De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copiii, cei mai vulnerabili la caniculă. Intervalul de timp cu risc crescut: 10.00 – 18.00

miercuri, 26 iunie 2024, 02:51
3 MIN
 Copiii, cei mai vulnerabili la caniculă. Intervalul de timp cu risc crescut: 10.00 – 18.00

Zilele caniculare pot fi extrem de periculoase pentru copii. Ei sunt mai sensibili la o expunere excesivă la căldură deoarece sistemul lor de termoreglare este încă imatur, iar pielea lor este fragilă și sensibilă. Un copil în primele luni de viață are o cantitate de apă mai mare decât adultul, mergând până la 75-85% din suprafața corporală. Aceasta scade progresiv odată cu trecerea anilor, încât un copil de vârstă mare ajunge la 55-65% cantitate de apă similară cu a adultului.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 12

Deshidratarea

Medicii spun că unul dintre lucrurile cele mai importante de care trebuie să ține cont este acela că apa este extrem de importantă în buna funcționare a organismului. Zilnic, prin transpirație, copiii pierd o cantitate important de apă. Când sunt zile caniculare, cantitatea pierdută prin transpirație crește. Din acest motiv copiii sunt expuși riscului de deshidratare.

„Expunerea la temperaturi extreme poate influența copilul din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte prin expunerea directă la razele solare, acești copii pot prezenta arsuri solare. Există o cutumă că vara copilul trebuie să stea la soare pentru a produce vitamina D. Este corectă parțial. Vitamina D se produce la nivelul țesutului cutanat prin această expunere, dar trebuie făcută cu grijă. Pe de altă parte, expunerea la soare fără o hidratare corespunzătoare a copilului duce la deshidratare. Aceasta se manifestă prin cefalee, amețeli, apatie, somnolență, până la stări lipotimice”, a subliniat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Insolația

O altă problemă cauzată de expunerea excesivă a copiilor la soare, spune dr. Cătălina Ionescu, este insolația. Aceștia pot prezenta cefalee, febră, frisoane, greață, amețeli, stări confuzionale, ajungând în situațiile grav până la convulsii și comă. Medicul atrage atenția că pacienții de vârstă pediatrică sunt sensibili și de aceea ei trebuie păziți de către părinți, iar regulile minime în momentul în care temperaturile sunt ridicate să fie respectate.

Dacă vedem la copil semne de deshidratare sau insolație, trebuie dus într-un loc umbros, trebuie dezbrăcat, se aplică pe el un prosop umezit cu apă la temperatura camerei și trebuie hidratat foarte bine. Dacă este febril trebuie să îi administrăm antitermice.

Importanța hidratării

„Dacă mergem cu copiii la mare recomandările ar fi să mergem cu ei pe plajă până la ora 10.00 dimineața și după amiaza începând cu ora 18.00. În intervalul 10.00-18.00 copiii nu ar trebui scoși afară în căldură excesivă. Să nu uităm nici de hidratare. Copii se joacă adesea și uită să ceară apă. Părinții ar trebui să îi hidrateze la interval de 2 ore, dar nu cu sucuri dulci, deoarece acestea, prin conținutul lor de glucide, vor scoate apa din organism. La sugari, cantitatea de apă variază în funcție de vârstă între 100 – 150 ml pe kg/corp, la copilul de vârstă mai mare e nevoie de 1 – 1,5 litri, iar la adolescenți 2 – 2,5 litri pe zi”, a punctat dr. Cătălina Ionescu.

În zilele caniculare, extrem de importantă pentru sănătatea organismului este și alimentația. Astfel, prin consumul de legume și fructe care au un conținut mare de apă, i se asigură organismului copilului o hidratare corespunzătoare.

Vestimentația copiilor în zilele caniculare trebuie să fie din bumbac, să fie de culori deschise, să aibă capul acoperit cu o pălăriuță sau șapcă. Dacă trebuie să ieșim cu copilul din casă în intervalul 10.00 – 18.00 este bine să îl îmbrăcăm cu o bluză cu mâneci lungi pentru a nu îi expune corpul la soare.

 

 

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii