Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Corp echilibrat emoţional cu plante vindecătoare

GALERIE
paralute
  • paralute
- +

Plantele medicinale lucrează în vindecarea omului pe mai multe planuri: fizic, emoţional, mental, sufletesc. O boală este considerată a fi o urmare a unor blocaje emoţionale. Plante ce pot înlătura blocajele emoţionale: teiul, păducelul, părăluţele, ciuboţica cucului - sunt doar câteva buruieni medicinale care pot alunga tristeţea, furia, mânia sau durerile sufleteşti.

Plantele medicinale sunt în cea mai bună formă în această perioadă. Florile lunii iulie îşi eliberează puterea vindecătoare pentru oameni şi animale. Acum se adună multe dintre florile, frunzele şi o parte din rădăcinile plantelor de leac. Dacă unele buruieni medicinale au fost până acum strânse deja în luna mai şi iulie, păstraţi-le în farmacia verde din casă în pungi de hârtie sau săculeţi din pânză. Altele încep să se strângă acum, plante precum sunt lavanda, fructele de pădure, păducelul, părăluţele, ciuboţica cucului etc. Nu uitaţi să le depozitaţi în condiţii adecvate astfel încât acestea să-şi păstreze beneficiile de care avem nevoie şi să ne fie de un real ajutor.

Plantele medicinale lucrează în vindecarea omului pe mai multe planuri: cel fizic, vindecând sau ajutând la vindecarea corpului fizic; cel emoţional, alinând sau vindecând durerile sufleteşti; mental, eliminând gândurile negative şi spiritual ajutând omul la o conectare mai bună cu Sinele şi la înţelegerea mai profundă a lumii înconjurătoare şi a legăturii noastre cu Natura. Într-o ceaşcă cu ceai din plante medicinale poţi găsi alinare, vindecare, dar şi plăcerea unei băuturi calmante şi reconfortante. Pentru astăzi vom prezenta câteva plante medicinale care sunt alinare pentru emoţiile ce ne răvăşesc adesea fiinţa noastră şi care pot produce boli în corpul nostru.

Multe dintre emoţiile neconştientizate şi chiar conştiente se transformă în corpul nostru în afecţiuni mai grave sau mai puţin grave. O boală care este considerată a fi o urmare a unor blocaje este şi mastoza. Blocajele care produc mastoza sunt manifestate mai întâi pe plan emoţional, iar ulterior în plan energetic - funcţional, la nivelul centrului inimii, Anahata. Acest centru, canal de forţă al iubirii şi al credinţei, coordonează activitatea timusului, plămânilor, inimii, dar şi al braţelor, mâinilor şi al sânilor. Sânii sunt o expresie a feminităţii şi a iubirii care se dăruieşte, ocroteşte şi hrăneşte, sunt o expresie a iubirii de tip matern. Blocarea manifestării acestui sentiment poate provoca dureri, jenă, tensiune la acest nivel, chiar afecţiuni în plan fizic cum ar fi diversele forme de mastoză.

Pentru echilibrarea centrului, astfel ca această afecţiune manifestată în plan fizic să fie eliminată, practica fitoterapeutică recomandă plantele cu acţiune armonizatoare. Printre aceastea sunt feniculul, anasonul, coriandrul, socul şi busuiocul care stimulează manifestarea energiei la acest nivel al corpului. Ele induc bucurie, veselie, dar şi claritate, puritate şi discernământ.

Pentru depresie, expresie a blocajelor emoţionale care sunt şi la nivelului centrului inimii, Natura ne oferă plante care dinamizează pofta de viaţă şi focul interior. Este cazul valerianei care echilibrează atât la nivelul primirii cât şi al dăruirii iubirii sau al roiniţei care protejează inima cu blândeţe.

Teiul, regenerator psihic şi mental

Deşi cunoaştem teiul ca plantă din care preparăm un ceai pentru un somn odihnitor, florile parfumate sunt şi un remediu psihoemoţional. Teiul este utilizat pentru sublimarea trăirilor inferioare. Are acţiune de protecţie psiho-emoţională şi de echilibrare afectivă. Regenerează psihic şi mental înlăturând frica şi neîncrederea.

Păducel, echilibrator afectiv

Păducelul are efecte deosebite la persoanele care iubesc cu frică sau se încrâncenează, care au o nevoie excesivă de ceilalţi. La aceste persoane iubirea nu se poate manifesta din cauza mâniei sau a unor traume sufleteşti. Păducelul echilibrează afectiv atît în sensul dăruirii, cât şi al primirii iubirii, tonifică, aduce bucurie şi bună dispoziţie. În plan fizic cicatrizează, restabileşte circulaţia şi are acţiune sedativă scăzând frecvenţa cardiacă.

Părăluţele

Părăluţele sunt plantele recomandate celor care au suferit un traumatism la nivelul sânilor, cât şi persoanelor care nu se simt iubite, ci se simt folosite asemenea unor obiecte. Florile de părăluţe au întrebuinţări şi în cazul traumatismelor cu alte localizări, de exemplu, în cazul contuziilor cerebrale sau durerilor abdominale.

Ciuboţica cucului pentru cei trişti

Ciuboţica cucului este considerată remediul celor trişti şi deznădăjduiţi, astfel că ea poate fi folosită şi de cei a căror suferinţă este cauzată de pierderea unei fiinţe dragi, suferinţă care poate dura timp îndelungat. Fizic, această plantă are acţiune emolientă, cicatrizantă, hemostatică şi antiseptică.

Fenicul induce armonie şi echilibru

Feniculul este esenţa iubirii materne fiind o plantă care stimulează secreţia laptelui. Are acţiune totală asupra tuturor manifestărilor de tip apă, foc, aer, îndepărtând total blocajele energetice subtile sau grosiere. Planta induce echilibru, armonie, mulţumire şi libertate. Are recomandări în tulburări funcţionale de tip respirator, renal, cardiac, neuropsihic şi ginecologic. Nu trebuie însă folosit de femeile însărcinate şi de copii.

Coriandrul, medicament pentru cei nehotărâţi

Coriandru, medicament şi condiment, este bun pentru persoanele nesigure şi nehotărîte. Are puterea de a ajuta fiinţa să transforme furia în curaj, induce detaşare favorizînd conturarea şi manifestarea personalităţii. Coriandrul elimină blocajele energetice şi dinamizează fiinţa. Este folosit în tratamentul afecţiunilor digestive, urinare şi reumatice fiind şi un foarte bun stimulator al secreţiei lactate.

Pentru persoanele care suferă de mastoză chistică este recomandată cura cu fructe de una sau două zile pe săptămână. În cele două zile se vor consuma numai fructe, sub formă de sucuri sau proaspete. Fitoterapia recomandă şi adjuvante din farmacopeea naturii: cataplasme cu terci de tătăneasă şi coada calului, aplicaţii cu alifie de gălbenele, sau ceaiuri.

Ceai dintr-un amestec ce conţine următoarele plante: coada şoricelului 40 g, gălbenele 40 g, coada calului 40 g, sunătoare 20 g, tătăneasă 40 g, urzică 30 g, trifoi roşu 40 g, creţişoară 30 g. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de amestec care se infuzează timp de două minute în 250 ml apă clocotită. Se beau câte trei căni pe zi.

Să ne reamintim că, plantele medicinale sunt medicamentele naturii şi trebuie să fie utilizate cu discernământ. Iar atunci când problemele fizice sau psihice sunt de natură cronică sau gravă, să apelăm la un medic sau un specialist pentru a primi tratamentul corect şi în cunoştinţă de cauză. Plantele pot fi aliaţii noştri de nădejde. De aceea folosiţi-le cu chibzuinţă şi cu respect.

Sandu MARIN

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri