anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Covid-19: Bolnavii asimptomatici sau cu puține simptome ar putea beneficia de o imunitate legată de limfocitele T (studii)

GALERIE
coronavirus, asimptomatici, limfocite
  • coronavirus, asimptomatici, limfocite
- +

Ar putea fi unii oameni protejați împotriva Covid-19 în ciuda unui test serologic negativ sau fără să fi contactat niciodată boala? O imunitate încă puțin înțeleasă, bazată pe alte mecanisme decât anticorpii, ar putea să frâneze epidemia, speră cercetătorii, chiar dacă deocamdată nu este vorba decât de teorie, scrie AFP.

"Oricare ar fi mecanismele, este foarte probabil să existe mulți oameni imunizați fără ca acest lucru să fie detectat serologic", respectiv prin testele de anticorpi, spune Yonathan Freund, profesor în medicină de urgență la spitalul parizian Pitié-Salpêtrière.

Această teorie se bazează pe doi piloni: pe de o parte, ipoteza unei imunități încrucișate, respectiv faptul de a fi protejat împotriva noului coronavirus prin infectarea în trecut cu alți viruși din aceeași familie, care provoacă guturaiuri obișnuite.

Pe de altă parte, rolul încă neînțeles pe deplin al limfocitelor T, un tip de celule albe responsabile de a doua componentă a răspunsului imunitar (imunitatea mediată celular), prima provenind de la anticorpi.

"Sistemul imunitar este complex", reamintește specialistul german în imunologie Andreas Thiel, coautorul unui studiu publicat în 29 iulie în revista Nature.

"Principalul nostru rezultat este că cel puțin o treime dintre adulții care nu au intrat niciodată în contact cu SARS-CoV-2 (virusul responsabil pentru Covid-19) posedă limfocitele T capabile să reacționeze la acest virus. Ele provin foarte probabil de la infectări anterioare cu alte coronavirusuri", explică cercetătorul de la spitalul Charité, din Berlin.

Studii efectuate de o echipă din Singapore, publicate în 15 iulie de Nature, au ajuns la aceeași concluzie.

Protecția

Este și cazul unui alt studiu, american de această dată, publicat marți în revista Science: la anumite persoane care nu au fost însă niciodată expuse la CoV-2 se regăsesc limfocite T care reacționează la noul coronavirus și la alți patru, responsabili de un simplu guturai.

"Acest lucru ar putea ajuta la explicarea faptului că anumite persoane afectate de Covid-19 nu au decât puține simptome, în timp ce alții se îmbolnăvesc grav", apreciază unul dintre autori, Daniela Weiskopf, de la institutul de imunologie La Jolla din California.

Studiul aprofundează alte lucrări publicate la jumătatea lunii mai de aceeași echipă în revista Cell. Ele arată prezența limfocitelor T capabile să reacționeze la SARS-CoV-2 la 40 până la 60% dintre persoanele care nu au fost expuse însă niciodată la acest virus.

"Este nevoie de lucrări mai ample în mai multe țări pentru a evalua dacă aceste celule pot oferi o imunitate împotriva SARS-CoV-2 sau o protecție împotriva formelor severe de Covid-19", spune Andreas Thiel.

Toate aceste studii arată importanța potențială a limfocitelor T în răspunsul imunitar împotriva Covid-19, în condițiile în care până acum atenția era concentrată pe anticorpi.

Potrivit unui studiu al spitalului suedez Karolinska de la începutul lui iulie, bolnavii Covid-19 asimptomatici sau cu puține simptome ar putea dezvolta o imunitate legată de limfocitele T, chiar dacă testul de anticorpi este negativ.

Vaccinurile în curs de elaborare încearcă de altfel să declanșeze ambele tipuri de răspuns imunitar.

Continuarea, pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.