Coronarografia: care este rolul ei și când este necesară?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Advertorial

Coronarografia: care este rolul ei și când este necesară?

GALERIE
_D9A7053
  • _D9A7053
- +

Ce este o coronarografie?

Mușchiul cardiac (miocardul) este aprovizionat cu sânge de două artere coronare (dreapta și stânga). Ele iau naștere la nivelul aortei, la ieșirea acesteia din inimă. Aceste artere sunt esențiale pentru aprovizionarea inimii cu oxigen și substanțe nutritive. Coronarografia este un examen radiologic cu scop diagnostic, în cursul căruia se vizualizează arterele coronare și cavitățile cardiace. Această procedură diagnostică se face cu ajutorul unei substanțe radioopace (de contrast), permițând astfel vizualizarea precisă a circulației coronariene.

În ce constă procedura?

Înaintea examinării, se recomandă efectuarea unor analize de sânge, precum și efectuarea unei electrocardiografii și a unei ecocardiografii. Un tub subțire (numit cateter) se introduce printr-o arteră de la braț sau de la stinghia piciorului, până la nivelul arterelor coronare sau în interiorul inimii. Cateterul este introdus până la locul stabilit de medic. Apoi, se introduce prin cateter substanța de contrast, ce permite vizualizarea arterelor sau a inimii folosind razele X, cu ajutorul unui sistem radiologic performant numit angiograf. Pe un ecran aflat în sala de cateterism, medicul observă în timp real imaginile și le înregistrează pentru o analiză ulterioară de detaliu. Ele conțin informații despre permeabilitatea arterelor inimii și despre funcția cardiacă. În general, durata examenului nu depășește o jumătate de oră.

Când este necesară o coronarografie?

Coronarografia oferă un diagnostic precis în cardiopatia ischemică (boala cardiacă coronariană). Simptomul principal care apare în cardiopatia ischemică este durerea precordială. Apariția unei dureri intense în piept în cursul efortului poate semnala îngustarea arterelor coronare prin depunerea unor plăci de colesterol (angina pectorală). În această situație, medicul poate stabili efectuarea unei coronarografii.

Exista riscuri în cadrul unei coronarografii?

De regulă, procedura este foarte bine tolerată și complicațiile sunt extrem de rare. Cu toate acestea, se poate produce o hemoragie la locul puncției care, de obicei, nu prezintă probleme majore și necesită refacerea unui pansament și repaus prelungit la pat. Statistic vorbind, posibilitatea unei complicații majore este sub un caz la 10.000 de proceduri efectuate.

Este coronarografia o intervenție dureroasă?

În timpul procedurii pacientul nu resimte nici o durere. Explorarea se face sub anestezie locală, la nivelul pielii, în zona inghinală sau în zona radială. Recuperarea este foarte rapidă, de obicei pacientul poate fi externat în aceeași zi. În funcție de rezultatul coronarografic medicul alege cel mai potrivit tratament.
Există numeroase cauze care pot provoca senzația de durere în piept. În timp ce unele dintre aceste dureri sunt banale, fără a fi expresia unor afecțiuni severe, altele pot fi semnele unor afecțiuni cardiace ce pot fi evaluate doar de un medic specialist. Pentru un consult de specialitate, vă puteți programa la Call Center-ul Arcadia 0232 920.

Dr. Igor Nedelciuc, Medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.