EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totvineri, 05.03.2021
29 Noiembrie 2017. La Iași și Vicovu de Sus, jud. Suceava, se inaugurează primele două centre de intervenție timpurie din România dedicate reabilitării copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear.
Finanțate prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet” al Fundației Orange, centrele de intervenție timpurie au fost realizate în cadrul proiectului „Bucuria Sunetelor” al Asociației persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”. Parteneri în proiect sunt Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași şi distribuitorii de implanturi cohleare.
«Începutul nostru de viață în trei, ca familie, nu a fost așa cum ne așteptam, cum visam. Însă Ema ne-a demonstrat că este o învingătoare și ne-a învățat într-un an cât nu am învățat într-o viață. În acest context, echipa Liceului „Vasile Pavelcu” a jucat un rol foarte important, ajutându-ne și susținându-ne în drumul nostru nu prea ușor. Le mulțumim pentru efortul lor continuu și avem convingerea că realizarea centrului de intervenție timpurie dedicat copiiilor purtători de implant cohlear le va oferi șanse mărite de a auzi și vorbi acestor minunați copii, de a se integra în școală și societate» a povestit Andreea Ghiorgică, mama Emei, în vârstă de 1 an și 6 luni, copil cu implant bilateral.
Prin intermediul acestor centre sunt realizate structuri specializate în cadrul instituțiilor de învățământ de stat, ce beneficiază atât de echipamentele necesare derulării în bune condiții a procesului de reabilitare, cât și de un personal calificat, datorită activităților de formare cuprinse în proiect. Echipamentele speciale cu care sunt dotate centrele contribuie la stimularea auditivă și vizuală a copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear, permit asocierea sunetelor cu imaginile, încurajează comunicarea vocală și facilitează procesul de reabilitare. Astfel, copiii cu implant cohlear din zona Moldovei și familiile acestora vor putea să beneficieze de servicii dedicate de terapie în cele două centre de intervenție timpurie. De asemenea, în cadrul centrelor, familiile copiilor hipoacuzici candidați la implant cohlear primesc suport și informații cu privire la procesul de reabilitare și la rolul lor ca și co-terapeuți încă din momentul depistării.
Prin intermediul proiectului, alături de inaugurarea centrelor va fi dezvoltat și acreditat un curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învățământul de masă din întreaga țară, se vor organiza cursuri, seminarii și workshop-uri pentru 120 de specialiști și 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experți străini și va fi realizată o bibliotecă online ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.
„Intervenția timpurie se bazează pe un parteneriat între terapeut și părinte. Rolul nostru este să ghidăm și să încurajăm părintele pe parcursul terapiei, în așa fel încât acesta să dezvolte rutine interactive cu copilul acasă sau în orice context al vieții cotidiene și să ofere copilului mediul cel mai potrivit pentru ascultare și dezvoltare a limbajului”, a declarat Mara Potop, prof. psihopedagog Liceul tehnologic special „Vasile Pavelcu” Iași.
„Realizarea celor două centre de intervenție timpurie pentru copiii cu implant cohlear vine ca o urmare firească a proiectului anterior implementat începând cu anul 2015, realizat tot cu sprijinul Fundației Orange. Astfel, sperăm la o îmbunătățire a procesului de reabilitare a copiilor cu implant cohlear, implicarea familiei în acest proces, scopul final fiind reabilitarea completă și integrarea în învățământul de masă și societate a copiilor cu implant cohlear”, a declarat Cosmin Alexandru Brașov, vicepreședinte al Asociației persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”.
«În cei 5 ani de activitate, prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet” am susținut în mod constant intervenția timpurie prin dotarea a şapte spitale din țară cu aparatură de testare a auzului la nou-născut, dezvoltarea sistemelor de testare auditivă a nou-născutului în patru spitale, înființarea unui cabinet de terapie logopedică și consiliere psihologică, trei platforme online de informare și educație, realizarea de cursuri de specializare pentru profesioniști în reabilitarea copiilor cu implant și, iată acum, înființarea acestor două centre dedicate exclusiv reabilitării verbale și auditive a copiilor cu implant.», a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.
Proiectul „Bucuria sunetelor” are o valoare totală de 239.640 lei și este finanțat de către Fundația Orange cu suma de 167.770 de lei în cadrul fondului „Lumea prin Culoare și Sunet”. Fundația aniversează anul acesta 5 ani de la înființare, timp în care a finanțat proiecte de educație digitală, cultură, educație și sănătate pentru persoanele defavorizate în valoare de peste 3,5 milioane de euro.
*Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.
Despre Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”
Asociația „Ascultă Viața!” este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2007 pentru copiii cu pierdere severă sau profundă a auzului, cu un accent deosebt pe copiii purtători de implanturi cohleare. În prezent, Asociația „Ascultă Viața!” are un număr de 243 membri din întreaga țară: adulți cu IC, părinții copiilor cu IC și specialiști în acest domeniu.
Misiunea Asociației „Ascultă Viața!” este de a disemina informațiile despre implantul cohlear și terapia specifică de recuperare, de a informa, consilia și oferi asistență persoanelor cu implant cohlear, candidaților și familiilor acestora, de a promova drepturile persoanelor cu implant, precum și acordarea de sprijin material pentru copiii cu IC, candidați și familii, în scopul de a maximiza șansele de integrare socială a acestor copii.
Despre Fundația Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Operațiune fără precedent în SUA. Poliția a găsit 150 de copii care erau dați dispăruți
O companie IT cu sute de angajaţi la Iaşi cumpără agenţia Five, cu sedii în SUA şi Croaţia
Tot mai mulți copii ajung cu arsuri grave la Spitalul Sf. Maria. Avertismentul medicilor
Universitățile din România schimbă strategia de examinare, după scandalul de la Drept
Prima româncă depistată cu tulpina sud-africană, o cunoscută jurnalistă TV
De ce nu au fost puse perne pneumatice în cazul tânărului care s-a aruncat de pe un cămin
Duș mobil pentru oamenii străzii din Iași. Mașina va fi sfințită de PS Iosif Păuleţ
SUA înregistrează sub 40.000 de contaminări zilnice pentru prima oară după cinci luni
Fostul baron ALDE, Ioan Ciugulea, a „ciugulit” o şpagă de 300.000 de lei
Cum au fost româncele afectate de pandemie: 58% spun că munca de acasă a fost o corvoadă
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Polițistul care a coordonat intervenția eșuată de la Onești, dus de urgență la spital
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Bucureștiul a intrat în scenariul roșu. Rata de incidență COVID a urcat la 3,05
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Un român a plecat cu bancomatul în mașină din foaierul unei bănci din Austria
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț câștigă mai mult decât Cîțu
Iașul, printre județele unde se fac cele mai multe teste COVID
Zeci de profesori au murit de COVID. Numărul lor exact însă nu se știe
A murit după o oră de sport la sală fosta șefă a Inspectoratului Școlar București
Tentative de fraudă cu vaccinuri anti-Covid în valoare de 14 miliarde de euro
Udrea: Nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva
Chuck Norris nu poate fi vaccinat anti-COVID, fiindcă nu există în lume un ac atât de tare!
VIDEO Primar din Gorj, filmat în birou vorbind despre o şpagă de 1.500 de euro
Situație critică în Republica Moldova. Spitalele Covid nu mai au locuri
Nu lucrați mâine, că veți înnebuni. Așa spune tradiția Moșilor de Iarnă
VIDEO: Morun de 140 de kilograme eliberat în Dunăre de polițiștii de frontieră
Polițist reținut după ce a participat la furtul a 300.000 de euro dintr-un seif
Două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a coronavirusului, depistate în România
Atenționare meteo ANM: Vremea se răcește rapid și vin ninsorile
Cazinoul din apropierea Gării Iași, devastat de un individ nervos (UPDATE)
Cum se jefuiește vistieria țării: salarii astronomice și gradații de merit unor morți
Fiica criminalului: Recunosc că tatăl meu a luat viețile a două persoane nevinovate
Ziua preot, noaptea traficant de endorfine. Ciocolata “Doamne Ajută”, vândută ca pâinea caldă
Mii de angajați din Finanțe și ANAF vor primi laptopuri pentru a munci de acasă
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi
Marele Premiu de F1 al Bahrainului, cu spectatori însă doar dacă sunt vaccinaţi
Cum este să lucrezi în IT într-o clădire modernă de birouri din Iași
17 persoane reținute în urma descinderilor la traficanții de droguri din Iași
VIDEO&FOTO: Accident în Copou. O șoferiță dintr-un BMW nu a acordat prioritate
Radu POPESCU„Ajutorul” rusesc |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUDe la un martie la altul |
George PLEȘUNevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi |
Nicolae CREŢUOdiseea, „la feminin”? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.