Costurile ascunse ale lipsei managementului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Pastila de management

Costurile ascunse ale lipsei managementului

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

În articolul trecut vorbeam despre rolul managementului în dezvoltarea unei organizaţii şi am ajuns la concluzia că managementul pentru organizaţii are un rol similar cu al creierului în lumea finţelor vii. Cine are mai mult creier are şansa unei poziţii superioare în lanţul trofic. La fel sunt şi organizaţiile care beneficiază de un management profesionist: au şansa unei poziţii mai bune în piaţă şi probabilitatea de a obţine rezultate sustenabile pe termen mai lung.

Celelalte organizaţii nu fac decât să se lupte pentru supravieţuire şi să se adapteze la mediul socio-economic în care acţionează, fără însă a-l putea influenţa semnificativ.
Pe lângă acest efect evident la nivel macroeconomic, lipsa unui management aplicat riguros în organizaţii are multe alte efecte negative. Unele dintre ele sunt foarte greu cuantificabile şi de aceea tind să fie neglijate.
Pentru a exemplifica, mă voi referi doar la un exemplu şi voi analiza posibilele costuri ascunse ale lipsei unei strategii clare de investiţii aliniate la modelul de afacere al companiei. Foarte mulţi vor spune că sunt doar vorbe pretenţioase şi teorie pură şi că o companie pierde timpul să îşi facă un model de afacere riguros, eventual scris şi o strategie de investiţii alinită la acesta.
De multe ori modelul de afacere este neformalizat şi atât de destructurat încât dacă întrebi zece oameni din companie ce ar trebui să facă aceasta pentru a–şi creşte rezultatele, vei primi zece răspunsuri diferite. Asta înseamnă că deciziile celor zece persoane şi acţiunile lor vor fi nealiniate şi vor genera următoarele tipuri de probleme: conflicte de idei, sau între persoane, care se vor întâmpla în timpul în care acele persoane ar trebui să producă ceva concret pentru companie în schimbul salariului primit; întreruperi în succesiunea logică de operaţiuni care poate genera timpi morţi care nu vor mai fi recuperaţi niciodată; frustrări şi demotivare în rândul celor care nu vor reuşi să-şi impună părerea şi punctele de vedere în cadrul acestor “negocieri” de viziuni asupra modului de funcţionare a companiei cu efecte directe asupra productivităţii muncii; lipsa unei comunicări eficiente cu clienţii care nu vor mai înţelege care sunt avantajele de a lucra cu tine atât timp cât celor din interior nu le este clar ce fac sau ce ar trebui să facă. Dacă lucrurile nu sunt aliniate la nivel de model de afacere şi împărtăşite în mod coerent atât în interior cât şi în exteriorul organizaţiei, efectul este de incertitudine şi nesiguranţă care îndepărtează atât angajaţii performanţi cât şi clienţii care încep să vadă riscuri în  a lucra cu voi. Costurile sunt imense: pe de o parte o productivitate mai scăzută a muncii, pe de altă parte clienţi mai puţini şi mai puţin mulţumiţi.
Dacă modelul de afacere nu este clar şi nu se ştie aportul fiecărei activităţi la obţinerea rezultatului este foarte greu să iei decizii de investiţii coerente în funcţie de efectul fiecărei investiţii asupra rezultatelor organizaţiei. Neştiind acest lucru cu un grad suficient de certitudine investiţiile ajung să fie făcute prea târziu când deja s-a pierdut cota de piaţă sau productivitate, sau să fie făcute prea devreme, pe baza unor “oportunităţi” apărute din senin şi atunci să se piardă din efectul acelei investiţii care ar fi trebui făcută în altceva cu un efect mai mare asupra rezultatelor companiei. Toţi ştim că toate resursele sunt practic limitate, inclusiv cele financiare şi de timp, iar o investiţie făcută într-o anumită zonă  a firmei se face în detrimentul unei alte investiţii necesare. Dacă investiţia nu este făcută în zona de maximă productivitate conform modelului de afacere, costul de oportunitate al acelei investiţii poate fi chiar mai mare decât rezultatul benefic al acesteia.
Prin urmare, pentru a nu avea costuri greu cuantificabile fiţi siguri că vă înţelegeţi piaţa, aveţi un model de afacere care să aibă probabilitatea crescută de a produce rezultate în acea piaţă şi un plan de investiţii aliniat la modelul de afacere conceput.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.