Coronavirus: UE prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Coronavirus: UE prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei

GALERIE
ursula
  • ursula
- +

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut într-o scrisoare deschisă către italieni şi publicată joi de cotidianul La Repubblica, că blocul european a greşit pentru că nu a sprijinit Italia încă din primele zile ale crizei coronavirusului, dar a subliniat că acum acest lucru s-a schimbat, transmit dpa şi AFP.

"Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi", conform titlului scrisorii preşedintelui Comisiei către italieni, notează AFP. "Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat aşa de la început", a recunoscut oficialul european.

"Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", mai scrie von der Leyen, citată de dpa.

Italienii s-au revoltat în faţa refuzului iniţial al Franţei şi Germaniei de a trimite echipamente de protecţie, deşi guvernul de la Roma se confrunta cu cea mai gravă criză a coronavirusului din lume, aminteşte dpa.

Săptămâna trecută, cele 27 de state nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a oferi un răspuns puternic în faţa consecinţelor economice ale pandemiei. Fractura dintre ţările din sudul Europei, cum sunt Italia şi Spania susţinute de Franţa şi care solicitau o mutualizare a datoriei prin "coronabonduri", şi respectiv ţările din nord, în special Germania şi Olanda, care au respins această opţiune, a devenit din nou vizibilă, notează AFP.

Sentimentul italienilor că au fost abandonaţi, în condiţiile în care în Italia numărul de decese puse pe seama COVID-19 a depăşit 13.000, s-a intensificat după ce Germania şi Olanda au respins apelul cu privire la crearea aşa-numitelor coronabonduri, instrument care ar fi putut contribui la scăderea costurilor suportate de Italia în lupta cu această criză şi ar fi facilitat accesul la fonduri.

"Însă, între timp, Europa a schimbat ritmul", a scris von der Leyen, fără a menţiona dacă aceste coronabonduri sau un alt potenţial răspuns fiscal - Mecanismul European de Stabilitate (fondul de salvare al zonei euro) - sunt luate în considerare, conform dpa.

Aproximativ 25 de ţări europene au trimis deja milioane de măşti de protecţie Italiei şi Spaniei, a menţionat preşedintele Comisiei Europene. Blocul european pregăteşte un fond de până la 100 de miliarde de euro pentru a compensa scăderea salariilor angajaţilor nevoiţi să lucreze mai puţine ore, a mai adăugat ea.

Conform şefei Comisiei Europene, UE s-a pus de acord şi asupra "garantării împrumuturilor de toate ţările membre, fapt care demonstrează o solidaritate europeană".

"Fiecare euro încă disponibil din bugetul anual al UE va fi cheltuit pentru a rezolva această criză", a mai asigurat ea, subliniind că "în ultima lună Comisia Europeană a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajuta Italia", mai notează AFP.

"Dacă suntem într-adevăr o Uniune, a venit timpul să o demonstrăm", a declarat, la rândul său, premierul italian Giuseppe Conte într-un interviu publicat în săptămânalul german Die Zeit în urmă cu câteva zile. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.