COVID-19, ca un avertisment
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

COVID-19, ca un avertisment

GALERIE
gin
  • gin
- +

Învăţăturile diavolului coronavinus cătră Majestatea Sa Regele fotbalului.

Fotbalul îşi dă şi el obolul Excelenţei Sale Pandemice SARS-Cov-2. Nu chiar la nivelul celorlalte domenii de activitate social-economică, nici măcar la nivelul celorlalte sporturi. Dacă privim la câte suplicii sunt supuse discipline ca handbalul, baschetul sau atletismul, în comparaţie cu sportul-numit-Rege, poate reuşim să stabilim nişte repere. În Franţa, de pildă, noile performanţe ale numitului SARS-Cov-2 au înţepenit, din nou, orice activitate sportivă, în Spania aşişderea, dar de Majestatea Sa fotbalul nu se leagă nimeni. Dintr-un punct de vedere care bate orice monarhism sui-generis: fotbalul produce prea mulţi bani. Dacă sportul cu balonul la picior ar fi atins evoluţia handbalului şi s-ar fi mutat în săli, rezultatul ar fi acelaşi. Fotbalul ar fi rezistat, restul, ba! Sănătatea este mai presus de orice la şcoală, la biserică, în HORECA. În privinţa sporturilor mănoase, se mai discută.

Ca şi în Europa civilizată, fotbalul de pe la noi mai rezistă prin principiul spectacolului fără spectatori. Şi rezistă nu din cauza unei lucidităţi nemaipomenite a FRF, ci a organelor sanitare. Degeaba se bat unii cu pumnii în piepturile de aramă arătându-ne cu degetul temutele derbiuri Djurgårdens - Malmö, ori BATE - Neman Grodno: protecţia antivirus este legiferată de autorităţile medicale, nu de autorităţile ultras. S-a spus bine că mulţimea de pe stadioane este diferită de cea din pieţe, din biserici sau din mall-uri. Oricât de rarefiaţi i-ai pune în tribune, suporterii - la un moment sau altul - vor răbufni. Se vor bucura, frăţeşte, îmbrăţişaţi în corpuri, cuget şi simţiri, la orice reuşită a favoriţilor, vor urla scuipând bacili la orice decizie de arbitraj considerată „câş”, iar la ieşirea de pe stadion, găştile antagoniste se vor încăiera, angrenând în dispute şi cohorte de jandarmi dornice să aplice legea şi să păstreze liniştea, spre marea satisfacţie a zeului generator de COVID-19. Veţi spune că sunt şi suporteri civilizaţi: de acord, dar suntem prea departe de a ne permite să nu suflăm în iaurt. Iată de ce ai noştri conducători ţin la distanţă astfel de manifestări, la fel ca apostaţii din Europa Occidentală, fără a considera dorinţa legitimă a milioanelor de iubitori ai fotbalului strigat din tribune din întreaga Românie. Până la urma urmei şi la coada cozii, trebuie să mulţumim că fotbalul se joacă încă şi poate fi privit şi la televizor. Iar microbiştii pot să vadă „en-şpe” reluări ale fazelor controversate înainte de a striga urlând din toţi bojocii „huooooâţii”.

Cu spectatori sau fără, fotbalul merge înainte. Nu fără dificultăţi, nu fără victime. Campionatul trecut a avut decizii luate la masa verde, din cauza respectării unor decizii luate strict ad-litteram. Campionatul nou început se dispută sub egida unui protocol de compromis care a făcut ca nici un meci din primele opt etape ale Ligii I să nu fie amânat. Este de la sine înţeles că orice reeditare a finalului de coşmar al verii ar da peste cap nu numai activitatea nefericiţilor infectaţi cu COVID-19, ci întreaga coşmelie. De aceea, LPF este intransigentă în privinţa amânărilor. Protocolul este simplu: dacă poţi alinia minimum 13 jucători, dintre care un portar, joci. La ora când scriem aceste rânduri, Astra pare că a obţinut amânarea jocului cu Dinamo, pentru că a dovedit că nu are un asemenea efectiv. Dar arma este cu două tăişuri, pentru că o a doua amânare este imposibilă. Dacă nici atunci nu poţi, masa verde te mănâncă. Noul protocol, deşi manifestă înţelegere faţă de cluburile obligate să suporte teste peste teste costisitoare, avertizează astfel pe fotbalişti că sunt şi ei cetăţeni ai naţiei şi au aceleaşi îndatoriri ca şi restul muritorilor: să nu se (infecteze) pe ei şi să nu (infecteze) pe alţii. Şi creşte responsabilitatea cluburilor în privinţa protecţiei sanitare.

Pe de altă parte, blestemata de pandemie are şi învăţăminte benefice. Nu numai pentru sport sau fotbal, dar ne limităm la acestea. Creşterea numerică (şi nu numai, din fericire!) a loturilor se impune, mai ales că domnului (nou)coronavirus îi place pe la noi şi nu vrea să ne umple inimile de jele părăsindu-ne prea curând. Dreptu-i că bucura-ne-am pe de-o parte dacă dumnealui ar grăbi generalizarea edificării academiilor de fotbal mai mult decât o mulţime de dispoziţii federale, dacă n-am şti al naibii de bine că activitatea lui SARS-Cov-2 provoacă victime umane şi suferinţe întubate pe la secţiile ATI. De aceea, hai să luăm noul coronavisus ca pe un avertisment. Că e bine ca toată lumea să fie conştientă şi de riscurile sportive, nu numai cele sanitare. În rest, domnul sus-numit, ducă-se pe pustii!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.