Coronavirus este folosit ca momeală în atacurile prin e-mail asupra companiilor de atacatorii cibernetici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Coronavirus este folosit ca momeală în atacurile prin e-mail asupra companiilor de atacatorii cibernetici

GALERIE
Covid-19
  • Covid-19
- +

Pandemia Covid-19 a afectat companiile din întreaga lume, punând o presiune deosebită asupra organizaţiilor care se bazează pe comerţul internaţional, spun cercetătorii Kaspersky, care arată că atacatorii cibernetici din întreaga lume au început deja să profite de această situaţie, folosind activ în ultimele săptămâni subiectul pandemiei pentru a răspândi diferite programe malware, cum ar fi cele backdoor sau spyware.

”Infractorii cibernetici folosesc de multă vreme drept momeală e-mail-uri care vizează procesele de logistică ale organizaţiilor, cum ar fi comenzile sau rezervările, pentru a răspândi malware. Cu cât aceste e-mail-uri sunt mai aproape de realitate şi conţin mai multe informaţii corecte, cu atât ele reuşesc să-şi păcălească mai uşor victimele, iar odată cu popularitatea ştirilor legate de pandemie, escrocheriile devin şi mai convingătoare”, arată compania de securitate cibernetică într-un comunicat.

Toamna trecută, experţii Kaspersky au dat publicităţii rezultatele unei cercetări asupra campaniei RevengeHotels, în cadrul căreia atacatorii trimiteau e-mail-uri cu solicitări false de rezervare, care imitau diferite organizaţii de încredere şi chiar persoane reale, pentru a infecta calculatoarele hotelurilor şi pentru a fura datele cardurilor de credit ale clienţilor.

Acest tip de phishing este deosebit de periculos pentru angajaţii acelor organizaţii care vând bunuri. Aceştia primesc frecvent cereri de aprovizionare şi diverse comenzi din partea clienţilor. Este dificil să stabileşti dacă un e-mail este real sau nu, chiar atunci când ai experienţă şi eşti atent, motiv pentru care numărul de înşelătorii continuă să crească.

şÎn cele mai recente cazuri, infractorii cibernetici s-au folosit de problemele de livrare cauzate de pandemie: de la furnizorul din China, care nu nu a mai putut produce bunurile la timp, până la verificarea dacă victima mai este capabilă să finalizeze comanda plasată. În unele cazuri, escrocii fac comenzi în regim de urgenţă şi pun, astfel, presiune pe victime", spun soecialiştii.

Scopul principal al acestor e-mail-uri este de a face victima să deschidă un malware ataşat, acesta infectând dispozitivul şi oferind infractorilor acces la reţeaua organizaţiei. Pentru a o determina să facă acest lucru, ei cer victimelor să verifice informaţiile despre livrare, detaliile de plată sau de comandă, despre care susţin că se află în documentul ataşat.

“Aceste scheme de phishing nu sunt la fel de răspândite ca cele obişnuite pe care le vedem în mod normal, dar sunt adesea concentrate pe un grup specific de organizaţii. Cea mai bună metodă de protecţie în faţa unei astfel de ameninţări este o soluţie bună de securitate, care poate detecta diverse ameninţări în documente ataşate şi care are o bază de date de catalogare a acestor tipuri de escrocherii. Un alt sfat este să rămâneţi calmi şi atenţi la detalii, lucru pe care trebuie să îl faceţi în permanenţă, indiferent de circumstanţele externe”, spune Tatyana Shcherbakova, senior web content analyst la Kaspersky.

Pentru a minimiza riscul ca o afacere să devină o victimă a spam-ului şi phishing-ului, Kaspersky recomandă mai mulţi paşi. "Uitaţi-vă cu atenţie la extensiile de fişiere. Dacă este un fişier executabil, cel mai probabil nu ar trebui deschis. Verificaţi dacă expeditorul e-mail-ului există cu adevărat, căutând-l pe internet sau în social media. Dacă nu găsiţi nicio dovadă a existenţei sale, gândiţi-vă încă o dată dacă ar trebui să lucraţi cu o astfel de firmă. Verificaţi dacă informaţiile din semnătura automată şi din câmpul “Sent” sunt aceleaşi. Dacă sunt diferite, este foarte probabil ca e-mail-ul să fie trimis de un spammer", spun reprezentanţii Kaspersky.

Ei atrag atenţia că atacatorii pot crea documente false folosind informaţii despre compania pentru care se prefac că lucrează. Dacă informaţiile din e-mail-ul oficial sunt aceleaşi ca acelea care provin din sursele legitime ale organizaţiei, dar vă îndoiţi în continuare de siguranţa acestora, adresaţi-vă companiei pentru a primi o confirmare a trimiterii acelui e-mail.

"Kaspersky recomandă, de asemenea, să urmaţi aceste practici de securitate cibernetică: Organizaţi cursuri informative de securitate cibernetică, pentru angajaţii companiei, ca ei să recunoască acele e-mail-uri de tip phishing şi să nu deschidă fişiere ataşate sau să dea click pe link-uri de la adrese necunoscute sau suspecte. Pentru a consolida aceste abilităţi, efectuaţi în mod regulat simulări ale unor atacuri de phishing. Utilizaţi o soluţie antivirus fiabilă, cum ar fi Kaspersky Total Security for Business care include protecţia împotriva ameninţărilor prin e-mail şi a celor web, inclusiv detectarea comportamentului şi prevenirea exploatării", arată compania.

De asemenea, soluţia de securitate trebuie actualizată în mod regulat precum şi orice alt software utilizat de companie. Kaspersky este o companie globala de securitate cibernetica fondata în 1997. Portofoliul companiei include protecţie endpoint de top şi mai multe solutii specializate de securitate şi servicii, pentru combaterea ameninţărilor digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii client.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.