Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Copii: pentru ce afecţiuni se poate apela la chirurgia laparoscopică?

GALERIE
copii interventie laparoscopica
  • copii interventie laparoscopica
- +

Apendicita acută, colecistita litiazică, boala Hirschsprung, refluxul gastro-esofagian, malformaţii congenitale intestinale, testiculul necoborât congenital intraabdominal sau varicocelul, sunt doar câteva dintre afecţiunile în cazul cărora copiii pot beneficia de o intervenţie chirurgicală laparoscopică. Aflaţi mai multe din articolul următor despre intervenţiile laparoscopice care se practica la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi 

Şef lucrări dr. Iulia Ciongradi, medic primar chirurgie pediatrică, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Laparoscopia este o modalitate de a efectua variate intervenţii chirurgicale abdominale şi pelvine, utilizând 2 până la 4 mici incizii (de 3-10 mm) la nivelul peretelui abdominal, prin intermediul cărora se introduc diverse instrumente chirurgicale, precum şi endoscopul (un instrument optic ataşat unei camere video ce permite vizualizarea conţinutului cavităţii peritoneale în condiţii superioare faţă de chirurgia deschisă).

Laparoscopia (ce defineşte tehnici operatorii adresate cavităţii abdominale) face parte din grupul mare al procedurilor chirurgicale minim invazive, ce includ şi accesul toracoscopic (intervenţii chirurgicale efectuate asupra plămânului şi a altor organe toracice prin acelaşi tip de abord), precum şi diverse proceduri de endoscopie urinară. Abordul minim invaziv evită inciziile extinse ale peretelui abdominal, asigurând astfel o vindecare mai rapidă a pacientului, cu scăderea durerii postoperatorii cât şi a duratei de spitalizare.

De asemenea, laparoscopia oferă acces şi posibilitate de vizualizare largă a cavităţii abdominale, sistemul optic al endoscopulul introdus permiţând magnificare şi astfel o mai bună evidenţiere a structurilor anatomice. Colectivul clinicii de chirurgie pediatrică din Iaşi are o importantă experienţă şi o permanentă preocupare în dezvoltarea tehnicilor de chirurgie minim invazivă, prima intervenţie laparoscopică efectuându-se în decursul anului 2011. 

Pentru ce afecţiuni se poate interveni laparoscopic la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi? 

Intervenţiile chirurgicale laparoscopice în patologia pediatrică se adresează practic oricărei afecţiuni abdominale de resort chirurgical. Cele mai frecvente afecţiuni tratate prin această metodă în clinica de Chirurgie Pediatrică din Iaşi sunt apendicita acută, colecistita litiazică, boala Hirschsprung, reflux gastro-esofagian, malformaţii congenitale intestinale, diferite condiţii splenice ce necesită splenectomie (extragerea splinei), testiculul necoborât congenital intraabdominal, varicocelul, hidronefroza congenitală, diferite afecţiuni renale ce necesită nefrectomie (duplicaţii renopieloureterale, displazii renale), patologie ovariană (chisturi, tumori ovariene, torsiuni de ovar) şi multe altele.

Metoda poate fi utilizată şi în scop diagnostic 

În afara faptului că este o excelentă metodă de tratament, laparoscopia poate fi utilizată şi ca o excelentă metodă diagnostic, permiţând, în cazuri de dubiu, vizualizarea directă a potenţialului organ abdominal afectat, cu agresionarea minimă a organismului (endoscopul cu camera video aferentă vor fi introduse în cavitatea peritoneală printr-o incizie de 5-10 mm la nivel ombilical).

Există contraindicaţii? 

Da, există contraindicaţii, legate de statusul general al pacientului (afectarea severă a funcţiei cardiace, pulmonare sau renale), de afecţiunea căreia i se adresează procedura chirurgicală, de existenţa unor intervenţii chirurgicale abdominale anterioare (ce creează aderenţe în interiorul abdomenului, care pot îngreuna şi/sau complica accesul minim invaziv). 

De la ce vârstă se pot opera copiii laparoscopic? 

Intervenţiile chirurgicale laparoscopice se pot efectua începând cu perioada de nou-născut, neexistând contraindicaţii de efectuare a procedurilor legate de vârsta pacientului. Cel mai mic pacient operat prin abord laparoscopic în Clinica de Chirurgie Pediatrică din Iaşi a avut vârsta de o lună. 

Care sunt avantajele dacă se optează pentru o astfel intervenţie? 

Aşa cum am menţionat anterior, intervenţiile chirurgicale laparoscopice au nenumărate avantaje. Accesul la afecţiunea ce a determinat necesitatea procedurii chirurgicale nu se face printr-o incizie largă, cum este necesar în cadrul chirurgiei clasice, cu tăierea extensivă a straturilor peretelui abdominal (piele, grăsime, muşchi), ci prin incizii de 3 până la 10 mm. Acest fapt reduce durerea postoperatorie a pacientului, facilitează o vindecare mai rapidă, scurtând inclusiv durata de spitalizare, evită apariţia unor sechele generate de abordul deschis (de exemplu cicatrici vicioase, disgraţioase) sau a unor complicaţii postoperatorii (de exemplu eventraţiile).

În plus, laparoscopia, datorită utilizării unui dispozitiv video asociat unui sistem de magnificare, oferă posibilitatea identificării unor alte afecţiuni nediagnosticate anterior. Endoscopul, introdus în general pe la nivelul regiunii ombilicale a pacientului, permite o inspecţie a întregii cavităţi abdominale, fapt imposibil de realizat printr-o incizie clasică în cazul unei apendicectomii, de exemplu. Prin sistemul de magnificare ataşat imaginii video se permite, de asemenea, vizualizarea mai bună a diferitelor structuri anatomice. În acelaşi timp accesul în diferite spaţii ale cavităţii abdominale este superior celui oferit de operaţiile clasice. 

Se practică anestezia generală? 

Marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale în chirurgia pediatrică necesită, pentru confortul pacientului, efectuarea unei anestezii generale. Nici tehnicile laparoscopice nu fac excepţie de la acest principiu, prin anestezie generală asigurându-se absenţa durerii intraoperatorii, ca şi lipsa disconfortului mental indus de o eventuală conştientizare de către pacient a momentului operator. 

Cât timp trebuie să stea copilul în spital? 

Durata spitalizării este variabilă şi depinde în principal de tipul intervenţiei chirurgicale, de vârsta pacientului, de evoluţia postoperatorie a acestuia. Cu toate acestea, durata spitalizării pentru pacienţii trataţi prin metode minim invazive este demonstrată a fi, pentru aceeaşi afecţiune, mai mică faţă de cea asociată intervenţiilor chirurgicale efectuate prin abord clasic. De exemplu în cazul pacienţilor cu splenectomie (îndepărtarea chirurgicală a splinei), copii pot fi externaţi la 2-3 zile postoperator, faţă de 5-7 zile în cazul operaţiilor clasice. De asemenea, în cazul unor afecţiuni mai complexe, cum ar fi boala Hirschsprung (megacolonul congenital), diferenţele între zilele de spitalizare sunt şi mai mari, de până la 7-10 zile în favoarea cazurilor tratate prin abord minim invaziv. Şi în cazurile de apendicită complicate cu peritonită (acumulare de puroi în jurul apendicelui) durata de spitalizare e cu 4-5 zile mai scurtă pentru cazurile abordate laparoscopic“.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri