
Cotnari SA anunță investiții masive în 2025: Noi plantații de zeci de hectare și intenția de a deveni prosumator

În acest an, Cotnari își continuă investițiile majore pentru a se alinia standardelor de sustenabilitate și eficiență economică ale Uniunii Europene. Printre proiectele principale se numără reconversia a zeci de hectare de viță de vie, finalizarea unui proiect fotovoltaic major și adaptarea terenurilor pentru recoltare mecanizată.
Cotnari, unul dintre cei mai importanți producători de vin din România, anunță investiții majore în acest an. Compania își propune astfel să țină pasul cu standardele de sustenabilitate și eficiență economică ale Uniunii Europene și are în plan reconversia a zeci de hectare de viță de vie, finalizarea unui proiect fotovoltaic major și adaptarea terenurilor pentru recoltare mecanizată.
Plan: plantarea a 50 de hectare de viță de vie pe reconversie
După un an cu producții record, Cotnari continuă să investească semnificativ și în 2025 pentru a-și menține poziția de lider în industrie. Printre proiectele principale din acest an se numără plantarea a 50 de hectare de viță de vie pe reconversie, un efort cifrat la aproape 10 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2 milioane de euro. În plus, producătorul va finaliza un proiect de panouri fotovoltaice, cu o valoare estimată de 350.000 de euro.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Anul trecut a fost un an cu foarte multe investiții, dar nici anul acesta nu vrem să fim mai prejos. Avem și anul acesta investiții planificate. Dacă anul trecut am plantat 26 ha pe reconversie, anul acesta vrem să mai plantăm 50 de hectare, anul acesta, tot pe reconversie. Reconversia ne costă aproape 10 milioane de lei, aproape 2 milioane de euro. Mai avem un proiect de panouri fotovoltaice pe care îl vom finaliza în câteva luni, de 600 kilowați, pe AFIR”, a precizat, pentru ZdI, președintele directoratului Cotnari, Remus Deleanu.
Compania planifică, de asemenea, adaptarea a 150 de hectare de vie pentru recoltare mecanizată, un proiect ce implică lucrări minore, cum ar fi montarea de sârmă sau șpalieri. Alte investiții sunt așteptate în funcție de noile ghiduri de finanțare pentru proiecte ce urmează a fi publicate anul acesta:
„În această direcție se poate acoperi o gamă destul de largă de investiții, de la construcții și achiziții de baterii pentru panouri, până la investiții pentru creșterea performanței, din punct de vedere sustenabil”.
Cotnari vrea să devină prosumator în acest an
Cotnari își propune să devină prosumator, acoperind 70% din consumul de energie la Casa de Vinuri Cotnari și 35% din consumul de energie la Cotnari cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
„Da, vrem să devenim și prosumatori. Pe Casa de Vinuri Cotnari trebuie să acoperim cam 70% din consumul de energie în timpul anului. Mai avem 400 kilowați pe cealaltă firmă, pe Cotnari acoperim cam 35% din consumul de energie cu ajutorul panourilor. Sunt pași importanți pe care îi facem și noi în direcția asta de sustenabilitate. Ne aliniem și noi standardelor UE și eficienței economice”, a mai spus, pentru ZdI, Remus Deleanu.
Anul trecut, Cotnari SA a avut un an favorabil, înregistrând o producție de aproximativ 22 de milioane de kilograme de struguri și 15 milioane de litri de vin. Totuși, schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru viitorul agriculturii, iar precipitațiile sunt cruciale pentru asigurarea unei producții de calitate, subliniază Remus Deleanu. Atenția producătorului este îndreptată acum spre piețele externe, unde vrea să câștige cât mai mult teren. Tot aici a ajuns și circa 8% din producția Cotnari de anul trecut. Vorbim de țări precum Italia, Franța, Spania, Germania, UK, Canada și, mai nou, Polonia, dar și țări din Asia și America de Sud, unde Cotnari testează o nouă piață.
Potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, în județ sunt cultivate cu viță-de-vie peste 10.000 de hectare (ha). Conform aceleiași surse, în topul cultivatorilor cu cele mai mari suprafețe se află SC Cotnari SRL, care deține 1.750 ha, SC Agroindustriala Bucium, care deține peste 200 ha, SC Agro Industrial Ceres Bivolari cu aproape 150 ha și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Iași (SCDVV), care lucrează 75 ha.
Publicitate și alte recomandări video