semne de întrebare. De aceea este important un consult medical atunci când părintele doreşte să fie sigur că respectivii ganglioni nu ascund o boală mai gravă. 

 Când este necesară excizia(scoaterea) şi studierea la microscop a ganglionilor

Subliniez că atunci când  un ganglion este dureros şi aderent ( nota redacţiei – nu mai este mobil) atunci se schimbă problema . E e necesară o investigaţie suplimentară, de multe ori chiar excizia şi studierea la microscop  a ganglionului. De regulă, astfel de investigaţii se recomandă mai ales când avem un bloc ganglionar dureros şi aderent, plasat în partea de jos a gâtului, în jumătatea inferioară.  În astfel de situaţii putem avea Boală Hodgking ganglionară sau tuberculoză ganglionară.  Mai trebuie spus că în toate cazurile de ganglioni problematici cresc VSH-ul, CRP-ul, fibrinogenul. Dacă ganglionii s-au mărit din cauza unei infecţii curente – de exemplu o infecţie în sfera ORL- după ce tratăm infecţia, scad şi valorile  VSH, CRP, fibrinogen. De asemenea, şi ganglionii ar trebui să scadă în dimensiuni după tratarea infecţiei. Dacă este o răceală curentă şi după tratamentul infecţiei ganglionul sau ganglionii rămân crescuţi în dimensiuni, iar analizele nu arată scăderea VSH, CRP, fibrinogen, atunci respectivii ganglioni trebuie excizaţi chirurgical şi studiaţi la microscop.

Adenoflegmoanele: ganglion infectat cu stafilococ (sau agentul bolii ghearelor de pisica – Bartonela henselae)!

Mai avem că situaţie particulară aşa numitele adenoflegmoane. Acestea înseamnă de fapt ganglioni infectaţi. Ganglioni sunt staţii pe traseul transportului limfei de la piele către torace. Şi, în aceste staţii, în ganglioni, pot ajunge prin drenaj limfatic, infecţii care apar prin vulnerarea pielii. Sunt persoane care  se zgârie sau ”zgâncilesc” o mică rană -  julitură. Prin această poartă intră în organism stafilococul. Acest stafilococ ajunge la ganglionii laterocervicali şi îi infectează. Aspectul clasic în adenoflegmon este de  un singur ganglion mărit de volum care în funcţie de stadiul de evoluţie poate fi la început doar dureros,  mărit şi aderent. Apoi urmează o înroşire a pielii şi ganglionul devine din punct de vedere al consistenţei cu ”duritate lemnoasă”. Pentru ca apoi să apară  o culoare spre violaceu ce pregăteşte exulceraţia – spargerea precedată de necroza pielii care devine albicioasa în final.  De regulă,  când apare şi roşeaţa la nivelul pielii din zona ganglionului mărit de volum  se recomandă un examen ecografic şi apoi drenaj chirurgical.  Toate acestea duc la vindecarea totală a situaţiei.

Boala zgârieturilor de pisică se poate manifesta prin ganglioni inflamaţi

Există şi ganglioni care se inflamează din cauza aşa numitei  boli a zgârieturilor de pisică. Această afecţiune este transmisă în principal de pisicile adolescente de 6 luni sau chiar şi mai mici. Copiii au obiceiul de a se juca cu pisicile mici care li se par foarte drăgălaşe, dar care prin zgârieturi pot transmite o bacterie ce determină această boală. Bacteria din sânge este drenată în ganglionii limfatici şi pot fi prinşi unul sau mai mulţi ganglioni. De exemplu, în cazul în care zgârietura pisicii este localizată la nivelul braţului, se pot infama ganglionii din zona axilei. Copilul întrebat despre jocul cu pisici neagă dar în mod tipic putem găsi pe membre urmele zgârieturilor ca nişte cicatrici liniare alb-sidefii.

Toxoplasmoza: ganglioni inflamaţi, măriţi şi duri, mai numeroşi  care, de regulă, se pot palpa laterocervical sau generalizat!

Ganglioni măriţi de volum pot apărea şi în toxoplasmoza colectată tot de la pisică ori după consum de carne de vită ca biftec tartar (în sânge). Această boală presupune un tratament susţinut cu medicamente – 21 de zile se administrează Biseptol sau Rowamycina.  Toxoplasmoza se poate manifesta prin ganglioni inflamaţi, măriţi şi duri, mai numeroşi  – de regulă se pot palpa laterocervical. De asemenea, pot apărea febră, dureri musculare, dureri  de spate ca în gripă şi poate să dea malformaţii ale fătului la gravide. Părinţii ignoră pentru o consideră o răceală de sezon. Toxoplasmoza trece într-o stare latentă, evoluţia naturală a bolii fiind de circa 2 ani până când simptomele dispar sau apar sechele de obicei calcificări cerebrale sau afectări severe oculare. Atenţie însă: netratată corespunzător cu acest tratament susţinut menţionat mai sus, boala poate expune persoanele mai târziu la o complicaţie neurologică gravă. Asta deoarece favorizează calcificările intracerebrale şi uneori se ajunge chiar  la aşa-numitul creier de piatră.  Astfel de cazuri sunt rare, dar nu poţi şti niciodată cum va evolua o astfel de infecţie dacă o laşi netratată.  De aceea apariţia de ganglioni inflamaţi, măriţi de volum şi ideea că ar putea fi vorba despre o toxoplasmoză,  impun un diagnostic de certitudine. Se fac analize de sânge  pentru a depista posibila infecţie cu toxoplasma,  mai ales la copii care se ştie că au manevrat animale, în special pisici şi mai ales la cei necompromişi. Acestea ar fi motivele pentru care prezenţa şi persistenţa ganglionilor laterocervicali măriţi nu ar trebui ignorată de părinţi. Dacă au trecut 8 zile de când a apărut starea gripală şi ganglionii persistă să fie măriţi, e bine să aducem copilul la un consult. Bineînţeles că există şi persoane care  au aceşti ganglioni măriţi de la vârste foarte fragede. Ganglionii sunt ca nişte boabe de mazăre sub pielea gâtului şi  se accentuează imediat ce apare o răceală. Apoi, după vindecare, revin la formă de boabe de mazăre. Sunt  constituţionali,  fără  a fi patologici”.   

Ce sunt ganglionii şi ce rol au?

Organismul are două sisteme circulatorii: unul vascular (cu artere şi vene) şi unul limfatic (cu vase limfatice). Vasele limfatice pot fi localizate superficial (sub piele), sau profund (în torace , abdomen, pelvis etc); ele transportă limfa, un lichid  care se găseşte în jurul tuturor celulelor. Limfa merge de la ţesuturi către inimă prin vasele limfatice, pe traseul cărora se găsesc din loc în loc ganglioni, care au rol de filtre. Ei reţin toate elementele care nu trebuie să ajungă în sistemul circulator al organismului: microbi, celule anormale – cum sunt cele leucemice. Prin reţinerea acestor elemente, are loc o reacţie locală care duce la mărirea ganglionilor â adenopatie. Pot fi palpaţi atunci când se se măresc doar ganglionii  superficiali.

Cel mai frecvent ganglionii superficiali care se pot palpa de află în următoarele zone:

*pe laturile gâtului â laterocervical

*supraclavicular (deasupra calviculei )

*axilar

*sub mandibulă (submandibular)

*la stinghiile membrelor inferioare (inghinal)

*la coate

*în spaţiul popliteu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri