De Business

Punem punctul pe știi

Pastila de management

Costurile ascunse ale lipsei managementului

luni, 11 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Costurile ascunse ale lipsei managementului

În articolul trecut vorbeam despre rolul managementului în dezvoltarea unei organizaţii şi am ajuns la concluzia că managementul pentru organizaţii are un rol similar cu al creierului în lumea finţelor vii. Cine are mai mult creier are şansa unei poziţii superioare în lanţul trofic. La fel sunt şi organizaţiile care beneficiază de un management profesionist: au şansa unei poziţii mai bune în piaţă şi probabilitatea de a obţine rezultate sustenabile pe termen mai lung.

Celelalte organizaţii nu fac decât să se lupte pentru supravieţuire şi să se adapteze la mediul socio-economic în care acţionează, fără însă a-l putea influenţa semnificativ.
Pe lângă acest efect evident la nivel macroeconomic, lipsa unui management aplicat riguros în organizaţii are multe alte efecte negative. Unele dintre ele sunt foarte greu cuantificabile şi de aceea tind să fie neglijate.
Pentru a exemplifica, mă voi referi doar la un exemplu şi voi analiza posibilele costuri ascunse ale lipsei unei strategii clare de investiţii aliniate la modelul de afacere al companiei. Foarte mulţi vor spune că sunt doar vorbe pretenţioase şi teorie pură şi că o companie pierde timpul să îşi facă un model de afacere riguros, eventual scris şi o strategie de investiţii alinită la acesta.
De multe ori modelul de afacere este neformalizat şi atât de destructurat încât dacă întrebi zece oameni din companie ce ar trebui să facă aceasta pentru a–şi creşte rezultatele, vei primi zece răspunsuri diferite. Asta înseamnă că deciziile celor zece persoane şi acţiunile lor vor fi nealiniate şi vor genera următoarele tipuri de probleme: conflicte de idei, sau între persoane, care se vor întâmpla în timpul în care acele persoane ar trebui să producă ceva concret pentru companie în schimbul salariului primit; întreruperi în succesiunea logică de operaţiuni care poate genera timpi morţi care nu vor mai fi recuperaţi niciodată; frustrări şi demotivare în rândul celor care nu vor reuşi să-şi impună părerea şi punctele de vedere în cadrul acestor “negocieri” de viziuni asupra modului de funcţionare a companiei cu efecte directe asupra productivităţii muncii; lipsa unei comunicări eficiente cu clienţii care nu vor mai înţelege care sunt avantajele de a lucra cu tine atât timp cât celor din interior nu le este clar ce fac sau ce ar trebui să facă. Dacă lucrurile nu sunt aliniate la nivel de model de afacere şi împărtăşite în mod coerent atât în interior cât şi în exteriorul organizaţiei, efectul este de incertitudine şi nesiguranţă care îndepărtează atât angajaţii performanţi cât şi clienţii care încep să vadă riscuri în  a lucra cu voi. Costurile sunt imense: pe de o parte o productivitate mai scăzută a muncii, pe de altă parte clienţi mai puţini şi mai puţin mulţumiţi.
Dacă modelul de afacere nu este clar şi nu se ştie aportul fiecărei activităţi la obţinerea rezultatului este foarte greu să iei decizii de investiţii coerente în funcţie de efectul fiecărei investiţii asupra rezultatelor organizaţiei. Neştiind acest lucru cu un grad suficient de certitudine investiţiile ajung să fie făcute prea târziu când deja s-a pierdut cota de piaţă sau productivitate, sau să fie făcute prea devreme, pe baza unor “oportunităţi” apărute din senin şi atunci să se piardă din efectul acelei investiţii care ar fi trebui făcută în altceva cu un efect mai mare asupra rezultatelor companiei. Toţi ştim că toate resursele sunt practic limitate, inclusiv cele financiare şi de timp, iar o investiţie făcută într-o anumită zonă  a firmei se face în detrimentul unei alte investiţii necesare. Dacă investiţia nu este făcută în zona de maximă productivitate conform modelului de afacere, costul de oportunitate al acelei investiţii poate fi chiar mai mare decât rezultatul benefic al acesteia.
Prin urmare, pentru a nu avea costuri greu cuantificabile fiţi siguri că vă înţelegeţi piaţa, aveţi un model de afacere care să aibă probabilitatea crescută de a produce rezultate în acea piaţă şi un plan de investiţii aliniat la modelul de afacere conceput.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii