Corectitudine politică în sens unic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Corectitudine politică în sens unic

GALERIE
gin
  • gin
- +

Kudela de la Slavia i-a şoptit lui Kamara de la Rangers că este un nenorocit. Kamara şi colegii săi, aprobaţi de antrenorul Gerrard, i-au arătat lui Kudela ale cui vieţi contează.

În repriza secundă a meciului Glasgow Rangers - Slavia Praga, desfăşurat joi seara pe stadionul „Ibrox Parks” din Glasgow, atacantul de origine jamaicană al echipei gazdă, Kemar Roofe a avut o intrare, pe care ziariştii o numesc „criminală”, la portarul Slaviei, Ondrej Kolar. Cu crampoanele direct în faţa cehului, lăsat în nesimţire, cu faţa însângerată, la sol. Din nefericire, se întâmplă multe din astea în fotbal. La noi şi aiurea. Cu intenţie sau din imprudenţă. Faultul lui Roofe asupra lui Kolar intră în sfera unei „normalităţi afurisite” („fucking normality”, pentru a vorbi pre limba lui Stephen Gerrard, antrenorul protestanţilor de la Rangers). Dar dacă vreun jucător ceh ar fi intrat astfel la figura unui jucător mai tuciuriu la faţă de la Rangers, ce s-ar fi întâmplat? Eliminare şi suspendare? Desigur, dar nu numai. Ne explică o fază din finalul partidei, când cei de la Rangers, injectaţi de o înfrângere absolut meritată, au luat-o razna. Răspunsul se găseşte în finalul acestui meci. La un fault brutal al finlandezului (de origine leoneză) Glen Kamara asupra lui Ondrej Kudela,apoi  cehul şi-a pierdut regretabil cumpătul şi i-a şoptit adversarului său la ureche o insultă pe care cei apropiaţi au descifrat-o „you're fucking guy”. Adică „eşti un nenorocit”. Precizare „guy” nu „gay” ca să nu intrăm într-o altă zonă a „corectitudinii politice”, ceea ce înseamnă în cazul de faţă „rasism pe invers” prin complicitate. Atâta i-a trebuit urmaşului eroilor din Kalevala. „Rasism! Rasism!” a urlat discriminatul Glen şi dacă ar fi fost numai atât, n-ar fi fost decât o „cafea cu lapte” fără caimac, vorba lui Ilie Năstase. Dar năpăstuitul Glen şi câţiva prietenaşi de-ai lui ale căror vieţi contează l-au prins pe „rasistul” Ondrej în drum spre vestiare şi i-au administrat o căpăceală soră cu moartea ca să ţină minte să nu se ia de naţiile năpăstuite ale Terrei. Dacă Kamara l-ar fi făcut „nenorocit” sau mai pe limbajul nostru „bou” pe Kudela, ar fi fost un „fucking” incident de joc, cu eventuale sancţiuni dacă ar fi fost auzit de urechi mai ascuţite. Aşa, corectitudinea politică ne învaţă că e rasism „curat-murdar, moncher” şi trebuie ca UEFA să ia măsuri asupra nesimţitului de Kudela, pe lângă binemeritata ciomăgeală de junglă suferită de la apostolii corectitudinii politice.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici, fiindcă „politically correctness” nu este opera celor pentru care doar vieţile lor contează, ci a celor care se simt vinovaţi de incorectitudini ancestrale. A apărut la rampă şi Stephen Gerrard, blondul antrenor al protestanţilor din Glasgow şi fostul căpitan de superclasă al „cormoranilor” de la Liverpool. Cvasi debutant în această profesie, legendarul „Stevie G” a acţionat în aparenţă normal, apărându-şi în stil „cloşcă” elevul preferat și pe tovarășii lui de mardeală. Nu credem că Stevie l-a felicitat pe Roofe pentru intervenţia salutară asupra portarului Kolar, dar i-a ţinut isonul lui Kamara. „Jucătorul meu spune că i s-au adresat cuvinte rasiste. Şi este dezamăgitor că oamenii lor încearcă să-şi apere jucătorul şi spun că minţim. Îl ştiu pe Glen şi am sută la sută încredere în el”, spune Gerrard. OK, îl ştie pe Glen şi are încredere. Nimic anormal. Poate că i-o fi spus Kudela lui Kamara la ureche „negru împuţit”, hai să-l credem. Dar cu caftul de pe tunel cum rămâne, Mister? „Fotbalistul nostru a fost bătut după meci. La cererea Slaviei, poliţia a intervenit. Aşteptăm ca UEFA să vină cu o investigaţie detaliată în legătură cu acest subiect. Slavia neagă categorică că Kudela şi-ar fi insultat adversarii în vreun mod rasist”, a scris Jaroslav Tvrdik, preşedintele Slaviei, un club care deţine în lotul de bază printre alţii, un nigerian, un ivorian, un senegalez şi un liberian.

La o primă impresie, este un banal conflict între doi fotbalişti în focurile unei bătălii de calificare. Nimic mai normal. Anormalul este ceea ce încearcă unii, de mai multă vreme, să folosească conceptul la modă al antirasismului în scop propriu. Mai exact conceptul celor care vor să arate lumii că (numai) vieţile lor contează. Kudela l-a insultat pe Kamara într-un moment tensionat, lucru regretabil. Kamara a reacţionat prin văicăreală şi acuzaţii rasiste fiind acompaniat de cel care - printre altele -ar trebui să-i fie şi oleacă de educator. Iar căpăceala din tunel, este o pedeapsă normală, un act de justiţie împotriva rasismului. Dar oare antirasismul ăsta n-ar trebui să funcţioneze în ambele sensuri?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.