Costa Rica, prima ţară din America Centrală care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 28.02.2021

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex

GALERIE
casatorie
  • casatorie
- +

Costa Rica a devenit marţi prima ţară din America Centrală care autorizează căsătoria între persoane de acelaţi sex, o măsură aşteptată în urma unei hotărâri a Curţii Supreme şi salutată în presă, în pofida faptului că epidemia covid-19 a împiedicat festivităţi prevăzute în ţară, relatează AFP.

Numeroase cupluri se pregăteau să beneficieze de această măsură imediat după intrarea ei în vigoare, la miezul nopţii de luni spre marţi. Dunia Araya şi Alexandra Quiros au fost primele care s-au căsătorit. Purtând alb, cele două tinere s-au căsătorit la San Isidro de Heredia, o localitate situată la 14 kilometri nord-vest de San Jose, în faţa unui notar care purta o mască de protecţie împotriva noului coronavirus.

Costa Rica a devenit astfel a opt ţară de pe continentul american - după Canada, Statele Unite, Argentina, Uruguay, Brazilia, Columbia şi Ecuador - care legalizează mariajul gay. Ea este totodată prima ţară din America Centrală şi a 29-a în lume. Din cauza lipsei unor festivităţi, televiziunea publică şi reţele de socializare au difuzat un program special cu momente istorice în lupta împotriva discriminărilor sexuale şi mesaje de la personalităţi din întreaga lume, reunite la iniţiativa campaniei Sí Acepto Costa Rica.

”Această schimbare provoacă o transformare socială şi culturală semnificativă, care va permite unor mii de persoane să se căsătorească în mod legal”, a comentat preşedintele Carlos Alvarado. În august 2018, Curtea Supremă a declarat neconstituţională interzicerea căsătoriei între parteneri de acelaşi sex din Codul Familiei.

Curtea a dat Parlamentului - din care fac parte numeroşi creştini evanghelişti conservatori - un termen de 18 luni pentru a modifica legea şi a prevăut că interdicţia va fi abrogată în mod automat după acest termen - ceea ce s-a întâmplat.

Ea lua această hotărâre la şapte luni după o hotărâre a justiţiei cre afecta întregul continent. La 9 ianuarie 2018, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului (IDH), a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), îndemna ţările din regiune să-şi modifice legislaţia pentru a recunoaşte mariajul între parteneri de acelaţi sex - marcând o evoluţie majoră în America Latină.

”FELICITĂRI!”

”Ne bucurăm de felicitările voastre adresate tuturor celor care au muncit atât de mult pentru ca acest lucru să se realizeze”, a scris pe Twitter International lesbian and gay association (ILGA), care apără drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi intersexualilor.

Este ”un moment extraordinar de sărbătoare”, a scris pe Twitter înainte de miezul nopţii de luni spre marţi Victor Madrigal-Borloz, un expert de la Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru protecţie împotriva violenţei şi discriminării pe bază de orientare sexuală.

El şi-a exprimat ”recunoştinţa faţă de munca atât de multor voluntari” şi a evocat memoria ”tuturor celor care au trăit fără să vadă acest moment”. Zeci de personalităţi s-au exprimat în programul special, în care s-au evocat persecuţii la care a fost supusă comunitatea LGBTI în anii '80.

Ana Vega, proprietara La Avispa, un bar-discotecă gay istorică la San Jose, a evocat descinderi ale poliţiei în localul său. ”Felicitări Costa Rica, ochii întregi lumi sunt aţintiţi asupra voastră”, a declarat avocatul american Evan Wolfson, care a fondat în 2013 organizaţia Freedom to Marry. Acest entuziasm nu era împărtăşit de către deputata evanghelistă Nidia Céspedes, care a condamnat legalizarea mariajului gay, drept o ”zi de tristeşe a familiei tradiţionale costaricane”.

”Intrarea în vigoare a căsătoriei pentru toţi aplică o lovitură sufletului unor generaţii de costaricani care au cimentat bazele unei mari ţări ataşate familiei şi vieţii”, a apreciat ea într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare. Deputaţi evanghelişti au încercat în mai multe rânduri să împiedice această legalizare, însă nu au reuşit să obţină susţinerea de care au avut nevoie în Parlament. Între cei 57 de membri ai Parlamentul unicameral din Costa Rica se află, în urma alegerilor din februarie 2018, 14 aleşi din cadrul Paritdului evanghlic.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.