Accidentul fatal provocat duminică seara, în Arizona, de un automobil fără şofer testat de Uber este coşmarul de care s-au temut dar la care s-au aşteptat dezvoltatorii tehnologiei autonome, relatează Bloomberg.
Săptămâna trecută, Waymo, divizie a grupului Alphabet, compania mamă a Google, a prezentat un film cu oameni călătorind într-unul din minivan-urile sale autonome. Oamenii se jucau pe telefoane, căscau, iar unul a aţipit. Mesajul: Maşinile autonome sunt atât de sigure încât sunt plictisitoare. Clipul avea rolul să atragă sprijinul pentru un serviciu de taximetrie fără şofer pe care compania intenţionează să îl lanseze în Phoenix în acest an.
Accidentul în care maşina autonomă a Uber a ucis o femeie care traversa neregulamentar, fără să existe urme de frânare, ar putea întârzia planurile Alphabet şi ale industriei de profil de includere în circuitul comercial a acestei tehnologii. Autorităţile de reglementare americane investighează accidentul.
Ca urmare a accidentului, Uber şi-a suspendat toate testele în care sunt implicate autovehicule autonome pe teritoriul Statelor Unite.
Accidentul ”va da înapoi încrederea consumatorilor în această tehnologie cu ani de zile, dacă nu cu decenii. Trebuie să o luăm mai încet”, a spus Jason Levine, director general al Centrului pentru Siguranţa Auto, grup pentru protejarea drepturilor consumatorilor cu sediul în Washington.
Accidentul fatal, primul de acest tip care a implicat un vehicul autonom şi un pieton, a avut loc într-un momentul critic pentru industria aflată în formare. Companii ca Alphabet, General Motors, Uber şi Tesla investesc miliarde de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei autonome.
Majoritatea testelor efectuate pe drumurile publice au avut loc fără probleme, iar coliziunile mai grave nu s-au produs din cauza tehnologiei.
Cu toate acestea, pe măsură ce vehiculele autonome sunt testate tot mai mult în zone urbane complexe şi în suburbii, probabilitatea de producere a unor accidente a crescut.
Conducerea grupului Alphabet s-a temut de ani de zile că un accident mortal provocat de o coliziune sau de teste efectuate neglijent de o companie concurentă ar putea avea ca efect introducerea unor reglementări prea stricte.
Primul comentariu al unui inginer specializat în tehnologia autonomă, contactat de Bloomberg, a fost:” până la urmă s-a întâmplat”.
În 2016, un şofer care utiliza un sistem de pilot automat al Tesla a intrat cu maşina într-un camion, pe o autostradă din Florida, şi a decedat, iar reacţia publică iniţială a fost similară cu cea de luni, dar cele două cazuri sunt diferite.
În cazul din Florida a fost vorba despre un sistem de pilot automat care trebuie supravegheat permanent de şofer. Tesla a făcut mai multe actualizări ale sistemului respectiv şi a reuşit să ţină cazul sub control.
Sistemele proiectate de Waymo, Uber şi Cruise, divizie a GM, folosesc o altă metodă, cunoscută ca Lidar, pe lângă radare şi senzori, producătorii susţinând că este mai bine să utilizezi tehnologia integral autonomă.
Sistemele integral autonome pot salva vieţile de cele mai multe ori, pentru că sunt mai alerte şi mai capabile decât şoferii, argumentează producătorii.
În 2016, peste 37.000 de oameni au murit în trafic în trafic pe drumurile din Statele Unite, iar numărul pietonilor ucişi a crescut cu 9%, potrivit datelor Administraţiei americane pentru siguranţa traficului rutier (NHTSA).
Şoferii sun rareori pedepsiţi penal pentru accidente de tipul celui provocat de automobilul Uber în Arizona, dar implicarea unui vehicul autonom este o situaţie nouă, a arătat Chris Zachar, partener la firma de avocatură Zachar Law Firm din Phoenix.
Potrivit poliţiei, Elaine Herzberg, în vârstă de 49 de ani, traversa neregulamentar atunci când a fost lovită de vehiculul Uber, care circula cu aproximativ 64 de kilometri pe oră. Vehiculul nu a încercat să frâneze, iar supraveghetorul care se afla în vehicul nu a intervenit.
Totuşi, acest fapt ar putea să nu conteze în acest caz, a spus Zachar.
”Dacă radarele acestor vehicule sunt atât de bune, de mai este nevoie de trecere de pietoni”, s-a întrebat el.