Costel Alexe: Iașul nu tace! Iașul merită mai mult!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Costel Alexe: Iașul nu tace! Iașul merită mai mult!

GALERIE
alexe
  • alexe
- +

Prigoana universităților ostile partidului-stat lovește și Iașul, căci din pixul unui ministru obedient s-a comis o nedreptate enormă față de studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele universitare ieșene. Un gest cu un puternic impact negativ asupra mediului academic ieșean, un gest venit din ură și răzbunare față de toți cei care au ieșit în stradă denunțând abuzurile împotriva statului de drept.

Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iasi, prima Universitate din România, a pierdut în total 180 de locuri bugetate – 25 de locuri la licență, 139 de locuri la master și 16 la doctorat. Frapant este faptul că (încă) rectorul Universității ,,Al. I. Cuza’’ și ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu a avut vreo reacție în urma acestui demers agresiv al colegului său de partid, Valentin Popa.

Modul arbitrar și total abuziv în care ministrul Educației Naționale a hotărât să repartizeze locurile bugetare la licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019 la Universitatea ,,Al. I. Cuza’’ din Iași nu trebuie să rămână fără reacție.  Activitatea uneia din cele mai prestigioase universități naționale este pusă în pericol pe considerente exclusive politice prin reducerea bugetului instituției, reducerea normelor cadrelor univesitare. Acestea sunt doar o tentativă josnică de a reduce la tăcere o masă de oameni liberi! Aceasta este recunoștința statului român față de promovarea valorilor naționale și a culturii române în peste 150 de ani de existență?

Este firesc ca locurile bugetate să fie alocate în baza un algoritm de calcul, iar sumele să fie distribuite în funcție de performanță și într-un mod transparent.

Nu cred că este oportun ca domnul ministru să se răzbune atât pe profesori, cât și pe studenți din cauză că au fost aduse nenumărate critici față de derapajele guvernelor PSD în politica educațională. Cele mai performante universități au fost pedepsite prin această decizie a ministrului Educației Naționale: Universitatea din București, Universitatea ,,Al.I.Cuza’’, ASE, SNSPA, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, iar cele mai neperformante au fost răsplătite, cele care au și semnat pentru susținerea domnului Valentin Popa pentru funcția de ministru.

În calitate de deputat de Iași, îi solicit domnului ministru Valentin Popa să publice algortimul de calcul în ceea ce privește alocarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, astfel încât să se poată demonstra că repartizarea a fost realizată într-un mod corect și echitabil, pentru toate universitățile.

Față de cele menționate mai sus, este imperios ca domnul ministru să revizuiască această politică și să aibă în vedere, în fundamentarea locurilor bugetate, inclusiv performanța și imaginea internațională.

Încă are ocazia să pară că a fost doar o eroare și nu intenție meschină de a umili mediul academic, încă poate beneficia de prezumția de neglijență. În caz contrar observăm tot mai frecvent că Regimul Dragnea are tendințe tot mai autoritare și “împrumută” tehnici de indimidare specifice lui Erdogan sau Putin!

Deputat  Costel Alexe,
Preşedinte PNL Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.