Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire

GALERIE
vasile amariutei
  • vasile amariutei
- +

Vasile Amăriuţei a demonstrat că elevii din mediul rural pot face perfomanţă! Tânărul a absolvit clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu”din Voineşti şi a reuşit să obţină media 10.00 la examenul de Evaluare Naţională. Este singurul elev din mediul rural ieşean care a obţinut un astfel de rezultat!

 

Vasile are 14 ani şi locuieşte alături familia sa în satul Voineşti, la 17 km de Iaşi. Acesta are două surori mai mari, de unde a avut de-al lungul anilor modele demne de urmat: cea mai mare soră urmează cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, iar cea de-a doua este elevă a Colegiului Economic „Virgil Madgearu”. Mezinul are şi el planuri măreţe: pasionat de matematică de când se ştie, îşi doreşte să urmeze Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. Vasile spune că nu îşi aminteşte un moment în care a ştiut că iubeşte matematica, dar această materie a făcut mereu parte din pregătirea sa. „Mi-a plăcut matematică dintotdeauna, am învăţat cu drag, am înţeles ce am de făcut. Profesoara noastră de matematică a făcut şi pregătire cu noi, de la 7 dimineaţa, înainte de prima oră de la 8. Era totul opţional, fără niciun cost. Doamna profesor ne spunea că putem veni oricâţi, ea va susţine ora oricum. Uneori eram doar 5 elevi în clasă, eu am mers de fiecare dată, deşi uneori plecam pe întuneric.”, povesteşte Vasile, elevul de 10 din Voineşti.

Părinţii l-au susţinut în tot ce a realizat

Tatăl lui Vasile este plecat în străinătate, iar mama sa, Mihaela Amăriuţei, se ocupă cu îngrijirea casei şi cu pregătirea copiilor. Părinţii îl susţin, dar spun că dorinţa de a face perfomanţă a venit mereu din partea băiatului. „Niciodată nu l-am împins de la spate. I-am spus că oricum învaţă pentru el, dar niciodată nu am avut probleme. Când a simţit că nu se descurcă de unul singur la limba şi literatura română, ne-a rugat să înceapă pregătirea, chiar ne-a spus că va plăti singur orele din banii de bursă. L-am ajutat oricum, dar înainte de această probă a fost foarte stresat, şi-a dorit să nu dezamăgească, dar a reuşit prin toată voinţa lui să ne facă doar mândrii.”, spune mama sa cu zâmbetul pe buze.

Pasionat de jocurile video, dar şi conştincios la învăţătură

Vasile îşi petrece timpul liber jucându-se pe calculator, dar o ajută şi pe mama sa la treburile din curte. Spune că aşa se relaxează el, dar niciodată înainte să îşi finalizeze lecţiile. A învăţat cum să îşi gestioneze timpul şi acum se bucură de vacanţa de vară, acasă, unde are în curte pisici şi căţei. De mic s-a împrietenit cu tineri educaţi şi buni la învăţătură, astfel că acum se bucură alături de ei de rezultatele deosebite obţinute de toţi. „Are un verişor care a obţinut o medie foarte bună şi el la Evaluarea Naţională; ei noi s-au motivat reciproc, e mai uşor între ei să facă acest lucru, comunică altfel”, explică Mihaela Amăriuţei. Îşi va duce pasiunile mai departe, astfel că se va alătura elevilor de la LIIS, acolo unde, speră să devină membru al uni club de robotică. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri