Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Costel Alexe, şeful CJ Iaşi, a fost trimis în judecată în dosarul Baba-Alexe

GALERIE
Costel_Alexe_sef_CJ_Iasi
  • Costel_Alexe_sef_CJ_Iasi
- +

Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a fost trimis în judecată în dosarul Baba-Alexe. El este acuzat de abuz în serviciu. Acuzaţiile au legătură cu angajarea Vlad Baba la şefia Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

COMUNICAT DE PRESA: În cauza mediatizată prin comunicatele 148/VIII/3 din 18 februarie 2022 şi 428/VIII/3 din 10 mai 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

ALEXE COSTEL, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, sub aspectul săvârşirii a două infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

APETREI RADU-GABRIEL, şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, sub aspectul săvârşirii două infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

Vlad Baba a mai intai consilier IA la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi

BABĂ VLAD-CORNELIU, consilier IA la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, detaşat ca manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

       – complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte din care una în formă continuată),

       – instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, cu scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

       – instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,

 – instigare la infracţiunea de uz de fals.

       În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

La data de 11 noiembrie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detaşarea inculpatului Babă Vlad-Corneliu de pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi. Aceasta, în condiţiile în care inculpatul cunoştea că respectiva numire nu îndeplinea condiţiile legale.

Menţionăm că inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11 noiembrie 2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 şi 07 iulie 2021, inculpatul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării inculpatului Babă Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere.

În acelaşi context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obţine numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Babă Vlad-Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Alexe Costel ar fi iniţiat şi elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condiţiile de participare la concurs precum şi componenţa comisiei.

Precizăm că, la vremea respectivă, la nivelul Consiliului Judeţean Iaşi era deja în vigoare o hotărâre adoptată în anul 2020, care privea modalitatea de organizare şi condiţiile de participare la concursul de ocupare a postului menţionat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii stării de urgenţă şi ulterior a stării de alertă).

În urma modificărilor aduse în mod ilegal, inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi putut participa la concursul organizat în perioada iunie – iulie 2021, l-ar fi promovat, iar printr-o dispoziţie a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, ar fi fost numit pe funcţia de manager al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi pe o perioadă de 5 ani.

În demersurile sale, inculpatul Alexe Costel ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel care, în calitatea menţionată mai sus, ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare şi de prelungire a acesteia şi cele aferente iniţierii şi elaborării proiectului de hotărâre.

Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi în sumă totală de 143.587 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către inculpatul Babă Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar şi vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii ca urmare a numirii la conducerea şcolii a unui manager care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

După obţinerea postului în urma demersurilor de mai sus, inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obţinerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituţiei pe care o conducea.

Precizăm că, anterior, celelalte persoane implicate au încheiat cu procurorii anticorupţie acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, mediatizate prin comunicatul nr. 520/VIII/3 din 8 iunie 2022.

Consiliul Judeţean Iaşi şi Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” Iaşi au comunicat procurorilor anticorupţie că nu se constituie părţi civile în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de toţi inculpaţii.

       Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menţionăm că inculpatul Alexe Costel a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi instigare la delapidare (detalii în comunicatul nr. 536/VIII/3 din 20 iunie 2022).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri