Copiii părinților plecați la muncă în străinătate vor putea beneficia de consiliere psihologică! (P)
Inițiativa legislativă își propune să ajute la consolidarea stării psiho-emoționale a acestor copii, cu toate că doar prezența părinților în viața copiilor lor le poate alina suferința. Deputatul transmite totuși că avem datoria, cel puțin morală, de a face tot ce ne stă în putință ca noi, cei rămași aici, să îi sprijinim și să îi ajutăm.
Deputatul USR Filip Havârneanu, secretar în Comisia de învățământ al Camerei Deputaților, anunță că a depus o inițiativă legislativă prin care copiii care au unul sau ambii părinți plecați îndiaspora vor beneficia de servicii de consiliere psihologică din partea consilierului școlar.
Proiectul a fost realizat pe fondul unor studii realizate de Organizația Salvați Copiii, care a semnalat, în primăvara acestui an, că există mult mai mulți copii aflați în această situație decât datele oficiale comunicate de instituțiile publice, iar numărul real al acestor familii ar ajunge la aproximativ 500.000.
„Problema este una reală: sute de mii de familii de români sunt separate pentru că unul sau ambii părinți sunt în străinătate pentru un trai mai bun. Pentru că statul nu reușește să le asigure un un salariu decent aici, acasă. Cunosc problema. Am vorbit cu astfel de copii și tineri și le-am aflat durerea.
Când am participat la un eveniment Salvați Copiii Iași în luna aprilie, am aflat că în realitate există circa 500.000 de copii singuri sau cu un părinte care suferă în tăcere. Dar nimeni nu îi numără. Nimănui nu îi pasă. Și atunci mi-am spus că nu pot rămâne indiferent.”, a declarat deputatul ieșean Filip Havârneanu, inițiatorul legii.
„Oare vor putea să ajungă părinții acasă de Crăciun în acest an?” este o întrebare care le macină sufletele mult prea multor copii români.
Inițiativa legislativă își propune să ajute la consolidarea stării psiho-emoționale a acestor copii, cu toate că doar prezența părinților în viața copiilor lor le poate alina suferința. Deputatul transmite totuși că avem datoria, cel puțin morală, de a face tot ce ne stă în putință ca noi, cei rămași aici, să îi sprijinim și să îi ajutăm.
Concret, acesta a propus o centralizare riguroasă a acestor copii rămași singuri, pentru ca statul să știe drama prin care trece o bună parte din familiile din România.
De asemenea, proiectul mai propune și consiliere psihologică gratuită, la școală, din partea specialiștilor, care vor avea obligația să evalueze și să monitorizeze starea psiho-emoțională a acestora, precum și să raporteze orice semnalmente fizice sau psihice de abuz, consum de substanțe sau schimbări comportamentale ale elevilor, în atenția autorităților competente.
De asemenea, profesorii vor avea obligația de a menține legătura chiar și de la distanță cu părinții elevilor plecați în diaspora, chiar dacă există și alte persoane din familia copilului desemnate cu întreținerea lui în România.
„Inițiativa este transpartinică și cred că așa ar trebui să rămână. Avem nevoie de voturile tuturor pentru ca proiectul să devină realitate. Copiii rămași singuri ai României sunt niște eroi și niște lecții de viață pentru noi toți. Iar noi, adulții de lângă ei, avem datoria de a-i susține și de a le conserva potențialul.
Nimeni și nimic nu va alina durerea din sufletul acestor copii care se simt uitați în țară – e vorba despre acei copii care se uită spre ușă la serbare în speranța că va veni cineva să îi vadă, despre acei copii care adorm seara cu telefonul în mână vorbind cu părinții lor și care încearcă să le spună ce au mai făcut la școală.”, mai adaugă parlamentarul Filip Havârneanu.
Prin efectele sale, legea va reprezenta un sprijin real atât pentru părinți – care îi vor ști pe copiii lor în siguranță și pe cât posibil asistați de un specialist în chestiunea sănătății mintale, cât și pentru copii – care vor avea ocazia să discute cu alți copii despre problemele commune care apar atunci când părinții sunt departe de casă, dar și care vor găsi în consilierul școlar o persoană care să se îngrijească de starea de bine a acestora.
Deputatul atrage atenția și asupra necesității aplecării asupra sănătății mintale atât în școală, cât și în afara ei și face un apel către toți parlamentarii de la toate partidele politice să voteze proiectul de lege și să nu ignore acea Românie care muncește și locuiește în afara granițelor țării.
Publicitate și alte recomandări video