anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Coşmar fără sfârşit - Familia unui mort pe şosea acum 7 ani încă aşteaptă daune. Dosarul se rejudecă, asigurătorul a dat faliment

GALERIE
proces
 • proces
- +

La 7 ani de la un accident rutier produs la Sârca, victimele acestuia au ajuns la un pas de obţinerea despăgubirilor impuse de judecători. Sentinţa, care ar putea fi dată cel mai devreme spre sfârşitul acestui an, ar putea fi însă tardivă. Asigurătorul şoferului vinovat a dat între timp faliment.

În dimineaţa zilei de 13 octombrie 2015, şoferul unui Mercedes Benz care se deplasa spre Târgu Frumos a pierdut controlul volanului în curba deosebit de periculoasă la dreapta de la Sârca şi a pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune un un Peugeot 207 care venea din sens contrar. Ambii şoferi au fost răniţi, iar unul dintre pasagerii din Peugeot a decedat, lăsând trei copii orfani. Niciunul dintre şoferi nu era băut, iar automobilele nu aveau o viteză excesivă.

Concluzia anchetatorilor a fost că vina pentru producerea accidentului aparţine şoferului autoturismului Mercedes, Ştefănel Coşman, şoferul celeilalte maşini neavând nicio posibilitate de a evita impactul. În cursul audierilor, Coşman a explicat că ar fi fost depăşit de un alt autovehiculul, care i-a atins partea din stânga faţă a Mercedesului, ceea ce i-a imprimat acestuia o mişcare de rotaţie care a provocat deraparea. Afirmaţiile sale au fost contrazise de cele ale martorilor, care au arătat că în apropiere nu circula niciun alt vehicul, Mercedesul intrând pur şi simplu, inexplicabil, pe contrasens.

În urmă cu doi ani, Coşman a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Sentinţa Judecătoriei Paşcani a fost atacată de Coşman. Curtea de Apel a menţinut condamnarea, dar a desfiinţat prevederile referitoare la daunele civile, dispunând rejudecarea în această privinţă. Ca urmare, dosarul, din care rămăsese doar latura civilă, s-a întors la Paşcani. Pentru stabilirea daunelor materiale, magistraţii au luat în calcul valoarea cheltuielilor ocazionate de înmormântarea victimei. Au fost dovedite cheltuieli de 5.909,51 lei, dar magistraţii au apreciat că acestea au fost sigur mai ridicate. „Este de notorietate că date fiind momentele tragice prin care familia persoanei decedate trece, date fiind multitudinea şi rapiditatea activităţilor legate de înmormântare, este dificil ca rudele să obţină şi să conserve toate înscrisurile justificative ale cheltuielilor efectuate”, au explicat judecătorii. Aceştia au luat în calcul numărul aproximativ al participanţilor la serviciul funerar şi la parastasele ulterioare, apreciind un prejudiciu cert de 2.000 de euro.

În privinţa daunelor morale, judecătorii s-au raportat la efectul probabil al decesului asupra soţiei victimei, ca şi asupra copiilor săi. Ei au avut la dosar şi fişele de caracterizare întocmite de profesorii de la şcolile urmate de aceştia, care atestau sechelele suferite de copii, a căror vârstă în momentul accidentului era cuprinsă între 8 şi 15 ani. Magistraţii au stabilit daune morale de 35.000 euro către soţia supravieţuitoare, 25.000 de euro pentru fiecare dintre copii şi câte 10.000 de euro pentru cei trei fraţi ai victimei. În plus, cei trei copii urmează să beneficieze de prestaţii periodice de câte 254 lei lunar până la majorat sau până la finalizarea studiilor.

Alte despăgubiri de 10.000 de euro au fost acordate altei pasagere din Peugeot, rănită grav în accident. Nivelul despăgubirilor va fi reanalizat de Curtea de Apel, care va prelua dosarul la începutul lunii noiembrie. Plata efectivă a despăgubirilor ar putea însă întârzia şi mai mult. Firma de asigurări la care Coşman avea încheiată poliţa RCA, respectiv Carpatica Asig SA, a intrat în procedură de faliment încă din 2017. Victimele accidentului de la Sârca vor fi înscrise la masa credală, plata urmând să se facă în funcţie de sumele obţinute din lichidarea activelor societăţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.