Copil, obligat de judecători să urmeze un program de consiliere psihologică ca să poată fi vizitat de mamă

vineri, 13 decembrie 2024, 03:59
2 MIN
 Copil, obligat de judecători să urmeze un program de consiliere psihologică ca să poată fi vizitat de mamă

Un copil a fost obligat de judecători să urmeze un program de consiliere psihologică. A fost singura soluție găsită de magistrați pentru ca mama să-și poată vizita băiatul.

În aprilie 2021, A.M. și B.M. au divorțat, copilul comun fiind încredințat spre creștere tatălui. Mama, B.M., urma să beneficieze de un program extins de menținere a legăturii personale cu minorul. Vizitele au rămas însă doar un deziderat. Conform legii, în situațiile în care dreptul unuia dintre părinți de a-și vizita copilul după divorț nu poate fi fructificat, procedura urmată este similară celei valabile în cazul oricărui alt drept. Sentința de divorț reprezintă un titlu executoriu, care poate fi pus în aplicare printr-o procedură de executare silită. Dacă părintele căruia i-a fost încredințat copilul nu respectă programul de legături cu minorul al celuilalt părinte, se efectuează executarea silită, sub coordonarea executorului judecătoresc, în prezența unui reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și, eventual, a unui psiholog. Dacă este cazul, executorul judecătoresc are dreptul să solicite concursul agenților forței publice.

Legea interzice bruscarea minorului

În cazul copilului celor doi, executarea silită a fost imposibilă, din cauza opoziției minorului. Legea interzice bruscarea minorului sau exercitarea de presiuni asupra sa pentru a se realiza executarea. Ca urmare, pe 25 iunie, executorul a încheiat un proces-verbal prin care a constatat refuzul minorului de a petrece timp cu mama sa. Băiatul afirmase că nu se simte bine în prezența mamei, care nu luase în trecută legătura cu el și uneori îl mințise. Procesul-verbal a fost comunicat părinților și DGASPC, aceasta din urmă înaintându-l Judecătoriei.

Miercuri, instanța a dispus stabilirea unui program de consiliere pe o durată de două luni, copilul urmând să se întâlnească săptămânal cu un psiholog desemnat aleatoriu. La sfârșitul programului de consiliere, psihologul va întocmi un raport care va fi comunicat instanței, executorului judecătoresc și DGASPC, urmând ca procedura de executare silită să fie reluată. Dacă și a doua procedură eșuează din cauza refuzului copilului, mama se va putea adresa instanței, care poate aplica tatălui o penalitate bănească pentru fiecare zi de întârziere.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii