FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
Pe santierul de la Palas Campus, în preajma strazii Sfântul Andrei, este forfota. Cladir (...)
citeste totduminica, 07.03.2021
Ce este corectitudinea politică în accepţia lui Bock-Côté? Un dispozitiv inhibant a cărui vocaţie este de a sufoca şi de a diaboliza orice critică a principiului sacrosant al diversităţii şi de a exclude din spaţiul public pe oricine transgresează această interdicţie; de asemenea, corectitudinea politică revendică monopolul binelui, ba chiar pe cel al sănătăţii mintale, punând manifestărilor de rezistenţă faţă de marşul triumfal al "progresului" eticheta stigmatizantă de fobie (xenofobie, islamofobie, homofobie, transfobie etc.).
Pe Mathieu Block-Côté, eseist şi universitar canadian, îl remarcasem din articolele inteligente şi non-conformiste publicate în ziarul Le Figaro. Îl regăsesc acum în proaspăt apăruta lui carte ce radiografiază ceea ce el numeşte Imperiul corectitudinii politice (L’empire du politiquement correct, Editions du Cerf). Asistăm, consideră autorul, nu numai la o criză a democraţiilor occidentale, ci şi la o adevărată schimbare de civilizaţie. Se confirmă astfel o profeţie a lui François Furet de la începutul anilor ’90, care vedea în corectitudinea politică cea mai nouă utopie vizând "regenerarea omenirii". Ce este corectitudinea politică în accepţia lui Bock-Côté? Un dispozitiv inhibant a cărui vocaţie este de a sufoca şi de a diaboliza orice critică a principiului sacrosant al diversităţii şi de a exclude din spaţiul public pe oricine transgresează această interdicţie; de asemenea, corectitudinea politică revendică monopolul binelui, ba chiar pe cel al sănătăţii mintale, punând manifestărilor de rezistenţă faţă de marşul triumfal al "progresului" eticheta stigmatizantă de fobie (xenofobie, islamofobie, homofobie, transfobie etc.). În regimurile comuniste, reaminteşte autorul, disidenţii erau nu o dată internaţi în spitale psihiatrice. Mistica progresului este aşadar în strânsă legătură cu apologia diversităţii (termenul tinde să-l înlocuiască pe acela de "multiculturalism"). În ceea ce o priveşte pe aceasta din urmă, aspectele ei pozitive trebuie subliniate, iar cele negative trecute sub tăcere. Să luăm un exemplu la îndemână. La campionatul mondial de fotbal din 1998, echipa Franţei, care a cucerit competiţia, a primit elogii frenetice pentru că ilustra binefacerile diversităţii, prin amestecul, echilibrat, de jucători albi şi jucători de culoare. La campionatul european de tineret în curs de desfăşurare, la meciul Franţa-Anglia de acum câteva zile, toţi cei zece jucători de câmp ai francezilor erau la un moment dat negri. Oare nu avem aici o abatere de la principiul diversităţii? Şi încă ceva: corectitudinea politică se sprijină pe o strategie a supravegherii generalizate: "profesioniştii indignării" sunt permanent pregătiţi să-i demaşte pe adversari, pe cei care "derapează", îndepărtându-se astfel de la calea cea dreaptă. Aşa cum am făcut eu mai înainte, în consideraţiile mele fotbalistice.
Eseistul canadian examinează mai multe zone unde corectitudinea politică face ravagii: teoria genului (implicând nediferenţierea sexelor), deconstruirea apartenenţelor tradiţionale (tatăl şi mama înlocuiţi, în documentele oficiale, cu "părinte 1" şi "părinte 2"), epurarea vocabularului (guvernul canadian a cerut funcţionarilor să nu mai folosească apelativele "domn" şi "doamnă" pentru a nu leza persoanele a căror identitate de gen nu corespunde identităţii sexuale; la fel la francezi a fost proscris, Dumnezeu ştie de ce, apelativul "domnişoară") etc. O foarte pătrunzătoare analiză este consacrată conceptelor de "stânga" şi "dreapta" în politică, insistându-se pe ideea că stânga îşi arogă întotdeauna paternitatea exclusivă a proiectelor generoase. Oricât de rudimentari ar fi, din punct de vedere ideologic, pesediştii, ei au învăţat lecţia şi scot tot timpul refrenul cu "binele românilor" şi cu "politica de austeritate" pe care ar preconiza-o actuala opoziţie. Într-adevăr, stânga nu poate exista fără duşmani, de unde accentul pus pe intenţiile malefice ale adversarilor şi pe "discursul urii" pe care aceştia îl practică. Nu alta este poezia recitată de PSD, cu "ura" şi "dezbinarea" ce ar fi scopurile urmărite de Iohannis, de opoziţie, de intelectualii "aserviţi", în timp ce, nu-i aşa, coaliţia PSD-ALDE, precum şi posturile Antena 3 şi România TV practică un discurs al concordiei, al armoniei şi al iubirii aproapelui.
Un capitol aparte se ocupă de avatarurile conceptului de "rasă", cuvânt scos, în 2012, de către François Hollande din constituţia franceză, dar care, în mod bizar şi paradoxal, a devenit - în Statele Unite, dar nu numai acolo - un criteriu de clasificare a diferitelor categorii ale populaţiei (albi, afroamericani, asiatici, latinos etc.). Alungată pe uşă, rasa reintră prin urmare pe fereastră. Ca să nu mai spunem că "rasa" e în centrul unor dezbateri aprinse în legătură cu "supremaţia albilor" şi cu "decolonizarea" (ideea este că decolonizarea nu s-a încheiat, fapt pentru care trebuie luate măsuri radicale). Ne amintim de iniţiativele unor grupuri agresive din SUA care solicitau demolarea statuilor generalului Lee sau a lui Cristofor Columb, personaje socotite vinovate pentru sclavia negrilor sau pentru masacrarea populaţiilor băştinaşe de pe teritoriul american. Iar autorul face aici o oportună asociere cu furia dementă a islamiştilor, care au distrus muzeul din Mosul sau ruinele - de o inestimabilă valoare - din Palmyra.
Polemică, punând diagnostice severe, cartea lui Mathieu Bock-Côté se menţine în limitele unei urbanităţi ireproşabile. Este şi mesajul capitolului final care, pornind de la constatarea că în societate este firesc să existe tabere opuse, face elogiul "conflictului civilizat", semn al unei democraţii autentice. Poziţia lui Bock-Côté este aceea a unui conservator moderat, autorul definind conservatorismul drept "o formă de scepticism în faţă unei modernităţi care a luat-o razna". Subscriem.
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, critic literar şi scriitor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Masca nu va mai fi purtată la orele de sport și la unele dintre cele vocaționale
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.