anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Coşmarurile, simptome al unor afecţiuni ascunse la cardiaci

GALERIE
cosmar,
 • cosmar,
- +

Pacienții cu boli de inimă (cardiacii) care au coșmaruri săptămânale sunt de cinci ori mai predispuși să fie deprimați sau anxioși și chiar mai predispuși să aibă dificultăți de somn, comparativ cu cei fără coșmaruri frecvente. Aceasta este constatarea unui studiu publicat în European Journal of Cardiovascular Nursing, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să întrebe pacienții dacă au coșmaruri, ca un semn de avertizare pentru depresie, anxietate sau probleme de somn. (...) Tulburările psihologice și insomnia sunt legate de dezvoltarea și progresia bolilor de inimă și coșmarurile ar putea fi un indiciu că pacienții au nevoie de eforturi suplimentare de prevenire“, a arătat Dr. Takashi Kohno, de la Facultatea de medicină din Tokyo, unul dintre autorii studiului. 

„Studiul nostru arată asocieri puternice între depresie, anxietate, insomnie și coșmaruri la pacienții cu boli de inimă“, a subliniat el. „Deoarece acesta a fost un studiu observațional, nu poate determina relația cauză-efect, dar poate fi bidirecțional. Cu alte cuvinte, depresia, anxietatea și insomnia pot provoca coșmaruri, dar și coșmarurile ar putea duce la depresie, anxietate și insomnie“.
 
Cercetările anterioare au arătat că visele urâte frecvente sunt asociate cu tulburări de somn și psihologice în populația generală. Studiul de față a fost primul care a investigat această relație la pacienții cu boli de inimă. De asemenea, a examinat dacă medicamentele pentru inimă erau legate de visele neplăcute.
 
Studiul a inclus 1.233 de pacienți internați cu diferite boli de inimă la Spitalul Universitar Keio. Vârsta medie a fost de 64 de ani și 25% dintre pacienți au fost femei. Coșmarurile, somnul și caracteristicile psihologice au fost evaluate cu chestionare auto-raportate și somn cu respirație tulburată, măsurat folosind pulsoximetria peste noapte (o măsură a nivelurilor de oxigen din sânge).
 
Aproape 15% dintre pacienți au avut cel puțin un coșmar pe lună și 3,6% au avut cel puțin un coșmar pe săptămână (definite ca fiind „coșmaruri frecvente“). Femeile aveau o predispoziția mai mare să viseze urât frecvent, în comparație cu bărbații. Aproximativ 45,9% dintre pacienți au raportat insomnie, 18,5% au avut depresie, 16,9% au avut anxietate și 28,0% au somn cu respirație tulburată.
 
Coșmarurile frecvente nu au fost asociate cu medicamente pentru inimă și somn cu respirație tulburată, dar au fost legate de depresie, anxietate și insomnie. Pacienții cu vise urâte săptămânale au fost de cinci ori mai predispuși să fie deprimați, de cinci ori mai probabil să fie anxioși și de șapte ori mai probabil să aibă insomnie.
 
Dr. Kohno a spus că: „Prevalența coșmarurilor și a coșmarurilor frecvente în populația generală, raportată de alte grupuri, este similară cu experiența pacienților cu probleme de inimă din studiul nostru. Am arătat că la persoanele cu boli de inimă, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă vise urâte persistente - acest lucru reflectă, de asemenea, descoperirile din publicul larg. Asocierile puternice dintre coșmaruri frecvente, insomnie și tulburări psihologice pe care le-am observat reflectate în cercetări anterioare la oameni sănătoși, sugerează că aceste relații ar putea fi universale, indiferent de prezența bolilor de inimă“. 
 
El a concluzionat că, de fapt, „coșmarurile pot fi un semnal de alarmă pentru problemele psihologice sau de somn care ar trebui abordate pentru a evita problemele cardiace noi sau agravarea celor deja existente. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să includă o întrebare despre coșmaruri în evaluările lor“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.