Coronavirusul își face de cap la Spitalul de Neurochirurgie. Se pregătește carantina
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Coronavirusul își face de cap la Spitalul de Neurochirurgie. Se pregătește carantina

GALERIE
Spitalul de Neurochirurgie
  • Spitalul de Neurochirurgie
- +

Cu 34 de cazuri de COVID, „Neurochirurgia“ de la Iaşi este la un pas de carantină. Potrivit Federaţiei „Solidaritatea Sanitară“, după „Neurochirurgie“, urmează Spitalul Municipal Paşcani, cu 32 de cazuri, Spitalul Clinic „C.I. Parhon“ cu 11 cazuri, Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ cu 10 cazuri, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ cu cinci cazuri. Ieri, trei cadre medicale şi trei pacienţi de la Spitalul de Neurochirurgie au fost confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus. Asta după ce, vineri, 11 cadre medicale primiseră diagnosticul COVID 19, iar sâmbătă, alte 17 teste efectuate în rândul angajaţilor, dar şi al pacienţilor au ieşit pozitive.

„Numărul cadrelor pozitive este în scădere majoră. Noi spunem că am reuşit să limităm focarul infecţios. Au fost izolaţi pacienţii depistaţi pozitiv într-un sector privat. Ei vor fi trataţi în cadrul spitalului. S-a decontaminat, dezinfectat, testat. La toate testele realizate sâmbătă, 160 au primit rezultatele, şi asta înseamnă restul pacienţilor din spital care sunt negativi. S-a testat parţial Blocul Operator, şi până acum testele au fost negative. Singurul focar a fost la Secţia I Neurochirurgie“, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Cadrele medicale infectate au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul CFR.

„Starea lor de sănătate nu ne ridică deocamdată probleme deosebite“, a declarat Carmen Dorobăţ , managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Între timp, conducerea Spitalului de Neurochirurgie a făcut modificări în ceea ce priveşte circuitele. Focarul a apărut cu toate că măsurile de protecţie au fost suplimentate încă de la început. Cadrele medicale de aici lucrează în ture de câte 14 zile. După cum a afirmat Lucian Eva, toate asistentele medicale, infirmierele sau medicii rezidenţi au fost găsiţi pozitiv după două săptămâni petrecute acasă, ceea ce sugerează că infecţia ar fi apărut pe cale comunitară. Carantină sau nu? Apariţia cazurilor de la o zi la alta a pus problema la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, dacă Spitalul de Neurochirurgie va intra sau nu în carantină. „În urma discuţiilor de ieri de la DSP şi pe baza rezultatelor la teste, nu se impune închiderea spitalului şi nici nu se poate acest lucru din punct de vedere practic şi medical, noi fiind spital regional de profil, cu o adresabilitate la toţi pacienţii cu patologii neurologice şi neurochirurgicale din Moldova“, a adăugat Lucian Eva.

Ieri, la unitatea medicală erau aşteptate rezultatele la teste pentru aproximativ 100 de persoane. La „Sfânta Maria“ creşte numărul celor cărora nu li se negativează testul Veşti mai bune vin din partea Spitalului de Copii „Sfânta Maria“. Un singur cadru medical a fost confirmat pozitiv sâmbătă, numărul celor infectaţi fiind de patru. „Au fost depistate un număr de patru cadre medicale pozitive cu noul coronavirus, toate de la Clinica a III-a Pediatrie, o clinică ce încă din perioada stării de urgenţă funcţionează într-o clădire externă a spitalului. S-a efectuat o anchetă epidemiologică şi în plus s-au recoltat 40 de probe, atât de la cadrele medicale, cât şi de la pacienţi. Din fericire, la pacienţi nu a ieşit niciun rezultat pozitiv“, a declarat medicul Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“. În weekend , din cele 40 de teste efectuate, mai erau în lucru 13. Clinica este închisă. Practic nu se mai internează nimeni, iar pentru externare sunt necesare toate testele negative consecutive.

În acelaşi timp, la spitalul numărul 1 în lupta cu noul coronavirus, cel de Infecţioase. numărul de locuri este în continuă scădere. Ieri, mai erau cinci locuri libere în saloanele pentru bărbaţi şi cinci în cele pentru femei. „Până acum ne-au ajutat colegii de la Spitalul CFR, şi vom vedea de aici încolo, împreună cu DSP, cum vom manageria în continuare situaţia“, a subliniat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Infecţioase. Conducerea spitalului a mai adăugat că se constată o scădere a cazurilor cu forme uşoare şi asimptomatice de boală, în schimb apar alte probleme la alţi pacienţi. „Avem un număr mare de pacienţi cu forme medii, care oricând se pot agrava, iar atenţia trebuie să fie sporită. În acelaşi timp, avem un număr considerabil de pacienţi care nu se negativează, deci nu pot fi externaţi. Noi, medicii, dar psihologii în mod special, suntem cei care trebuie să facem faţă şi ca suport energetic pentru pacienţi pentru a putea duce internarea cât timp este cazul“, a adăugat Carmen Dorobăţ. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.