anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Corul Episcopiei romano-catolice, decimat de Covid-19. Slujbele, cu preoţi din exterior

GALERIE
cor episcopie
 • cor episcopie
- +

Opt persoane sunt internate la spital, fiind testate pozitiv. Doar două au simptome uşoare, restul fiind asimptomatice

 

Opt persoane din cadrul corului Episcopiei romano-catolice de Iaşi au fost diagnosticate cu Covid-19. Este vorba de un preot, care este organistul acestui cor, dirijorul corului, dar şi şase surori, membre ale corului. „A fost aflat un preot care era organist la un cor format pentru această perioadă cu surori de la casa de lângă Episcopia romano-catolică de Iaşi şi, aflând că acel preot este aflat pozitiv, ne-am preocupat ca să limităm răspândirea unui asftfel de virus şi am făcut cu toţii, adică 24 de teste, din care au reieşit că şase dintre surori care au fost la cor cu dirijorul şi cu organistul au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19. Imediat am luat această măsură de izolare”, a menţionat Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei de Iaşi.

De asemenea, reprezentanţii Episcopiei dau asigurări că s-au luat toate măsurile de protecţie pentru credincioşi, iar preoţii care intră în contact cu credincioşii au fost găsiţi negativ la testare. „Preoţii care intră în contact cu credincioşii au fost găsiţi negativ, şi stabilim zilele acestea reguli cât mai clare şi cât mai potrivite pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie sau răspândire a acestui virus”, a adăugat Adrian Blăjuţă. În ceea ce priveşte răspândirea şi la alte persoane, purtătorul de cuvânt al Episcopiei subliniază că focarul a fost depistat în fază incipientă, iar răspândirea, dacă a avut loc, a fost minimă. „A fost descoperită în fază incipientă, înainte de a lua contact, deoarece, după ce a fost această bănuială a organistului, cu toţii am purces la efectuarea testelor. Deci nu credem că s-a răspândit  în această perioadă. Noi facem tot posibilul ca să preîntâmpinăm şi să limităm, dacă ar fi să fie, această răspândire a virusului. Vom înăspri măsurile pe care deja le-am luat în virtutea regulilor venite de la autorităţile statului. Purtăm dialogul cu autorităţile, cu DSP, pentru a găsi soluţia cea mai bună pentru îndepărtarea riscului”, a adăugat Adrian Blăjuţă.

Preoții (dirijorul şi organistul) au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, iar surorile au fost internate la Spitalul CFR. Doar două persoane prezintă simptome uşoare. De asemenea, printre cele 24 de persoane testate se numără şi PS Iosif Păuleţ, Episcopul diecezei de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit, care au fost diagnosticaţi negativ. Corul din care fac parte cei infectaţi cu Covid-19 a fost organizat în perioada stării de urgenţă pentru susţinerea rugăciunilor şi cântărilor de la catedrala catolică din Iaşi. Corul este format din surorile care locuiesc în aşezământul monahal de lângă catedrală, fiind dirijate şi acompaniate la orgă de doi preoţi de la parohia catedralei. În urma confirmării celor opt persoane cu Covid-19, Epicopia romano-catolică a luat o serie de măsuri, pe lângă cele existente deja, pentru prevenirea a noi cazuri. Astfel, s-a dispus măsura autoizolării voluntare a tuturor locatarilor din clădirea Episcopiei de Iaşi şi a aşezământului monahal, angajaţii de la Episcopie vor avea două săptămâni liber, se va realiza dezinfecţie de cinci ori pe zi în clădirile Episcopiei, iar programul liturgic va fi asigurat de către preoţi din exterior, care nu au intrat în contact cu persoanele de la Episcopie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.