Coronavirusul a blocat în Turcia spitalul mobil din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Coronavirusul a blocat în Turcia spitalul mobil din Iaşi

GALERIE
spital mobil
  • spital mobil
- +

Directorul Euronest şi preşedintele CJ au explicat ieri că, din cauza regimului de carantină totală, instituit sâmbătă în mai multe oraşe turceşti, convoiul nu a putut să părăsească Ankara.

Cele 102 module care compun spitalul mobil achiziţionat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest încă nu au plecat din Turcia, deşi termenul până la care trebuiau să ajungă la Iaşi expiră astăzi, 19 mai.

Un comunicat al asociaţiei a explicat ieri că de vină pentru întârziere este instituirea unui regim de carantină totală în câteva oraşe din această ţară, între care şi Ankara, unde îşi are sediul firma furnizoare.

Principalul cotidian turc, „Hurryet“, precizează în ediţia de limbă engleză instituirea carantinei, dar nu este limpede dacă ea afectează şi traficul de mărfuri. Nici trimiterile din comunicatul Euronest la avertismentele afişate pe pegina de internet a Ministerului român al Afacerilor Externe nu sunt convingătoare, dar preşedintele CJ, Maricel Popa, ne-a precizat aseară că acesta este motivul.

„Producătorul din Turcia s-a dovedit a fi de bună-credinţă. A prezentat imagini şi poze cu containerele realizate pentru spitalul mobil. Suntem într-un dialog permanent. Din păcate, traversăm o situaţie atipică la nivel mondial, fiecare ţară fiind nevoită să adopte propriile reguli şi măsuri pentru protejarea populaţiei. Suntem într-o situaţie de forţă majoră în care, conform contractului, putem accepta solicitarea de prelungire a termenului de livrare cu perioada în care este incidentă situaţia de carantină totală din Turcia, care afectează inclusiv localitatea în care îşi desfăşoară activitatea producătorul. Vom respecta întocmai legislaţia în vigoare şi termenii contractuali, inclusiv în privinţa penalităţilor, dacă va fi cazul“, a declarat Alina Popa, directorul executiv al Euronest.

Pe de altă parte, şeful administraţiei judeţene a confirmat că săptămâna trecută a fost la Bucureşti, dar nu ca să întâmpine convoiul de TIR-uri la Vama Giurgiu, ci ca să îndeplinească mai multe formalităţi, între care solicitarea de sprijin la Ambasada Bulgariei pentru tranzitul modulelor.

Maricel Popa a adăugat că, între timp, a fost finalizată extinderea platformei unde urmează să fie amplasat spitalul mobil.

Preşedintele CJ a ţinut să precizeze că nu s-a înregistrat nicio contestaţie la procedura derulată de Euronest. De altfel, pe portalul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu există niciun document şi nicio decizie de acest fel.

Este, în schimb, menţionată una depusă de Compania Naţională Unifarm SA în cadrul unei proceduri identice (de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare), organizată pentru atribuirea contractului de achiziţie publică de furnizare a unui spital modular de izolare şi tratament.

Procedura este derulată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Unifarm şi-a retras însă contestaţia după ce IGSU a decis să prelungească termenul de depunere a ofertelor până mâine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.