Copiii nevaccinaţi nu vor putea merge la școală. Ce spun medicii din Iași despre proiect!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Copiii nevaccinaţi nu vor putea merge la școală. Ce spun medicii din Iași despre proiect!

GALERIE
vaccin-elevi
  • vaccin-elevi
- +

O altă prevedere: consimţământul părinţilor pentru imunizare se prezumă: adică se consideră a fi dat din oficiu, urmând a fi nevaccinaţi doar copiii ai căror părinţii merg la medicul de familie şi refuză scris vaccinarea.

Proiectul Legii vaccinării con­ţine în momentul de faţă mai multe prevederi ce privesc atât medicii de familie cât şi cei pediatri. Una dintre acestea presupune că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă: adică se consideră a fi dat, excepţie făcând situaţiile în care părinţii merg la medicul de familie şi refuză în scris vaccinarea.

„Pentru că noi efectiv am lucrat la această lege a vaccinării, considerăm că tot ce prevede legea este oportun pentru ţara noas­tră şi pentru ca populaţia noas­tră să aibă copii sănătoşi. Asta pentru că legea prevede o anu­mită disciplină şi presupune ca populaţia să se conformeze unui program care trebuie să aibă nişte etape care să fie urmărite aşa cum generaţii la rând s-au su­pus acestor reguli. Cei din ge­neraţia mea nu erau întrebaţi dacă vor să-şi vaccineze sau nu copiii, lumea se supunea acestui program naţional, şi ca dovadă, iată, au ieşit generaţii de oameni sănătoşi. Acum există mii de păreri, prea puţin fondate însă pe dovezi ştiinţifice“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Iaşi.

O altă prevedere din proiectul legii vaccinării este ca, la data înscrierii copiiilor sau tinerilor într-o colectivitate de învăţământ, să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor obligatorii, care să fie eliberată de medicul de familei sau de furnizorul de servicii medicale de vaccinare. În cazul celor care nu au docu­mentaţia necesară, părintele sau reprezentantul legal are obligaţia de a prezenta în termen de maxim 60 de zile fie calendarul de recuperare pentru vaccinurile obligatorii, fie o adeverinţă care să con­ţină contraindicaţiile medicale pentru anumite vaccinări.

„Această prevedere este una corectă, de­oarece atât timp cât copilul stă acasă, fără să fie inclus într-o colectivitate, este alegerea familiei dacă îl vaccinează sau nu. Însă, când te duci într-o colectivitate, la şcoală de exemplu, unde marea majoritate a copiilor s-au supus acestor rigori, consider că lucrurile nu pot fi lăsate aşa. Neconformarea la un anumit program naţional este valabilă numai în contextul în care acoperirea vaccinală ar fi de 95%, care i-ar acoperi inclusiv cei care nu sunt vaccinaţi din diferite conside­rente: fie au contraindicaţii, fie au concepţii şi păreri diferite. Având în vedere că acum această acoperire vaccinală este mai mică de 90%, e deja un semn mare de alarmă. Copiii nevaccinaţi sunt cei care aduc bolile şi care le răspândesc celorlalţi. În momentul de faţă acoperirea vaccinală este foarte mică, şi nici nu se poate spera să se ajungă la acea protecţie indirectă, care face ca cei nevaccinaţi să fie acoperiţi de imunitatea celorlalţi“, a completat preşedintele SNMF Iaşi.

În acelaşi timp, medicii pediatri recomandă părinţilor ca vaccinarea să fie considerată un gest firesc, deoarece rata de vaccinare este una îngrijorător de mică, punând să­nătatea tuturor copiilor în pericol.

„Părinţii trebuie să îşi vaccineze copiii la maximum, fără discuţie, deoarece cei care duc o propagandă anti-vaccinare sunt cel puţin ignoranţi. Am lansat o întrebare unei săli de 200 de persoane, şi anume dacă au căţei acasă şi dacă sunt nevaccinaţi. Evident că toţi aveau câini vaccinaţi. De aceea am pus problema: de ce câinii să fie vaccinaţi şi nu şi copiii? Mulţi părinţi au spus că de la vaccinul ROR se declanşează autismul, ceea ce este o eroare maximă, pentru că un medic avizat, antrenat şi competent poate pune acest diagnostic înainte de un an. Nu are nicio legătură“, a punctat prof.dr. Marin Burlea, medic primar pediatru şi preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.