anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Copiii români sunt crescuţi în puf de plop

GALERIE
Patratel VINERI, 27 mai 2022 - 1Patratel VINERI, 27 mai 2022 - 2Patratel VINERI, 27 mai 2022 - 3
 • Patratel VINERI, 27 mai 2022 - 1
 • Patratel VINERI, 27 mai 2022 - 2
 • Patratel VINERI, 27 mai 2022 - 3
- +

* Deşi ne apropiem de sfârşitul lui mai, lună caldă, plină de flori, frunze, gâze, berze, viezuri şi grătare, l-am întâlnit prin cartier pe Moş Crăciun: avea plete dalbe şi barbă albă, deasă şi stufoasă, până la brâu, avea şi haină roşie, până peste genunchi; doar cizmele îi mai lipseau, iar tolba era cam mică. L-am întrebat: "Ce faci, Moşule, la noi, în luna mai?". Bătrânul ne-a pocnit cu tolba (aşa am văzut că era, de fapt, poşetă), a rostit nişte chestii greu de reprodus, apoi s-a scuturat; aşa am văzut că era, de fapt, o doamnă vecină, în rochie roşie: de părul dat cu fixativ şi de faţa unsă cu alifie i se lipise puf de plop! E acea perioadă a anului în care puful face parte din viaţa noastră; din fericire, românii ştiu să se descurce şi profită inclusiv de puful de plop, cam aşa:

* Sătenii din Acarieni au în localitate mulţi plopi, care devin cu sau fără soţ, vorba lui Eminescu, în funcţie de topoarele hoţilor de lemne. Anual, la această vreme, cu mic, cu mare, toţi adună puf de plop şi fac rezerve: după ce îl curăţă bine de ploşniţe, ei îl folosesc pentru a umple pernele, plăpumile şi saltelele, ca să doarmă cât mai comod.

* Şi localnicii din Consumatori folosesc puful de plop, tot la umplut diverse accesorii de prin gospodărie, dintre care, la loc de cinste, se află pufoaicele: cu toţii se adună, la sfârşit de mai, în casa unui gospodar mai vrednic, şi fac clacă de umplut pufoaice, prilej cu care se spun snoave, cimilituri şi descântece, pentru ca rachiul să iasă mult şi bun. "La început am încercat să punem puful direct în căzănel, dar n-a ieşit nimic; aşa ne-am dat seama că am sărit o etapă, cea de pufoaică!", ne declară primarul.

* În multe localităţi ale ţării puful de plop se foloseşte încă din vremea comunismului, când veneau în inspecţie tovarăşi cu funcţii înalte de pe la judeţeana de partid, să le controleze oile contractate cu statul. Atunci, ca să iasă la număr şi ovinele înfulecate de săteni peste iarnă, gospodarii îşi ungeau cu catran câinii şi motanii mai dolofani, apoi îi tăvăleau prin puf de plop, care se lipea de ei ca o lână groasă, făcându-i să pară oi şi mieluţi. Se pare că nenumăraţi tovarăşi inspectori de la partid au încărcat în portbagaj, cărat acasă şi consumat împreună cu familiile asemenea ovine...

* Ultimii doi ani au adus pandemie, coronaviruşi şi restricţii, iar românii au fost nevoiţi să poarte măşti, motiv pentru care n-au mai inspirat pe nas şi gură la fel de mult puf de plop ca în anii obişnuiţi. Unul dintre ei ne spune că, fără mască, înghiţea în fiecare zi de stat la terasă, cu băieţii, măcar un kilogram de puf: "Nici nu mai aveam nevoie de mâncare, că puful ăsta de plop e hrănitor şi e organic, bio. În plus, e şi absorbant, ca vata, deci nu te mai îmbeţi, fiindcă trage tot alcoolul din stomac!".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.