Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Imagini cu urme lasate de un animal de talie mare în Padurea Bârnova-Dobrovat au st&acir (...)
citeste totsambata, 28.05.2022
Ce este corectitudinea politică în accepţia lui Bock-Côté? Un dispozitiv inhibant a cărui vocaţie este de a sufoca şi de a diaboliza orice critică a principiului sacrosant al diversităţii şi de a exclude din spaţiul public pe oricine transgresează această interdicţie; de asemenea, corectitudinea politică revendică monopolul binelui, ba chiar pe cel al sănătăţii mintale, punând manifestărilor de rezistenţă faţă de marşul triumfal al "progresului" eticheta stigmatizantă de fobie (xenofobie, islamofobie, homofobie, transfobie etc.).
Pe Mathieu Block-Côté, eseist şi universitar canadian, îl remarcasem din articolele inteligente şi non-conformiste publicate în ziarul Le Figaro. Îl regăsesc acum în proaspăt apăruta lui carte ce radiografiază ceea ce el numeşte Imperiul corectitudinii politice (L’empire du politiquement correct, Editions du Cerf). Asistăm, consideră autorul, nu numai la o criză a democraţiilor occidentale, ci şi la o adevărată schimbare de civilizaţie. Se confirmă astfel o profeţie a lui François Furet de la începutul anilor ’90, care vedea în corectitudinea politică cea mai nouă utopie vizând "regenerarea omenirii". Ce este corectitudinea politică în accepţia lui Bock-Côté? Un dispozitiv inhibant a cărui vocaţie este de a sufoca şi de a diaboliza orice critică a principiului sacrosant al diversităţii şi de a exclude din spaţiul public pe oricine transgresează această interdicţie; de asemenea, corectitudinea politică revendică monopolul binelui, ba chiar pe cel al sănătăţii mintale, punând manifestărilor de rezistenţă faţă de marşul triumfal al "progresului" eticheta stigmatizantă de fobie (xenofobie, islamofobie, homofobie, transfobie etc.). În regimurile comuniste, reaminteşte autorul, disidenţii erau nu o dată internaţi în spitale psihiatrice. Mistica progresului este aşadar în strânsă legătură cu apologia diversităţii (termenul tinde să-l înlocuiască pe acela de "multiculturalism"). În ceea ce o priveşte pe aceasta din urmă, aspectele ei pozitive trebuie subliniate, iar cele negative trecute sub tăcere. Să luăm un exemplu la îndemână. La campionatul mondial de fotbal din 1998, echipa Franţei, care a cucerit competiţia, a primit elogii frenetice pentru că ilustra binefacerile diversităţii, prin amestecul, echilibrat, de jucători albi şi jucători de culoare. La campionatul european de tineret în curs de desfăşurare, la meciul Franţa-Anglia de acum câteva zile, toţi cei zece jucători de câmp ai francezilor erau la un moment dat negri. Oare nu avem aici o abatere de la principiul diversităţii? Şi încă ceva: corectitudinea politică se sprijină pe o strategie a supravegherii generalizate: "profesioniştii indignării" sunt permanent pregătiţi să-i demaşte pe adversari, pe cei care "derapează", îndepărtându-se astfel de la calea cea dreaptă. Aşa cum am făcut eu mai înainte, în consideraţiile mele fotbalistice.
Eseistul canadian examinează mai multe zone unde corectitudinea politică face ravagii: teoria genului (implicând nediferenţierea sexelor), deconstruirea apartenenţelor tradiţionale (tatăl şi mama înlocuiţi, în documentele oficiale, cu "părinte 1" şi "părinte 2"), epurarea vocabularului (guvernul canadian a cerut funcţionarilor să nu mai folosească apelativele "domn" şi "doamnă" pentru a nu leza persoanele a căror identitate de gen nu corespunde identităţii sexuale; la fel la francezi a fost proscris, Dumnezeu ştie de ce, apelativul "domnişoară") etc. O foarte pătrunzătoare analiză este consacrată conceptelor de "stânga" şi "dreapta" în politică, insistându-se pe ideea că stânga îşi arogă întotdeauna paternitatea exclusivă a proiectelor generoase. Oricât de rudimentari ar fi, din punct de vedere ideologic, pesediştii, ei au învăţat lecţia şi scot tot timpul refrenul cu "binele românilor" şi cu "politica de austeritate" pe care ar preconiza-o actuala opoziţie. Într-adevăr, stânga nu poate exista fără duşmani, de unde accentul pus pe intenţiile malefice ale adversarilor şi pe "discursul urii" pe care aceştia îl practică. Nu alta este poezia recitată de PSD, cu "ura" şi "dezbinarea" ce ar fi scopurile urmărite de Iohannis, de opoziţie, de intelectualii "aserviţi", în timp ce, nu-i aşa, coaliţia PSD-ALDE, precum şi posturile Antena 3 şi România TV practică un discurs al concordiei, al armoniei şi al iubirii aproapelui.
Un capitol aparte se ocupă de avatarurile conceptului de "rasă", cuvânt scos, în 2012, de către François Hollande din constituţia franceză, dar care, în mod bizar şi paradoxal, a devenit - în Statele Unite, dar nu numai acolo - un criteriu de clasificare a diferitelor categorii ale populaţiei (albi, afroamericani, asiatici, latinos etc.). Alungată pe uşă, rasa reintră prin urmare pe fereastră. Ca să nu mai spunem că "rasa" e în centrul unor dezbateri aprinse în legătură cu "supremaţia albilor" şi cu "decolonizarea" (ideea este că decolonizarea nu s-a încheiat, fapt pentru care trebuie luate măsuri radicale). Ne amintim de iniţiativele unor grupuri agresive din SUA care solicitau demolarea statuilor generalului Lee sau a lui Cristofor Columb, personaje socotite vinovate pentru sclavia negrilor sau pentru masacrarea populaţiilor băştinaşe de pe teritoriul american. Iar autorul face aici o oportună asociere cu furia dementă a islamiştilor, care au distrus muzeul din Mosul sau ruinele - de o inestimabilă valoare - din Palmyra.
Polemică, punând diagnostice severe, cartea lui Mathieu Bock-Côté se menţine în limitele unei urbanităţi ireproşabile. Este şi mesajul capitolului final care, pornind de la constatarea că în societate este firesc să existe tabere opuse, face elogiul "conflictului civilizat", semn al unei democraţii autentice. Poziţia lui Bock-Côté este aceea a unui conservator moderat, autorul definind conservatorismul drept "o formă de scepticism în faţă unei modernităţi care a luat-o razna". Subscriem.
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, critic literar şi scriitor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO: Incendiu devastator la un ghetou al romilor din Cluj-Napoca. Colibele au fost făcute scrum
GALERIE VIDEO/FOTO Prezentări de modă fascinante la Romanian Fashion Week Iași
Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta
VIDEO: Este sau nu voie să circuli pe linia de tramvai ”ca să nu fie blocaje”?
VIDEO: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee
Vremea astăzi, 28 mai. Vor fi ploi în toată România. Unde și când se anunță grindină
FOTO ”Minune” mare în Podu Roș. Au fost marcate benzile de circulație din intersecție
VIDEO: Momente inedite la absolvirea liceului: coronițe, baloane, vals
O româncă arbitru îi "zăpăcește" pe francezi cu frumusețea ei
Vremea proastă întârzie defilarea de la Romanian Fashion Week
VIDEO: Un copil a luat premiul de 120.000 de euro de la ”Românii au talent
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Provocare în pandemie: medicii urgentişti i-au suplinit pe cei din ATI
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Se scumpesc biletele de tren de la 1 iulie! Care sunt noile tarife
Două victime după o explozie urmată de incendiu la Andrieșeni. O femeie a murit
Tipuri de mese pentru casa ta: cum le alegi pe cele potrivite? (P)
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Rusia a trimis pe frontul din Ucraina oameni complet nepregătiţi
Starlink are acum 400.000 de utilizatori. Popularitatea sa explodează în 2022
Generalul Shamanov, măcelarul din Cecenia, detalii despre terminarea războiului
Ministrul Predoiu “revarsă” un val de privilegii către magistraţi
Schimbarea din Codul Rutier la care nu se mai aștepta nimeni. Aviz motocicliștilor!
Lazăr Vlădică, fostul şef de la Armamente, a fost audiat de procurorii DNA
Cererea de ghiozdane antiglonț pentru copii a crescut în SUA
Cantităţi fără precedent de petrol din Rusia se îndreaptă către India şi China
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.