Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cosette Chichirău: Soluții, nu diversiuni! Cum facem respirabil aerul din Iași

GALERIE
cosette
  • cosette
- +

Primarul Chirica a lansat recent ideea interzicerii înmatriculării în România a mașinilor sub Euro 4, prin inițiativă legislativă a unor parlamentari. Dat fiind că această măsură s-ar aplica doar pe viitor, ea nu ar avea niciun efect asupra calității aerului din Iași. Propunerea lui Mihai Chirica este o diversiune mediatică, prin care fuge de răspundere și dă de înțeles că soluția ar fi la Parlament și nu la Primărie. Lucrurile nu sunt însă deloc așa. 

De ani buni, Iașul este cel mai poluat oraș din țară (peste București și Brașov). Datele arată că în ultimii cinci ani, în mandatul lui Mihai Chirica, calitatea aerului pe care îl respiră ieșenii a scăzut constant. În loc să recunoască acest adevăr și să prezinte un set coerent de măsuri, primarul Iașului speră să dea vina pentru incompetența lui pe altcineva.

Propunerea lui de a interzice înmatricularea în România a vehiculelor sub Euro 4 nu rezolvă de fapt nimic. Chiar dacă s-ar adopta o astfel de lege, toate mașinile existente sub Euro 4, inclusiv tirurile și camioanele, vor putea circula în continuare pe străzile Iașului. Și vor polua ca și până acum.

Discuția care contează în Iași nu este despre interzicerea mașinilor sub Euro 4, ci despre măsurile ce pot fi luate de Primărie pentru ca aerul să redevină respirabil. Tentativa primarului Mihai Chirica de a muta atenția de la responsabilitățile ce-i revin nu ține loc de soluții. Sunt multe soluții care ar fi trebuit luate în acești ani, dar pe care actuala administrație le-a ignorat, din nepăsare sau incompetență:

1. Finalizarea variantelor ocolitoare și a soluțiilor de deviere a traficului greu în afara orașului;

2. Îmbunătățirea transportului public, astfel încât să fie mai convenabil decât utilizarea mașinii personale: extinderea rețelei, modernizarea mijloacelor de transport, creștera numărului acestora, îmbunătățirea accesului, noduri intermodale, benzi unice;

3. Realizarea de Investiții suplimentare în infrastructură: modernizare drumuri, poduri și traversări linii de tren;

4. Implementarea unui sistem inteligent de management al traficului, atât pentru fluidizarea traficului cât și pentru prioritizarea transportului în comun;

5. Verificarea respectării normelor legale de către firmele de construcții pe șantierele din municipiu și de către marii agenți economici potențial poluatori (gropi de gunoi, operatori industriali);

6. Plantarea de arbori, creșterea suprafeței spațiilor verzi și întreținerea corespunzătoare a acestora;

7. Reabilitarea termică a blocurilor: o izolare mai bună înseamnă un consum mai mic, un consum mai mic înseamnă arderi mai puține de combustibil, indiferent dacă vorbim despre CET sau centrale individuale, iar mai puține arderi înseamnă mai puțină poluare;

8. Implementarea unei rețele de măsurare a calității aerului, care să acopere tot orașul, și informarea permanentă a publicului cu privire la nivelul poluării;

9. Încurajarea soluțiilor alternative de mobilitate urbană (car-sharing, piste de bicicletă, artere pietonale, zone cu utilizare mixtă pietonal – transport în comun);

10. Amenajarea unor parcări noi, astfel incât parcarea să se poată face fără blocarea primei benzi de circulație, fără parcare pe spațiul verde, fără obstrucționarea traficului sau a mijloacelor de transport în comun.

Măcar aceste 10 măsuri simple dacă ar fi fost puse în aplicare, Iașul ar fi avut un aer mai curat. Și nu ar mai fi fost nevoie de propuneri care nu rezolvă nimic. Nici măcar nevoia actualului primar de a fugi de răspunderea pe care o poartă pentru aerul irespirabil din Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri