anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Comunicat de presa

Copiii au nevoie de cât mai mulți aliați în lupta pe care o duc pentru drepturile lor!

GALERIE
COVER-02
 • COVER-02
- +

Societatea românească a făcut, fără îndoială, progrese consistente în ultimii 30 de ani în ceea ce privește integrarea persoanelor de altă etnie, religie, orientare sexuală sau statut social. 

Astăzi, mai mult decât în trecutul recent, ne scandalizăm când o vedetă online cataloghează oameni doar pe baza greutății lor, suntem mult mai deschiși în a accepta orientarea sexuală a celuilalt și înțelegem că discriminarea poate cauza tragedii. 

Dar, suntem departe încă de o societate cu adevărat deschisă. Iar problemele sunt în continuare prezente inclusiv acolo unde adulții de mâine ar trebui să învețe cum să fie mai incluzivi, mai toleranți și mai buni: în școală.

Școala românească nu este, în totalitatea sa, un laborator al viitorului, ci mai degrabă un transmițător al unor idei din trecut, aduse în prezent chiar de către cadrele didactice. 

Un studiu efectuat de World Vision România, intitulat „10 adevăruri despre cum sunt încălcate Drepturile Copilului în comunitățile dezavantajate”, arată o situație nu tocmai roz când vine vorba mai ales de elevii din mediile vulnerabile. 

O treime dintre copii au declarat că, în clasa lor, profesorii discriminează elevii, în baza capacității intelectuale, aspectului fizic, religiei, îmbrăcămintei sau dizabilității.

Aproape jumătate dintre copii spun că, în clasa lor, colegii sunt cei care discriminează în baza capacității intelectuale, aspectului zic, religiei, îmbrăcămintei sau dizabilității.

Jumătate dintre tinerii respondenți spun că ei sau colegii lor au fost dați afară din clasă de către profesori. Și 4 din 10 copii spun că primesc note mici drept pedeapsă. Profesorii recurg cel mai des la această practică dacă elevul și-a deranjat colegii, vorbind neîntrebat.

În acest context, aproape jumătate din copii nu se simt liberi să-și exprime opiniile în fața profesorilor. 1 din 5 copii nu se simte liber să-și exprime opiniile în fața părinților. Iar 4 din 10 elevi nu au fost consultați anul trecut nici măcar o dată de către profesori referitor la predarea și evaluarea din clasă.

Mai mult de două treimi dintre copii spun că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri și alte caiete speciale cu exerciții de lucru. Jumătate dintre copii spun că li se cer bani și pentru fondul clasei.

Dacă România își dorește cu adevărat să fie educată – nu doar un concept pe hârtie scumpă, ci o realitate, de aici ar trebui să înceapă: de a-i educa, întâi pe acei dascăli care nu și-au înțeles menirea și de a lupta, inclusiv prin curriculă și prin organizarea cursurilor, pentru ca astfel de situații ca cele descrise mai sus să fie tot mai puține. 

Investiția într-un copil presupune responsabilitate. Dacă strici o piesă, o dai la rebut și faci alta. Dacă strici un copil, distrugi destinul lui, dar și pe al celor din jurul său. Și e greu spre imposibil să mai repari.

Sper ca tot mai mulți dintre noi – politicieni, autorități, cadre didactice – să înțeleagă acest lucru cât mai repede.

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.