anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

Coronarografia, metodă de diagnostic pentru afecțiunile arterelor coronare (P)

GALERIE
Dan_Iliescu
  • Dan_Iliescu
- +

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

Mușchiul cardiac (miocardul) este aprovizionat cu sânge de două artere coronare (dreapta și stânga). Ele iau naștere la nivelul aortei, la ieșirea acesteia din inimă. Aceste artere sunt esențiale pentru aprovizionarea inimii cu oxigen și substanțe nutritive. Coronarografia este un examen radiologic cu scop diagnostic, în cursul căruia se vizualizează arterele coronare și cavitățile cardiace, prin administrarea unei substanțe radioopace (de contrast).

Când este indicată coronarografia?

Explorarea este indicată întotdeauna într-o boală a arterelor coronare.

Apariția unei dureri intense în piept în cursul efortului poate semnala îngustarea arterelor coronare prin depunerea unor plăci de colesterol (angina pectorală). În această situație, medicul poate stabili efectuarea unei coronarografii.

În cazul unui infarct de miocard, care apare prin închiderea completă sau aproape completă a unei artere coronare din cauza unei plăci de colesterol, coronarografia localizează precis nivelul obstrucției. Totodată, permite stabilirea tratamentului adecvat pentru reducerea obstrucției (fie chirurgical, fie intervențional – adică prin dilatarea arterei și plasarea unui stent), în vederea reluării fluxului sangvin normal în mușchiul cardiac.

De asemenea, coronarografia mai poate fi indicată în anomalii congenitale ale arterelor coronare, în modificări ale contractilității ventriculului stâng sau în prezența spasmului coronarian.

De regulă, efectuarea coronarografiei presupune una sau mai multe zile de spitalizare. Înaintea examinării, se recomandă efectuarea unor analize de sânge, precum și efectuarea unei electrocardiografii și a unei ecocardiografii.

Cum se desfășoară coronarografia?

Un tub subțire (numit cateter) se introduce printr-o arteră de la braț sau de la stinghia piciorului, până la nivelul arterelor coronare sau în interiorul inimii. Locul pe unde se introduce cateterul este anesteziat local, pentru ca pacientul să nu simtă nicio durere. Cateterul este introdus cu precizie, sub control radiologic, până la locul stabilit de medic. Apoi, se introduce prin cateter o substanță radioopacă de contrast, ce permite vizualizarea arterelor sau a inimii folosind razele X, cu ajutorul unui echipament radiologic performant numit angiograf. Pe un ecran aflat în sala de cateterism, medicul observă în timp real imaginile și le înregistrează pentru o analiză ulterioară de detaliu. Ele conțin informații valoroase despre permeabilitatea arterelor inimii și despre funcția cardiacă. Durata examenului ține de mai mulți factori, dar în general nu depășește o jumătate de oră.

După coronarografie, pentru a evita o hemoragie, se aplică un pansament compresiv la locul introducerii cateterului, timp de câteva ore. În acest interval de timp, este necesar să stați complet nemișcat. De regulă, veți fi externat a doua zi.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.

www.arcadiamedical.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.