anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Corupţia şi de starea de spirit la români

GALERIE
alexandru lazescu200
 • alexandru lazescu200
- +

Prin comparaţie cu artizanii marilor afaceri de corupţie cu iz politic din România deputatul Gheorghe Coman pare doar un mic găinar.

Este ironic că după ce ani de zile s-au străduit din răsputeri să împiedice cercetarea penală a unor nume grele din politica românească parlamentarii români s-au hotărât brusc să-şi arate muşchii în faţa deputatului de Buzău Gheorghe Coman aprobând cu o copleşitoare majoritate cercetarea şi arestarea acestuia. Arestare care până la urmă nici măcar nu s-a produs. Nu căutaţi o explicaţie complicată şi nici nu trebuie să vă imaginaţi că asistăm la o modificare radicală de mentalitate. Coman nu este până la urmă decât un fel de găinar minor ajuns prin jocul împrejurărilor în Parlament, ca deputat PPDD. Ca şi mulţi dintre colegii săi s-a orientat ulterior către patroni politici mai influenţi ajungând astfel în partidul lui Dan Voiculescu. Acuzele care i se aduc (a cerut bani pentru numiri în funcţie) nu pot fi, dacă sunt adevărate, trecute cu vederea, dar astfel de lucruri se întâmplă pe scară largă în România.

Numai că nu acestea au fost elementele importante care au contat în luarea deciziei, ci faptul că el personal nu era o miză. Nu avea greutate politică şi prestaţia sa publică a fost atât de penibilă încât aproape toţi colegii săi au considerat că nu pierd mare lucru dacă dau astfel un exemplu care va fi citat de acum încolo adesea ca o dovadă a faptului că, iată, Parlamentul, nu cocoloşeşte nicidecum corupţia, ci o infierează aspru. Cu alte cuvinte Gheorghe Coman a ajuns să joace, spre nenorocul său, rolul de Acar Păun. Puteţi fi convinşi că harnicul propagandist al puterii din ultima vreme, Eugen Nicolicea, nu va lăsa să scape o astfel de ocazie.

Probabil aspectul mai important în ceea ce îl priveşte e faptul că un om care nu reuşeşte să îngăime două vorbe coerente a ajuns în Parlamentul ţării. E drept, la cum s-a votat în decembrie 2012 nimic nu e de mirare. Şi fiţi siguri că mai sunt mulţi în mare de aceeaşi factură. Asta în timp ce un intelectual de talia lui Teodor Baconschi nu a câştigat destule voturi în Iaşi în ciuda unei campanii electorale extrem active. Când ne minunăm uitându-ne, indignaţi, la deciziile luate în Camera Deputaţilor sau în Senat ar trebui să ne gândim şi la asta. Nu poţi aştepta până la urmă altceva de la o comunitate politică populată, într-o proporţie deloc neglijabilă, de acest gen de personaje.

În acest punct e poate nimerit să facem şi o altă constatare, nu tocmai fericită. Multe dintre cazurile notorii de corupţie dezbătute aprins în mass media în care sunt implicaţi politicieni sau înalţi oficiali guvernamentali sunt până la urmă fleacuri în comparaţie cu marile afaceri pe bani publici derulate şi la Bucureşti, şi în ţară. Artizanii acestora au învăţat de multă vreme cum să manevreze astfel încât să se protejeze creând circuite legale ingenioase acoperitoare. Participă la licitaţii care respectă formal toate regulile, deşi toată lumea ştie cine trebuie să câştige. După cum găsesc şi căi greu atacabile de "a-şi arăta recunoştinţa". De pildă deputatul PSD de Constanţa Eduard Martin, care are câteva sute de contracte în domeniul salubrităţii, investeşte enorm în publicitate, unde altundeva decât în Neptun TV, companie media în care Radu Mazăre e unul dintre asociaţi. În aceste condiţii nu e de mirare că firma cu pricina e extrem de prosperă cu toate că mai toate celelalte instituţii mass media româneşti se zbat din greu să supravieţuiască financiar.

Sau, ca să continuăm exemplele, cei în cauză intră pe filiere de afaceri lucrative în cazul cărora umflarea peste măsură a preţurilor de achiziţie e greu vizibilă. Spre exemplu, e greu de spus cât costă cu adevărat o platformă software pentru sistemele informatice utilizate în diferitele instituţii publice sau sistemele de monitorizare a situaţiilor de urgenţă (unde Sebastian Ghiţă, prietenul şi colegul de partid al premierului, e un adevărat campion al licitaţiilor). În fapt, în România de astăzi, în afara companiilor profilate pe export şi a clientelei politice abonate la bani publici, puţine sunt societăţile comerciale cărora le merge bine. S-a creat astfel un adevărat cerc vicios care macină din interior instituţiile, minează economia şi generează un îngrijorător pesimism la nivelul întregii societăţi. Suntem naivi dacă ne imaginăm că el ar putea fi spart doar de justiţie, chiar dacă am avut parte în ultima perioadă de condamnări spectaculoase. Pentru a schimba radical lucrurile e nevoie în primul rând de pârghii administrative eficiente, inclusiv în sistemul alocare şi gestiune a banilor publici. Însă aşa ceva e greu de imaginat pentru că ar afecta interese majore, de tipul celor descrise mai sus. Problema e că între timp România începe să semene tot mai mult cu o ţară de tranzit în care mulţi stau doar cu gândul la plecarea "în afară". Părinţii îşi îndeamnă copiii să meargă la studii în străinătate sperând că în final vor rămâne acolo. Iar cei mai în vârstă regretă că e prea târziu pentru ei să mai facă un astfel de pas. Şi, ceea ce este şi mai grav, e faptul că puţini mai speră că lucrurile se vor schimba în bine în viitor. De aceea e de aşteptat ca absenteismul la vot să rămână unul ridicat, calea sigură ca alţii ca Gheorghe Coman să ajungă să populeze peisajul politic autohton. O asemenea stare de spirit e probabil mai dăunătoare, pe termen mediu şi lung, decât multe alte chestiuni de care ne plângem constant precum lipsa autostrăzilor sau a utilităţilor de bază în mediul rural.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.