Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Copilul român din Danemarca, dat în plasament la o familie pe care părinţii nu o pot vizita

GALERIE
parinti romani
  • parinti romani
- +

Ministerul Familiei anunţă că micuţul ai cărui părinţi au fost arestaţi preventiv în Danemarca, după ce a ajuns la spital iar cadrele medicale au concluzionat că acesta ar fi victima unor abuzuri fizice, a fost externat, dar starea de sănătate a acestuia nu permite transportul în România.

Ministrul Gabriela Firea a trimis primarului localităţii în care familia copilului este rezidentă o scrisoare care reiterează hotărârea de a aduce copilul în familia extinsă, din România. Scrisoarea este trimisă în contextul în care, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, copilul a fost dat în plasament pentru un an la o familie pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse anunţă că bebeluşul internat în stare gravă, în Danemarca şi ai cărui părinţi au fost arestaţi sub acuzaţia de abuz fizic a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România.

”Am primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni. Legislaţia din Danemarca permite repatrierea unor copii aflaţi în astfel de situaţii delicate, dacă sunt îndeplinite condiţiile Convenţiei de la Haga. De asemenea, Ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autorităţile din localitatea unde a fost semnalat incidentul. Am transmis, astăzi, o scrisoare primarului localităţii unde s-a născut M. R. şi unde locuieşte familia de tineri români. Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităţilor române de a aduce în România copilul şi de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internaţional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă”, a transmis ministrul Gabriela Firea.

În scrisoarea trimisă primarului localităţii daneze în care locuieşte familia copilului, ministrul Familiei reafirmă hotărârea de a asigura copilului cele mai bune condiţii de îngrijire în România.

”Ne asumăm întru totul responsabilitatea de a aduce acest copil în ţara sa de origine şi de a-i asigura cele mai bune condiţii de îngrijire în familia extinsă care locuieşte în România”, se arată în scrisoarea redactată în limba engleză şi datată miercuri, 23 februarie.

Documentul subliniază că rudele din România ale copilului au toate condiţiile, din toate punctele de vedere, pentru a-l îngriji corespunzător pe micuţ.

”Reiterăm faptul că dacă starea de sănătate permite, suntem pregătiţi de totala cooperare pentru a asigura transferul acestui copil în România, unde bunicii săi îl aşteaptă. Suntem pe deplin conştienţi de caracterul special al acestei solicitări, dar considerăm că acest caz este unu foarte sensibil şi, în ciuda circumstanţelor nefericite care au dus la internarea în spital a copilului, legăturile familiei sale cu România s-au dovedit a fi unele foarte puternice, membri ai familiei extinse fiind prezenţi în Danemarca încă de la naşterea copilului, în timp ce părinţii sunt activ implicaţi şi păstrează legătura cu familia din România, deşi ei trăiesc în ţara dumneavoastră”, se mai arată în scrisoare.

Ministerul Familiei subliniază că face aceste demersuri pe lângă autorităţile din Danemarca în condiţiile în care în următoarele cel puţin şase luni părinţii nu îşi vor putea vedea copilul.

”Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităţilor daneze. Însă, informaţiile cu privire la situaţia copilului sunt îngrijorătoare. Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita. Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situaţia acestora, în următoarele şase luni”, a mai transmis Gabriela Firea.

Aflați amănunte de pe ziare.com.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri