Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primele facturi la căldură din acest sezon rece, estimate de Veolia

Costuri mai mici la sistemul centralizat contorizat individual, faţă de sistemul cu centrale termice

GALERIE
facturi energie termica
  • facturi energie termica
- +

După prima lună a sezonului rece, facturile la încălzire aduc o veste bună pentru cli­enţii sistemului centralizat: pentru noiembrie, cei care au apelat la sistemul de în­căl­zire cu contorizare individuală Veolia au plătit facturi mai mici decât cei care s-au încălzit cu centrale termice.

„Costurile cu încălzirea în sistemul Veolia sunt cu 13 % mai mici în luna noiembrie faţă de sistemul cu centrale termice. Sunt date demonstrate de o serie de mă­surători, realizate în paralel pentru a vedea care este diferenţa reală între sistemul de încălzire cu contorizare individuală Veolia şi cel cu centrală termică independentă. În luna noiembrie, diferenţa de preţ între cele două sisteme este în avantajul sistemului cu contorizare individuală Veolia, care este mai ieftin cu 13% faţă de centrala de apartament. Diferenţele vor fi şi mai mari în lunile mai geroase. Un exemplu concret: la blocul G5, scara A , aleea Păcurari, cartier Păcurari, avem un bloc cu 20 apartamente din care 5 racordate la Veolia, 10 racordate la centrale şi 5 fără consum. Consumul mediu la Veolia - 104 lei pe noiembrie; consumul mediu cu centrală termică - 118 lei pe noiembrie. Deci, faţă de persoanele cu centrală termică, costurile cu încălzirea în sistemul Veolia sunt cu 13 % mai mici în luna noiembrie“, a punctat Remus Chiţoi, director comercial Veolia Energie Iaşi.

De precizat că reprezentanţii asociaţiilor care au trecut la noul sistem implementat de Veolia, vorbesc şi de alte avantaje în afară de facturile mai mici. „În ceea ce priveşte facturile, de exemplu, pentru un apartament de două camere racordat la acest sistem de încălzire pe orizontală, factura pentru Veolia pe luna noiembrie a fost de 150 de lei - cea mai mare factură. O sumă mai mică în comparaţie cu apartamentele care au alte tipuri de încălzire: sistem centralizat normal sau centrală pe gaz. În plus, există şi alte avantaje. Este ca şi când ai avea centrală: porneşti căldura când vrei, o închizi când vrei, nu depinzi de vecini, apa caldă vine în câteva secunde“, a punctat  Monica Burlacu, administrator al Asociaţiei de Proprietari PT1 Păcurari.

Ieşenii care au implementat noul sistem Veolia spun că cel mai dificil a fost să convingă proprietarii, argumentul final fiind independenţa faţă de vecini. „Nu mai depinde nimeni de vecini. Înainte aveam tot sistem centralizat de la Veolia, dar nu era pe orizontală. Şi, trebuia mereu să închidem şi să deschidem gigacalorimetrul. Acum, fiecare îşi reglează căldura din casă şi plăteşte exact cât consumă. E foarte important. De exemplu, eu am fost plecat o perioadă şi am închis termostatul din casă. Vecinii nu au depins de mine şi nici eu de ei. În plus, apa caldă vine foarte repede, fierbinte. A fost o investiţie care a meritat, am schimbat şi toate ţevile şi instalaţiile, blocul nostru fiind din anul 1975. De atunci nu s-au mai schimbat instalaţiile. A fost mai greu să conving vecinii, dar până la urmă au înţeles că este spre binele nostru. Sunt şef de scară şi a fost dificil să-i fac pe oameni să înţeleagă cât de important este nu mai depinzi de vecini când vine vorba de căldură şi apă caldă. Este ca şi când ai avea centrală termică, dar costurile sunt mai mici şi nici nu există riscul de explozie sau grija reviziilor periodice“, a spus Constantin Lăpuşneanu, şef de scară al unui boc din Păcurari, unde, în primăvara lui 2017, proprie­tarii apartamentelor au decis să treacă la sistemul centralizat pe orizontală implementat de Veolia.

„Suma avantajelor Veolia este dată de costul redus al facturii de încălzire raportat la sistemul alternativ furnizat de centrală pe gaz natural, de independenta energetică, de controlul consumului aşa cum îşi doreşte beneficiarul. Şi, mai ales, de lipsa riscului de explozie“, a mai adăugat Remus Chiţoi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri