Copilul mort în fosa septică, găsit de femeia de serviciu cu ajutorul unei tije
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Cazul copilului mort în fosa septică

Copilul mort în fosa septică, găsit de femeia de serviciu cu ajutorul unei tije

GALERIE
fosa buda
  • fosa buda
- +

„Cred că partea cea mai proastă este lipsa administratorului, fiindcă l-au avut şi se ocupă, în fişa postului, fix de chestiile astea“, arată primarul comunei Brăeşti, Vasile Butnaru. Postul era liber de anul trecut. Primarul mai crede că nişte adulţi ar fi umblat la capacul fosei, care nu era bine fixat. Cadre didactice din şcoală îl contrazic şi cred că era posibil ca băiatul de 3 ani să fi căzut prin gaura din tabla care acoperea fosa septică.

Primarul comunei Brăeşti, Vasile But­naru, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ situaţia şcolii din localitatea Buda, unde un copil de 3 ani a murit după ce a căzut într-o fosă septică. Conform primarului şi documentaţiei prezentate reporterilor, în curtea unităţii de învăţământ, care include şcoala de patru clase şi grădiniţa, este construit un veceu cu apă curentă încă din 2006, printr-un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei. Fosa în care a căzut copilul este o intrare ce trebuia să fie acoperită mereu cu două uşi de tablă prin care, de două ori pe an, se vidanja bazinul care colecta reziduurile de la toalete, fiindcă în comună nu există canalizare. „Cuva vidanjabilă va fi vidanjată bianual prin intermediul căminului cu capac amplasat în interiorul grupului sanitar“, se precizează în memoriul tehnic al lucrărilor.

Primarul însuşi spune că nu îşi explică mai multe lucruri: ce căuta copilul în spatele veceului, fiind o zonă foarte îngustă şi care era înfundată, nu ducea nicăieri, şi ce căuta la grădiniţă dacă nu fusese înscris. „Copilul nu avea nici ce căuta la şcoală, că nu era înscris acolo“, spune primarul.

Acesta lansează şi o ipoteză cu privire la felul în care a căzut copilul în fosa septică respectivă.

Acum sunt trei buturugi pe capac

Conform acestuia, primul la faţa locului a ajuns un om de la primărie care a remarcat că cele două uşi de tablă şi cadrul care le încadra veneau perfect la locul lor, pe o ramă prinsă în beton, deşi cu o zi înainte acestea nu erau puse în echilibru. „Capacele alea nu puteau fi mutate de copii, eu cred că adulţii au neglijat închiderea capacelor, care nu erau puse pe rama ce vine în interior. Probabil stătea sucit deasupra, copilul a sărit şi capacul a basculat şi s-a aşezat înapoi de parcă nu ar fi fost mutat“, susţine Vasile Butnaru.

Pe de altă parte, din cele spuse de primar, şcoala nu mai avea administrator de anul trecut. „Cred că partea cea mai proastă este lipsa administratorului, fiindcă l-au avut şi se ocupă, în fişa postului, fix de chestiile astea. Dar a decedat anul trecut în luna august şi din câte am înţeles eu inspectoratul nu a permis angajarea altuia. Nu ştiu dacă exista dispoziţie internă în şcoală să se ocupe altcineva de problema asta. Şcoala este o entitate juridică, centrală, dar are mai multe zone în comună şi cineva trebuia să se ocupe de ele“, arată Vasile Butnaru.

Cele două uşi de tablă au fost schimbate de la momentul producerii tragediei, iar acum, trei buturugi de lemn masiv sunt amplasate deasupra lor.

Profesorii de la şcoală cu care au vorbit ieri reporterii „Ziarului de Iaşi“ cred că primarul nu are dreptate fiindcă, în momentul în care a căzut copilul, unul dintre capace avea o gaură ruginită suficient de mare încât să încapă în ea un copil de trei ani. „A sărit, cred, direct pe capac şi a căzut înăuntru. Oricum, au mai fost probleme cu copilul de mai multe ori: l-au găsit oamenii în pădure de câteva ori, umbla singur, iar un sătean l-a scos dintr-un canal cu apă odată, aproape să se înece“, a precizat, sub anonimat, un cadru didactic.

Găsit în fosă cu o tijă improvizată

Educatoarea care trebuia să aibă grijă de copii în dimineaţa incidentului, dar îşi luase liber, era chiar fiica directoarei şco­lii, cea care a fost demisă de Inspectora­tul Şcolar General. În dimineaţa respectivă, toţi copiii, de la grădiniţă şi de la şcoală, au ieşit în curte să planteze co­paci într-o activitate comună. Directoa­rea Cătălina Gavriluţă, povestesc martorii, l-ar fi remarcat pe Dănuţ, copilul de 3 ani care a murit, că a venit la şcoală cu unul dintre fraţii săi şi a constatat la un moment dat că a dispărut. Unul dintre fraţi a fost trimis acasă să îl caute, iar când au văzut că nu e acolo, oamenii au plecat pe cele două dealuri, din faţa şi spatele şcolii, să îl caute din nou, fiindcă se mai pierduse pe acolo.

Femeia de serviciu a fost cea care, cu o tijă improviza­tă, găsind şi şapca băiatului în preajma fosei septice, a găsit o greutate în bazin, însă nu putea aduce la suprafaţă nimic pentru a vedea cu lanterna dacă era vorba de copil. „A împins cu tija aia improvizată spre toalete, iar profesorii s-au uitat prin veceuri cu lanterna şi au văzut geaca copilului, atunci s-au panicat şi au chemat pompierii, dar n-au avut ce să-i mai facă“, povesteşte acelaşi profesor.

Tatăl a lucrat ca cioban în Italia

Povestea familiei Silică este una cu­noscută în sat: tatăl a fost plecat mai mulţi ani în Italia să muncească ca cio­ban, iar recent, ultimul său angajator îi oferise şansa de a se muta cu toţi membrii familiei sale acolo într-o casă pe ca­re i-o punea la dispoziţie. „Este o familie amărâtă, e o problemă socială acolo. Tatăl a lucrat prin Italia, nici nu ştiam că e acasă. Vorbisem cu el la telefon, mă sunase să se consulte dacă să îşi ia familia în Italia. Eu l-am sfătuit să îi ia şi să meargă acolo, să îi introducă în sistemul social. Ei oricum, sunt de rit vechi, mai conservatori, mai rigizi la schimbare“, a declarat primarul.

Familia mai are şapte alţi copii în afară de cel care a murit luni, 15 aprilie, iar mama e însărcinată cu al nouălea. Şi tatăl provine dintr-o familie numeroasă, acesta având alţi 13 fraţi, mulţi dintre ei plecaţi în stră­inătate. În trecut, aceştia au mai re­fuzat ajutorul primăriei sau de la diverse ONG-uri care voiau să îi sprijine cu alimente sau haine. „Sunt mai rigizi, în special pe zona de sprijin. Am avut ani în care puteam să îi ajut, aveam relaţii cu anumite ONG-uri şi refuzau. Au refuzat bani, alimente şi haine. Chiar şi acum a trebuit să îl conving pe tată să ia 2.000 de lei ca să aducă copilul acasă de la Institutul de Medicină Legală“, a mai precizat primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.