Coronavirus: Oxford lansează testele clinice pe oameni pentru un vaccin
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Coronavirus: Oxford lansează testele clinice pe oameni pentru un vaccin

GALERIE
Coronavirus_vaccine
  • Coronavirus_vaccine
- +

Universitatea Oxford lansează joi teste clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, cu speranţa foarte ambiţioasă de a le pune la dispoziţia publicului în această toamnă, scrie AFP.

Printre sutele de studii demarate în întreaga lume pentru a găsi un vaccin - singura cale, potrivit ONU, pentru o revenire la “normalitate” -, şapte sunt la momentul actual în stadiul de teste clinice pe oameni, potrivit London School of Hygiene and Tropical Medicine. Astfel de teste a început deja în China şi în Statele Unite şi urmează să înceapă la sfârşitul lunii şi în Germania.

Studiile universităţii din Oxford sunt puternic susţinute de guvernul britanic, iar ministrul Sănătăţii Matt Hancock a anunţat marţi începutul acestor teste pentru joi.

În prima sa fază, testul condus de Jenner Institute de la Universitatea din Oxford, destinat să evalueze securitatea şi eficienţa vaccinului, va viza 1.112 voluntari, dintre care 551 vor primi o doză din potenţialul vaccin împotriva Covid-19, cealaltă jumătate un vaccin martor. Zece participanţi vor primi două doze din vaccinul experimental, în intervalul a patru săptămâni.

Estimând şansele de reuşită la 80%, echipa profesorului Sarah Gilbert prevede, în paralel cu cercetările, producerea a unui milion de doze disponibile până în luna septembrie, pentru a putea fi distribuite deja pe scară largă în cazul unui succes.

Dar echipele de cercetători precizează că acest calendar este foarte ambiţios şi ar putea suferi schimbări.

Directorul serviciilor sanitare britanice Chris Whitty a admis miercuri că probabilitatea de a obţine un vaccin sau un tratament eficient “în anul care vine este incredibil de mică”. În aşteptare, a avertizat el, “cred că trebuie să fim realişti în faţa acestui subiect - va trebui să contăm pe alte măsuri, sociale, care sunt foarte perturbatoare”.

Nicola Stonehouse, profesor de virusologie la universitatea Leeds, spune că strategia aleasă de a nu aştepta fiecare etapă înainte de lansarea producţiei este un “pariu” din punct de vedere financiar. Dar un pariu necesar “în situaţia actuală”.

Vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford este bazat pe un adenovirus modificat care afectează cimpanzeii. Acesta permite “generarea unui puternic răspuns imunitar cu o singură doză şi nu este vorba de un virus care se replică”, deci “nu poate provoca infecţii continue la un individ vaccinat”. Acest lucru îl face “mai sigur pentru copii, persoanele în vârstă” şi alţi pacienţi afectaţi de alte boli, precum diabetul

Puternic criticat pentru modul în care a gestionat criza, guvernul britanic a creat săptămâna trecută un “task force” pentru coordonarea eforturilor în cercetare şi pentru a asigura producerea în masă a acestuia, imediat ce va fi disponibil, indiferent de unde va pro9veni.

Guvernul susţine de asemenea cercetările efectuate de Imperial College din Londra, care speră să înceapă testele clinice în iunie.

Găsirea unui vaccin este singura cale posibilă pentru revenirea la “normalitate”, a avertizat săptămâna trecută secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.