Coruptie pentru incepatori

joi, 22 mai 2008, 20:14
6 MIN
 Coruptie pentru incepatori

La finele lui 2006 a izbucnit un scandal de coruptie la concernul Siemens (un gigant economic si una din firmele germane mondiale cu o traditie de peste 160 de ani!), scandal care a devenit in decursul cercetarilor un mega-scandal, de vreme ce am putut afla din cotidianul Süddeutsche Zeitung (München) ca "numai intre din 2000 pina-n 2006, s-au scurs 1,3 miliarde de euro spre niste canale-ntunecate" si ca "270 de acuzati sint registrati in dosarele procuraturii müncheneze, multi dintre ei recunoscindu-si vinovatia" (SZ, 28.04.08). Iar cercetarile continua – atit cele externe (din partea procurorilor), cit si cele interne (din partea unui cabinet de avocatura din New York, Debevoise & Plimpton, care, la cererea noii conduceri a concernului, a insarcinat 100 de avocati cu cercetarea ilegalitatilor din cadrul imperiului mondial numit Siemens).

Sa retinem dintr-unul din cele trei articole dedicate in aceeasi zi de 28 aprilie scandalului – "Tag der Abrechnung" (Ziua decontului) – ca in urma acestor cercetari externe si interne "a iesit la iveala o dimensiune a criminalitatii care este unica pentru o singura firma. Timp de decenii, Siemens a mituit in toata lumea parteneri de afaceri, autoritati si guverne ca sa puna mina pe niste comenzi lucrative".

Cam pe cind a izbucnit acest scandal, ziarul mai sus citat a lansat in editia online o rubricuta intitulata cu tilc "Korruption für Anfänger" – "Coruptie pentru incepatori", invitindu-si sugestiv cititorii sa relateze patanii, respectiv sa-si dea cu parerea pe tema aceasta: "Pssst! Ati dat/primit si dumneavoastra…?". Iata ce se scrie-n Germania anului 2006/2007/2008: "Mica spaga este, intre timp, ceva cit se poate de cotidian. (…) Nu-i asa? Ati facut-o si dumneavoastra? La slujba? In strainatate? Poate si pentru ca altfel nimic nu s-ar mai fi miscat din loc? Sau ati fost chiar o victima? Si ne puteti povesti despre incercari ciudate de-a da mita? Scrieti-ne! Absolut anonim. Garantat. Dar va rugam: nu spuneti nici un nume!".

Pina miercuri, la rubricuta s-au adunat 417 comentarii. Am parcurs vreo suta dintre ele – si-am selectat citeva care mi s-au parut cele mai interesante si/sau graitoare. Printre ele, doar doua (unul din Romania, altul din Rusia) din multele comentarii care relateaza micile spagi percepute si date de nemti turisti (ele demonstrind colateral, ca sa zic asa, inca o data, faptul ca nemtii sint niste campioni ai turismului mondial!) prin tari din America de Sud, din Europa de Est sau aiurea-n lumea a treia.

Iata numarul 5, in straie de aforism: "Mita reprezinta impozite percepute in regim privat".

Sau nr.12: "Sa rizi, nu alta, chiar crede cineva ca se poate fara, mai ales in cazul obiectivelor mari? Lucru valabil nu doar pentru strainatate".

Ori 27: "Mituirea nu-i nici ea altceva decit publicitate. Daca produsul este prost (sau comparativ mai prost), atunci publicitatea trebuie sa devina mai buna. Si pe strada primim cadouri promotionale, de ce sa nu le primim si la slujba?".

30: "In cadrul administratiei publice germane exista directive extrem de severe privind acceptarea de cadouri. Cadouri pe care le-ai primit de exemplu cind esti in delegatie si care depasesc o anumita valoare pot fi fie predate, fie cumparate contra valorii estimate".

Oare la noi cum or fi stind lucrurile? Intreb si eu.

36: "Eu unul as fi coruptibil, dar nimeni nu profita de asta".

Cine zicea ca nemtii n-au umor?

39. "In Prusia de dinainte de 1870, inaltii functionari de stat aveau doua calimari pe birou, una privata si una de stat. Cind aveau de scris o scrisoare in interes personal, luau penita de serviciu din toc si o montau pe cea personala, scoteau propria hirtie si notau timpul de lucru pierdut spre recuperare. Cine-s mai ciudati? Cei de atunci sau noi astazi?". Buna intrebare.

56: "Coruptia este un important motor economic. In plus, ea creeaza incredere, sentimentul de parteneriat". Asta-mi aduce aminte de-un teolog si profesor universitar care tinea – prin anii 1990 la Tübingen – si un curs de etica, iar intr-unul din seminariile aferente ar fi formulat ceva asemanator despre partea pozitiva a coruptiei, ideea fiind ca intr-o lume a insingurarii galopante a indivizilor (inclusiv datorita raririi pe zi ce trece a contactelor noastre cu autoritatile, institutiile etc.), coruptia are o serioasa componenta de sociabilitate/sociabilizare…

63: "Nu angaja niciodata un achizitor care nu locuieste-ntr-o casa proprietate personala".

64: "Sint jurnalist. Proprietarul studioului de fitness la care merg mi-a oferit sa fiu membru pe gratis, in caz c-as scrie despre clubul sau. Am refuzat – iar asta l-a surprins tare de tot. «Cu multi dintre colegii dumneavoastra am avut experiente foarte bune», mi-a declarat".

89: "Ca sa plasez marfa mea (a angajatorului meu) pe rafturile unui mare lant de electrocasnice, trebuie sa dau spaga, fie si numai printr-o invitatie la cina sau cu ceva «marfa-test». La fel fac si concurentii mei… Asta-i ceva NORMAL…".

Si noi tocmai ne-am mirat anul acesta cind a izbucnit scandalul cu producatorii "taxati" de supermarketuri ("taxe" care, bineinteles, se sparg in capul nostru, al cumparatorilor)!

90: "Un client a vrut sa ma invite la un candlelightdinner (cina la lumina luminarilor, m.a.). N-as putea spune ce-a vrut sa discute cu mine, pentru ca am refuzat oferta. A insistat, spunindu-mi ca daca nu voi cina cu el, l-as pierde drept client. Am vorbit cu seful meu despre asta, iar acesta m-a asigurat ca refuzul meu ar fi fost intru totul corect. Citeva saptamini mai tirziu, locul meu de munca a fost scos din organigrama pe motiv de rationalizare"…

108: "Odata, cind am avut un surplus de bagaje, pe-un aeroport rusesc, am putut s-o conving pe doamna de la check-in cu 20 de euro. O chestie cit se poate de benefica, pentru ca n-as fi avut banii pentru plata corecta". Mda, alt exemplu de coruptie "pozitiva"…

115: "Granita Romania / Ungaria. Precis ca functionarii vamali nu cistiga tocmai bine si-si mai rotunjesc salariul. Cind am ajuns la frontiera, toti cei din Europa de Vest au fost directionati spre o banda separata. Pasagerii au trebuit sa mearga unul cite unul intr-o incapere speciala, ca sa-si «negocieze» contraventiile scoase din burta. Cu chitanta, amenda se ridica la sume in dolari sau euro de trei cifre, fara chitanta contraventia a costat – in cazul meu – doar 15 euro care in mod cert n-au gasit calea spre trezoreria de stat".

209: "Nu-s de vinzare – dar pot fi inchiriat".

303: "Dumnezeule, ce atita zarva! Politicienii se opun cu succes sa spuna numele celor care doneaza bani pentru partid, sa-si declare veniturile… Tango corrupti la cel mai inalt nivel!".

313: "Problema noastra cea mai mare este incercarea zadarnica de-a face pe niznaiul, ca si cum tema aceasta n-ar exista in «civilizata» Germanie".

328: "Lucrez in Ungaria si operam preponderent in fostele state comuniste din Est, dar si la nivel mondial. Fara mita nu merge nimic. Exista cite-un Siemens in fiecare bransa".

Ma opresc aici – asta si datorita faptului ca am ajuns inapoi la Siemens. Care Siemens a derulat si deruleaza multe afaceri si-n Romania – sa ne gindim doar la achizitia sub ministeriatul pesedistului Mitrea a "Sagetilor"-Intercity. Oare o fi exagerat sa presupunem ca din cei 1,3 miliarde de euro scursi din 2000 pina-n 2006 "in niste canale intunecate", vorba reporterului de la SZ, intre 0,5 (6,5 milioane) si 1% (13 milioane) s-or fi scurs parte-ntr-o pusculita de partid, parte-n buzunarele potentatilor cu drept de semnatura?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii