Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire

GALERIE
vasile amariutei
  • vasile amariutei
- +

Vasile Amăriuţei a demonstrat că elevii din mediul rural pot face perfomanţă! Tânărul a absolvit clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu”din Voineşti şi a reuşit să obţină media 10.00 la examenul de Evaluare Naţională. Este singurul elev din mediul rural ieşean care a obţinut un astfel de rezultat!

 

Vasile are 14 ani şi locuieşte alături familia sa în satul Voineşti, la 17 km de Iaşi. Acesta are două surori mai mari, de unde a avut de-al lungul anilor modele demne de urmat: cea mai mare soră urmează cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, iar cea de-a doua este elevă a Colegiului Economic „Virgil Madgearu”. Mezinul are şi el planuri măreţe: pasionat de matematică de când se ştie, îşi doreşte să urmeze Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. Vasile spune că nu îşi aminteşte un moment în care a ştiut că iubeşte matematica, dar această materie a făcut mereu parte din pregătirea sa. „Mi-a plăcut matematică dintotdeauna, am învăţat cu drag, am înţeles ce am de făcut. Profesoara noastră de matematică a făcut şi pregătire cu noi, de la 7 dimineaţa, înainte de prima oră de la 8. Era totul opţional, fără niciun cost. Doamna profesor ne spunea că putem veni oricâţi, ea va susţine ora oricum. Uneori eram doar 5 elevi în clasă, eu am mers de fiecare dată, deşi uneori plecam pe întuneric.”, povesteşte Vasile, elevul de 10 din Voineşti.

Părinţii l-au susţinut în tot ce a realizat

Tatăl lui Vasile este plecat în străinătate, iar mama sa, Mihaela Amăriuţei, se ocupă cu îngrijirea casei şi cu pregătirea copiilor. Părinţii îl susţin, dar spun că dorinţa de a face perfomanţă a venit mereu din partea băiatului. „Niciodată nu l-am împins de la spate. I-am spus că oricum învaţă pentru el, dar niciodată nu am avut probleme. Când a simţit că nu se descurcă de unul singur la limba şi literatura română, ne-a rugat să înceapă pregătirea, chiar ne-a spus că va plăti singur orele din banii de bursă. L-am ajutat oricum, dar înainte de această probă a fost foarte stresat, şi-a dorit să nu dezamăgească, dar a reuşit prin toată voinţa lui să ne facă doar mândrii.”, spune mama sa cu zâmbetul pe buze.

Pasionat de jocurile video, dar şi conştincios la învăţătură

Vasile îşi petrece timpul liber jucându-se pe calculator, dar o ajută şi pe mama sa la treburile din curte. Spune că aşa se relaxează el, dar niciodată înainte să îşi finalizeze lecţiile. A învăţat cum să îşi gestioneze timpul şi acum se bucură de vacanţa de vară, acasă, unde are în curte pisici şi căţei. De mic s-a împrietenit cu tineri educaţi şi buni la învăţătură, astfel că acum se bucură alături de ei de rezultatele deosebite obţinute de toţi. „Are un verişor care a obţinut o medie foarte bună şi el la Evaluarea Naţională; ei noi s-au motivat reciproc, e mai uşor între ei să facă acest lucru, comunică altfel”, explică Mihaela Amăriuţei. Îşi va duce pasiunile mai departe, astfel că se va alătura elevilor de la LIIS, acolo unde, speră să devină membru al uni club de robotică. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri