Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Corabia promovărilor ciudate de la UMF Iași s-a scufundat. Ce i-a venit de hac

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Revista de Chimie, „vehiculul” folosit de mulţi dintre universitarii români care activează în domeniul medical pentru a-şi publica lucrările ştiinţifice necesare promovării în funcţie, şi-a pierdut cotaţia ISI. După cum spune un anunţ publicat chiar pe siteul revistei, acestea rămâne indexată în bazele de date SCOPUS, SJR, LetPubşi CAS, dar a fost suspendată din cea mai importantă - WoSClarivate, pentru următorii doi ani.

Fără a se menţiona exact cauza, au fost discuţii aprinse în comunitatea academică în ultimii ani cu privire la faptul că lucrările ISI se publicau de-a valma în Revista de Chimie, iar aceasta era luată în considerare în promovarea academică la UMF în contextul în care legea specifică faptul că lucrările trebuie să fie publicate în domeniul de activitate al postului. De altfel, lucrările ştiinţifice publicate de Revista de Chimie variau din toate domeniile, de la ştiinţe exacte la socio-umane.

Un istoric tumultos

Ziarul de Iaşi a relatat în mai multe rânduri situaţia concursurilor desfăşurate la UMF Iaşi.Studiind CV-urile candidaţilor, în special cele ale conferenţiarilor care doresc să ajungă profesori, se observădouă tipare: în primul rând, majoritatea covârşitoare a articolelor cu care se prezintă la concurs au fost publicate în reviste ISI ce par din cu totul alte domenii decât cele trei - medicină, medicină dentară sau farmacie (chiar dacă tematicălucrărilor pare a fi din domeniu), iar în al doilea rând, se remarcă o predilecţie a publicării într-o singură revistă: Revista de Chimie, ce apare în Bucureşti, aproape la foc continuu.

Citește și: Promovări la limita legii: Revista de Chimie, trambulina profesorilor de la UMF Iaşi

Într-o analiză realizată la nivelul anului 2019, publicaţia noastră a dat exemplul a trei conferenţiari care au devenit „profesori plini” în urma unui astfel de concurs, la Facultatea de Medicină Generală: pe oftalmologie, Camelia Bogdănici, fost parlamentar din partea PDL, ce a trecut apoi la UNPR în legislatura anterioară; pe deontologie medicală, Elena Toader, soţia lui Tudorel Toader, rector la Universitatea „Al.I. Cuza”şi fost ministru al Justiţiei. Din cele 12 lucrări din dosarul Cameliei Bogdănici, la o analiză atentă, doar unul singur este publicat într-o revistă care, aşa cum precizează metodologia, este „din domeniul postului pentru care candidează”, mai exact în Romanian Journal of Morphology and Embryology. În rest, deşi tematicile sunt din domeniul medicinei, Camelia Bogdănici a devenit profesor în medicină cu 11 lucrări publicate în Revista de Chimie (9 articole), Revista de Materiale Plastice şi Revista de Cercetare şi Intervenţie Socială.

Şi dosarul Elenei Toader conţine aceleaşi semne de întrebare. Aceasta a prezentat, la capitolul zece articole ştiinţifice din domeniu, publicate ca prim autor de la ultima promovare, nu mai puţin de 18 titluri de lucrări, dintre care doar patru pot fi trecute ca fiind dincolo de orice dubiu din domeniul în care activează. Şapte dintre acestea au fost publicate în Revista de Chimie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri