anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 10.07.2020

Coronavirus în România: Mai multe femei infectate, mai mulţi bărbaţi decedaţi

GALERIE
virus
  • virus
- +

Numărul femeilor care au contractat coronavirus este mai mare decât al bărbaţilor; însă în cazul deceselor raportul se inversează, 41,1 % din cazurile de îmbolnăvire sunt contact al unor persoane venite din străinătate, ponderea cazurilor de import este 11,6%, 16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, relevă o analiză a Institutului Naţional de Sănătate Publică. Potrivit aceluiaşi document, toţi cei decedaţi aveau boli cronice asociate.

”În perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020 au fost confirmate 4.051 cazuri de infecţie cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese. Primul caz de infecţie confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menţinut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână”, conform unei analize realizate de Institutul Naţional de Sănătare Publică (INSP).

Rata incidenţei aparente la nivel naţional este de 18,24 cazuri la 100.000 de locuitori Cea mai ridicată incidenţă aparentă se înregistrează în judeţul Suceava.  

În totalul cazurilor raportate se observă o uşoară predominanţă a femeilor  - 56% din total cazuri -  raportul între numărul femeilor şi cele al bărbaţilor fiind de 0.77.

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.  

Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.  Vârsta medie a celor care au contractat virusul este de  47.6 ani.

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani, vârsta medie a deceselor fiind semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor.

”Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate”, indică analiza INSP, ulterior reprezentanţii Ministerului Sănătăţii explicând că, deşi iniţial au existat cazuri de deces care nu figurau ca având boli asociate, ulterior, în analiza INSP, au fost colectate noi date cu privire la fiecare caz.

Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani şi cea mai vârstnică 94 ani.  Din totalul celor decedaţi, 63.5% au fost bărbaţi.

41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacţii acestora.  

Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână. Cea mai frecventă ţară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, înregistrându-se un vârf al îmbolnăvirilor în perioada 23 - 29 martie, scăderea fiind apoi accentuată.

Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere. Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în judeţele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, Bucureşti, Timiş şi Neamţ)

De asemenea, conform INSP, ponderea scăzută de probe pozitive arată că situaţia infecţiilor este în faza de transmitere locală şi încă nu există o situaţie epidemică extinsă.

”Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate ţări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecţiei în aceste instituţii. Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menţinerea şi respectarea la nivel individual a măsurilor de distanţare socială pentru prevenirea răspândirii bolii, precizează INSP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chiar sunt jocurile făcute pentru Primărie?

Florin NICULA

Chiar sunt jocurile făcute pentru Primărie?

Dansul practicat de tandemul Alexe - Chirica pare să-i fi hipnotizat pe oamenii lui Popa. Dacă până acum puseseră cruce fotoliului de primar, deodată s-au reactivat când la orizont a apărut şi înfrângerea de la judeţ.

Filmuletul zilei

opinii

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

Cristofor I. Simionescu (I)

Neculai SEGHEDIN

Cristofor I. Simionescu (I)

L-am văzut pentru prima oară pe academicianul Cristofor Simionescu la televizor, la o emisiune „Prim-Plan”, pe care o realiza Alexandru Stark. Era prin anii '70. Cadrul era neobişnuit, într-o sală maiestuoasă, cei doi fiind aşezaţi la parter, în stal, filmarea făcându-se de undeva de sus. Această imagine m-a urmărit multă vreme. Ceva ani mai târziu aveam să descifrez enigma: se filma în Aula Institutului Politehnic din Iaşi, de la balcon.

C(i)olacul careului de „aşi”

Nicolae CREŢU

C(i)olacul careului de „aşi”

Cu una, cu alta, cu… „reluări” (în economie), „relaxări” ale noastre (nu şi ale ţeposului Covid), cu „dezvăluiri” ale inculpatului Dragnea (Teldrum) şi episoade ale meciului Nicuşor Dan vs. Firea, calendarul ne apropie de vremea urnelor. 

pulspulspuls

Primele ciorne ale listelor liberale de Iaşi: cine este pe scut şi cine stă sub el?

Primele ciorne ale listelor liberale de Iaşi: cine este pe scut şi cine stă sub el?

Pentru că începe să devină interesant, haideţi să aruncăm pe astăzi una bucată privire iscoditoare şi înspre loviturile la gioale care se dau în aceste zile pe lângă ciorna liberalilor ieşeni cu nume de pus pe listele electorale în zona eligibilă pentru parlamentarele de la sfârşitul acestui an, stimaţi telespectatori! 

Caricatura zilei

Fără mască

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.