anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Copiii abuzați sexual, traumatizați de un sistem înțepenit în trecut, care-i examinează pe „fierătanii” de acum 50 de ani

GALERIE
abuz sexual copii
 • abuz sexual copii
- +

Copiii agresați sexual, care vin deja cu traume uriașe la examinarea medico-legală, sunt de cele mai multe ori traumatizați în continuare în cabinete neprietenoase, cu scaune ginecologice de acum 50 de ani, unde sunt investigați medical cu „fierotenii” de care se îngrozesc și adulții, a explicat dr. Ligia Bărbării, specialist în medicină legală și formator la Institutul Național al Magistraturii (INM) într-un interviu React-PressHUB.

Foarte puține din cazurile care beneficiază de o examinare medico-legală se concretizează și cu o expertiză genetică, mult mai eficientă, dar pe care polițiștii și procurorii se feresc să o ceară.

Dr. Ligia Bărbării a explicat, într-un interviu acordat Adrianei Săftoiu, de ce.

 „Lucrez de 30 de ani în Medicina Legală. O parte din ani i-am petrecut în teren și o parte în laboratorul de genetică. Ideea cu care am pornit în a susține acest proiect a fost dublă. Am conștientizat că nu avem facilități medicale – și medico-legale, în special – adaptate nevoilor copiilor.

Toate serviciile de medicină legală, fără excepție, sunt niște servicii un pic anoste, înțepenite în timp, ca organizare, dotare. Noi aparținem, ca sistem, de Ministerul Sănătății. Dar Medicina Legală este tratată, întotdeauna, ca un fel de Cenușăreasă.

Cu toate acestea, vedeți cât de importante sunt probele științifice pe care suntem chemați să le furnizăm sistemului de justiție. De aceea cred că este important să se investească în crearea acestor facilități, având în vedere că victimele copii – este cunoscut acest lucru – vor victimiza pe alții”, a precizat dr. Ligia Bărbării, specialist în medicină legală, formator INM.

„Sunt niște copii care sunt abuzați și trebuie să ne îndreptăm toată atenția către ei”

Specialistul amintește că din rândul victimelor care sunt abuzate sexual se selectează, în mod indubitabil, victimele traficului de persoane, la care deținem un record trist la nivel european.

„De asemenea, deținem un record trist la mame minore. O copilă care la 14 ani dă naștere unui copil este clar o victimă. Clar sunt niște copii care sunt abuzați și trebuie să ne îndreptăm toată atenția către ei, să creăm mijloace specializate, mijloace adecvate în care ei să primească întreaga atenție a corpului medical și a corpului de medici legiști, care, din păcate, încă la ora actuală sunt formați în sistemul de rezidențiat după vechi cutume”, a avertizat dr. Ligia Bărbării.

Potrivit specialistului, numai medicii care au avut șansa să iasă din țară și care au venit în contact cu sistemele din Occident și-au schimbat modul de a gândi, vor să acționeze altfel, dar și ei se izbesc de o rezistență la schimbare din partea celor care ar trebui să fie autorități științifice în domeniu.

„Mai puțin de 3% din cazurile care beneficiau de o examinare medico-legală se concretizau și cu o expertiză genetică judiciară”

Dr. Ligia Bărbării a menționat, la interviul React-PressHUB, că numărul solicitărilor pentru efectuarea de expertize genetice judiciare este foarte scăzut în România, deși investigațiile științifice de acest tip ar putea fi de mare ajutor procurorilor și polițiștilor.

„Ani de zile am promovat expertiza genetică judiciară în sistemul de justiție din România.

Din niște statistici, am observat că mai puțin de 3% din cazurile care beneficiau de o examinare medico-legală la camera de gardă a Institutului Mina Minovici se concretizau și cu o expertiză genetică judiciară. Solicitarea pentru acest gen de investigație științifică rămâne la un nivel foarte scăzut.

De ce? Cauzele sunt mai multe. Nu toți procurorii cer. Polițiștii, nici atât. Li se pare că este o investigație scumpă – dar nu mai este”, a menționat medicul.

„Se cer examene care se cereau și acum 50-60 de ani”

Specialistul vorbește de un sistem blocat în trecut și explică de ce e nevoie de o mobilizare a corpul profesional – de la magistrați, polițiști până la medici legiști – ca să administreze probe științifice.

„Se cer examene care se cereau și acum 50-60 de ani: examen microscopic în laboratorul de serologie și tot felul de alte investigații care au valoare probatorie nulă, pornind de la un concept pe care nici măcar nu l-au verificat, că ADN-ul este o chestie pentru alte tărâmuri, deși există laborator și în cadrul Institutului din București, și în cadrul Poliției Române, cu sistem național de baze de date genetice – profil judiciar, alte două laboratoare de profil la Timișoara și Iași”, a afirmat Dr. Ligia Bărbării.

Citeşte mai mult pe presshub.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.