EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totsambata, 06.03.2021
Un copil cu status imunitar care nu este complet maturizat prezintă 6 - 7 infecţii respiratorii într-un an. Însă o parte dintre copii pot să prezinte chiar şi 12 infecţii respiratorii pe an, în special cei care intră pentru prima dată în colectivitate. Aceştia vin în contact cu un mediu nou la care trebuie să se adapteze. În timp, după intrarea în colectivitate se va ajunge la rărirea acestor situaţii.
Dr. Cătălina Ionescu, medic pediatru, Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Statusul imunitar al organismului, se referă la sistemul de apărare atât de la nivelul căilor respiratorii, cât şi cel general (de la nivelul întregului organism). Copilul se naşte cu o imunitate transmisă de la mamă şi care se menţine în primele 4 - 6 luni. Ulterior, îşi perfecţionează propria imunitate, atât prin imunizarea aşa zis fiziologică, cât şi prin contactul cu diverse microorganisme şi/sau prin vaccinări. În mod normal, un copil cu status imunitar nematurizat prezintă 6 - 7 infecţii respiratorii într-un an. Însă, o parte dintre copii pot să prezinte chiar şi 12 infecţii respiratorii pe an, în special cei care intră pentru prima dată în colectivitate. Aceştia vin în contact cu un mediu nou la care trebuie să se adapteze. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că prelungirea timpului petrecut în colectivitate conduce la rărirea acestor situaţii.
Nu frigul este vinovat
Mediul este, de asemenea, un factor ce favorizează acţiunea şi respectiv reacţia organismului la microorganisme. În anotimpul rece, factorii de mediu - alimentaţia, variaţiile termice şi umiditatea au influenţa asupra statusului de apărare al organismului. Infecţiile respiratorii sunt extrem de contagioase, transmiterea fiind pe cale aeriană, de aceea răspândirea, mai ales în colectivităţile de copii (grădiniţe, creşe) este crescută. Modificările bruşte de temperatură, umiditatea favorizează infecţiile respiratorii. Întrucât răspândirea virusurilor şi a bacteriilor care determină afecţiuni respiratorii este pe cale aerogenă (strănut , tuse) în anotimpul rece incidenţa acestor afecţiuni este mai mare. Vinovată nu e atât temperatura scăzută, ci în principal faptul că în această perioadă stăm în spaţii închise, mai puţin aerisite. Astfel, se favorizează prin contactul mai strâns dintre persoane răspândirea acestor microbi. Aşa încât organismul încearcă să lupte cu diverşi microbi până la un moment, când capacitatea de apărare este depăşită şi apare boala. De asemenea, variaţia mare a virusurilor (peste 200 de tipuri) reprezintă un alt element care influenţează repetarea răcelilor.
„Cum a răcit copilul dacă nu a ieşit din casă?“
Ţinând cont de cele menţionate mai sus, copii prezintă repetate afecţiuni respiratorii. Pe de o parte statusul lor imunitar nu este complet maturizat. Apoi, trebuie avut în vedere şi contactul dintre copii - ei nu ştiu să se protejeze de factori externi (de exemplu strănutul altui copil). La acestea se adaugă tabieturile alimentare cu refuzul multor copii de a mânca legume şi fructe, aparând carenta de vitamine care favorizează aceste răceli repetate. De asemenea, copilul pune mâna pe diverse obiecte, pe jos, iar unele virusuri pot rezista perioade îndelungate pe aceste obiecte. Uneori părinţii sunt nedumeriţi şi întreabă: „Cum a răcit copilul dacă nu a ieşit din casă?“. Adulţii pot fi purtători sănătoşi ai acestor virusuri şi-i transmit prin contact direct (sărutatul copiilor) sau indirect (prin diverse obiecte). Până la un punct aceste infecţii respiratorii sunt normale, în sensul că simptomele organismului reprezintă un mod de reacţie la factori externi. Fiecare infecţie declanşează în corp o reacţie imunitară cu producerea de anticorpi, ceea ce îl va proteja de o infecţie asemănătoare în viitor (imunitatea naturală fiind de lungă durată). Dacă un adult poate să răcească de 4 ori pe an, un copil poate prezenta în mod obişnuit 6-7 sau chiar până la 12 afecţiuni respiratorii într-un singur an. în contextul a tot ceea ce am spus anterior, acest număr este practic justificat şi nu prezintă un factor de alarmare.
După răceală: când poate reveni micuţul în colectivitate?
Perioada de contagiozitate este de 5 - 7 zile, de aceea este de preferat să ţinem copilul acasă minim o săptămână. Pe de o parte, pentru a nu transmite boala şi altor copii, pe de alta pentru a permite un climat care să-i asigure însănătoşirea. Evoluţia spre vindecare a unei afecţiuni respiratorii este de 7 - 10 zile, urmată de o perioadă de convalescenţă care poate dura de la una până la trei săptămâni. În perioada de convalescenţă copilul trebuie protejat pe cât posibil, întrucât este încă vulnerabil pentru alte infecţii. Din acest motiv, trebuie respectate măsurile profilactice şi evitate, atunci când se poate, zonele aglomerate, inclusiv colectivităţile şcolare.“
Otitele - complicaţiile frecvente ale virozelor respiratorii
Cavitatea nazală comunică cu urechea printr-un conduct numit trompa lui Eustachio. Această comunicare face legătura dintre aerul extern şi cel din urechea internă, realizând o presiune egală. La copil acestă trompă are un unghi de deschidere mai largă şi este mai scurt. În timpul unei răceli pe lângă inflamaţia mucoasei nasului şi gâtului se poate realiza şi o inflamaţie a orificiului de deschidere al acestei trompe, mergând până la închiderea acestui orificiu cu consecinţa unei presiuni negative în ureche. În evoluţie este posibilă şi o secreţie accentuată de mucus la nivelul acestui conduct cu consecinţa apariţia unei otite seroase. Dacă lucrurile evoluează se poate ajunge la otita supurată prin suprainfectarea acelui lichid de secreţie. Plecând de la aceste generalităţi este important pentru a evita apariţia otitelor să se realizeze o decongestionare corespunzătoare a nasului: să se curăţe nasul cu ser fiziologic şi să fie suflat sau aspirat cu pompiţa ori aspiratorul nazal, să se utilizeze antiinflamatoare, iar copii mici să fie alimentaţi în poziţie semişezândă, de 45 grade cel puţin.
Învăţaţi să curăţaţi corect nasul copilului
Într-o răceală avem de fapt o inflamaţie a mucoasei nazale, ceea ce determină simptomele de nas înfundat, precum şi secreţiile nazale abundente. În acest caz, mucoasa nasului trebuie umidifiată, curăţată pentru a ameliora fenomenele locale. Acest lucru se poate realiza cu ser fiziologic călduţ (serul fiziologic rece determină vasoconstricţie). Serul fiziologic călduţ se administrează astfel: 1-2 picături în fiecare nară, de 5- 6 ori pe zi. Serul fiziologic poate fi înlocuit cu apa de mare, care se administrează doar de 3- 4 ori/zi. Soluţiile de apă de mare sunt de fapt soluţii fiziologice cu conţinut crescut în săruri minerale. În cazul în care există şi secreţii nazale, după umidifierea cu ser fiziologic, se aspiră secreţiile nazale cu pompiţa, aspirator nazal sau batista bebeluşului. Această aspirare de secreţii se va realiza de 3 ori/zi. Doar dacă se impune, în mod excepţional, aspirarea se poate face de mai multe ori pe zi. Dacă se insistă prea mult, există riscul să lezăm prin aspiraţii repetate mucoasa nazală. În cazul copiilor mai mari, după administrarea de ser fiziologic, aceştia trebuie să-şi sufle nasul corect: întâi o nară şi apoi cealaltă nară. De preferat, curăţarea nasului se va realiza cu 15-20 de minute înainte de masă. Un nas obstruat (n.r. - înfundat) nu permite o respiraţie normală, determină dificultăţi alimentare, alterarea gustului şi mirosului. De asemenea, curăţarea nasului nu se realizează după masă, întrucât copilul se agită, plânge, poate să verse şi să aspire conţinutul gastric în căile respiratorii. Atenţie: soluţiile nazale de tip „Olynth“ au rolul de decongestionant al mucoasei nazale, de a reduce edemul şi inflamaţia mucoasei, rezultatele fiind foarte bune, dar au şi unele efecte secundare. Nu trebuie administrate mai mult de 3 ori/zi şi nu mai mult de 5 zile, întrucât dau iritaţii ale mucoasei, dependenţă şi uneori, prin efectele secundare prezentate, avem ca rezultat tocmai ceea ce încercam să tratăm“.
Când este cazul să ducem copilul la spital?
Manifestările sunt diverse, în funcţie de localizarea infecţiei, iar semnele de gravitate care ar trebui să alerteze părinţii pentru a solicita ajutor medical sunt:
- Respiraţia îngreunată, zgomotoasă
- Efort respirator suplimentar
- Wheezing (şuierat)
- Vărsături rapide în jet
- Dificultăţi de alimentaţie sau hidratare (refuză alimentaţia sau lichidele)
- Febră înaltă de peste 39 grade Celsius sau febra care nu cedează sub antitermice după 3 zile
- Copil apatic, somnolent
Tratament: antibioticele nu trebuie utilizate dacă nu au indicaţie strictă din partea medicului!
În cazul absenţei acestor semne de mai sus, tratamentul este simptomatic: dezobstrucţia nasului cu ser fiziologic sau apă de mare şi aspiraţia secreţiilor nazale cu pompiţa sau cu aspiratorul nazal, antitermice, antalgice (dacă are dureri în gât); este extrem de importantă hidratarea corespunzătoare. Copilul trebuie determinat să consume zilnic cât mai multe lichide, ceaiuri sau sucuri natural de fructe. Antibioticele nu trebuie utilizate dacă nu au indicaţie strictă şi nu există un aviz medic.
Cuvinte cheie: + copii, infecţii, respiratorii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Cinci persoane, între care doi copii, rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit
Renate Weber este convinsa că demiterea sa loveşte în instituţia Avocatului Poporului
Twitter testează un buton de „anulare” în timp ce se trimite un tweet
Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente
A fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic
Canada a autorizat vaccinul Johnson & Johnson: “există dovezi puternice care arată beneficiile”
Poliţişti cercetaţi, după ce au agresat jurnaliştii unui post de televiziune
Mikloş Andrea s-a calificat în finală la 400 metri, la CE de atletism indoor, de la Torun
VIDEO: Lider AUR, fost candidat la Camera Deputaţilor, arestat într-un dosar de proxenetism
Elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic chiar şi în localităţile din scenariul roşu
Un camion a spulberat patru autoturisme. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Balerinul francez Patrick Dupond a murit la vârsta de 61 de ani
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toţi turiştii
Hacker reţinut de procurorii ieşeni pentru o lovitură de 620.000 de euro
Operațiune fără precedent în SUA. Poliția a găsit 150 de copii care erau dați dispăruți
Universitățile din România schimbă strategia de examinare, după scandalul de la Drept
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț câștigă mai mult decât Cîțu
Zeci de profesori au murit de COVID. Numărul lor exact însă nu se știe
A murit după o oră de sport la sală fosta șefă a Inspectoratului Școlar București
Udrea: Nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva
Chuck Norris nu poate fi vaccinat anti-COVID, fiindcă nu există în lume un ac atât de tare!
Situație critică în Republica Moldova. Spitalele Covid nu mai au locuri
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.