Cosette Chichirău-scrisoare către ieşeni: Un primar pentru toţi. Nu pentru hoţi (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

COMUNICAT DE PRESA

Cosette Chichirău-scrisoare către ieşeni: Un primar pentru toţi. Nu pentru hoţi (P)

GALERIE
Cosette Chichirau
  • Cosette Chichirau
- +

Unii mă acuză că sunt prea critică.  Le răspund, cu prietenie: n-aţi fi auzit de mine dacă aş fi fost o persoană care tolerează nedreptatea, corupţia, golănia şi incompetenţa. Nu confundaţi, vă rog, curajul de a spune lucrurilor pe nume cu scandalul.

Când lucrurile o iau razna, nu le poţi îndrepta întotdeauna cu vorba bună, cu laude sau cu mângâieri pe creştet. Mai ales când ai de a face cu o clasă politică şi o administraţie corupte, arogante şi cu ambele mâini adânc înfipte în banul public.

Este inadminisibil ca Iaşul, un oraş cu o istorie cu care niciun alt oraş al ţării nu se poate mândri, să ajungă la mâna unor clanuri politice pesedist-peneliste, sub talpa unor grupuri de interese care-şi dispută banul public ca pe o vacă de muls.

De 30 de ani, o adevărată dinastie conduce Iaşul. Am avut doar trei primari, care şi-au lăsat scaunul de Primar de la unul la altul, ca pe o moştenire de familie. De 30 de ani, nu îi deranjează nimeni.

Iaşul, oraşul meu natal, oraşul în care am crescut, m-am educat şi m-am maturizat, e viu şi plin de energie. Şi sunt foarte mândră de el. Dar lăsat pe mâna celor care îl vor doar pentru ce pot jefui şi distruge din el, Iaşul se sufocă.

Se sufocă gâtuit în trafic, intoxicat în noxe şi praf, înghesuit între construcţii ridicate ilegal cu şpăgi plătite unde trebuie, lăsat la cheremul celor care văd în el doar profitul personal.

Ieşenii au ambiţii mari, dar primarii Iaşului din ultimii 30 de ani au avut ambiţii mici.

Şi Iaşul rămâne tot mai mult în urma altor oraşe mari din ţară, care se modernizează accelerat.

Am locuit în SUA 16 ani – am plecat acolo pentru studii avansate, când aveam 22 de ani. Pe cont propriu, fără susţinere din partea cuiva, doar cu suportul emoţional al familiei, al celor dragi.

Am studiat, am muncit, am crescut. Am devenit o persoană care are curajul de a spune lucrurilor pe nume, independentă, devotată unor idealuri bazate pe valori.

Am fost manager în companii mari şi am demonstrat că sunt un bun administrator. Am învăţat în Boston şi Cambridge ce înseamnă să investeşti în universităţi şi în proiecte vizionare, cum se creează industrii noi, cum se dezvoltă comunităţi în care oamenii sunt fericiţi. În fiecare zi, mi-am spus: aşa s-ar putea face şi în România; aşa s-ar putea face şi în Iaşi.

Dar iată că în frumosul nostru Iaşi, aceste lucruri nu se întâmplă.

Mihai Chirica stă de 18 ani în primărie – ca director tehnic, ca viceprimar, apoi ca primar. Îmi puteţi spune măcar un lucru care va rămâne în istorie de pe urma lui? Măcar unul. În afară de tăiatul teilor şi o avere pe care nu şi-o poate justifica.

Iaşul nu merită să i se întâmple aşa ceva.

Iaşul trebuie să scape de poluare, de traficul infernal, de incompetenţa, lăcomia, aroganţa şi nepotismul din administraţia lui. Iaşul are nevoie de un transport public modern, nu cu autobuze vechi cumpărate de la cumătru. Iaşul are nevoie de un sistem modern de parcări, de şcoli şi spitale în care să nu-ţi fie frică să intri.

Iaşul trebuie să se dezvolte cu cap şi nu după cum vor mafiile imobiliare aflate sub protecţia actualului primar, să aibă servicii în slujba ieşenilor şi nu în batjocura lor, să aibă o administraţie vizionară, onestă şi prietenoasă cu locuitorii lui.

Ca viitor primar, voi avea grijă de toate acestea.

Vom pune, împreună, lucrurile în ordine. În ordinea lor firească.

Pentru că Iaşul trebuie să înflorească.

Un oraş pentru toţi. Nu pentru hoţi.

Cosette Chichirău

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.