anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O incitantă discuţie pe această controversată temă cu cel mai titrat specialist al momentului: preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

COVID-19, depistat în salivă: ce spun cercetătorii? Testare mai puțin traumatizantă?

GALERIE
Covid teste salivaDoina Azoicai profesor epidemiologie Iasi UMF
 • Covid teste saliva
 • Doina Azoicai profesor epidemiologie Iasi UMF
- +

Cercetătorii din întreagă lume fac un apel către schimbarea „standardului de aur“ în testarea anti-COVID-19, prin introducerea testelor rapide antigen cu mostre de salivă, nu prelevarea nazofaringiană. Specialiştii argumentează că ar fi o experienţă mai puţin traumatizantă, ar putea fi comercializată în masă - fiindcă oamenii şi-ar putea face astfel de teste acasă, fără pregătire medicală, iar costurile şi timpii de aşteptare ar fi mai mici faţă de testarea în laborator. Problema majoră identificată în majoritatea studiilor de până acum este aceea că nu există încă o sensibilitate destul de mare a acestor teste, astfel încât rezultatul ar putea apărea negativ inclusiv la persoanele vindecate. Am discutat acest disputat subiect chiar cu prof.dr. Doina Azoicăi, profesor la UMF Iaşi, preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie.

Prof.dr. Doina Azoicăi, profesor la UMF Iaşi, preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că tehnologia din spatele unor astfel de teste este similară cu cea din testele rapide antigen pentru depistarea COVID-19.

„Se bazează tot pe metoda RT-PCR, în loc să se recolteze din exsudat nazal şi faringian, se recoltează o probă de salivă şi se lucrează tot pe aceeaşi metodă, de amplificare a unei cantităţi mici de material genetic viral. Sigur că recoltarea din probă de spută este mult mai uşor de colectat, fără durere, şi este mai ales potrivit pentru testarea copiilor, ca să nu fie traumatizaţi de manevra de recoltare clasică“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Aceasta avertizează însă că trebuie identificate kiturile şi testele care au sensibilitatea şi specificitate suficient de mare încât să fie sigure de folosit şi să dea rezultate în care putem avea încredere.

„Depinde mult şi de momentul în care se găseşte persoana, dacă e în moment de replicare virală, de detectare virală posibilă. Depinde şi dacă recoltarea e făcută corect la testele antigen clasice - chiar şi la RT-PCR, când se recoltează prin tampon nazal şi faringian, dacă nu e făcută corect recoltarea s-ar putea să fie un rezultat fals negativ, chiar dacă kitul e înalt specific şi sensibil“, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi.

Degeaba sunt teste, dacă cei pozitivi nu declară că sunt infectaţi

Profesorul spune însă că, oricât de eficiente ar fi testele, atâta vreme cât persoanele nu consultă medicul şi nu raportează la DSP din momentul în care au fost depistate pozitiv, ele sunt ca şi inutile. Fiindcă o persoană care, infectată fiind cu COVID-19, amână consultul cu un medic şi merge la spital doar când se simt foarte rău, dezvoltă forme grave ale bolii care ar fi putut fi altfel evitate.

„Dacă persoana nu declară, măcar să informeze medicul de familie, ajungem în situaţia în care suntem acum, cu foarte multe persoane internate în ATI cu forme grave, care e posibil să se fi testat acasă şi să fi amânat consultul cu un medic. Aceste teste accesibile populaţiei trebuie să ne şi responsabilizeze: când ai un test rapid pozitiv să ai obligaţia de a raporta, pentru a fi monitorizat de medicul de familie, sau chiar internat în spital la formele medii. E vorba adesea de ore până la agravarea unui pacient cu multiple comorbidităţi de la o formă medie până la una gravă“, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi.

Un test de acest fel costă de la 25 la 45 de lei

Literatura de specialitate scoate în evidenţă aceleaşi riscuri legate de specificitate şi sensibilitatea unui test, dar aduce în discuţie şi o serie de avantaje. Un articol publicat în cunoscuta revistă The Lancet pe 19 aprilie aduce în discuţie faptul că testele de salivă au avantajul că depistează prezenţa infecţiei în acel moment, şi nu există riscul identificării la nivel nazal şi faringian a rămăşiţelor bolii. Testele RT-PCR se presupune că pot depista până la 21 de zile după momentul vindecării urme ale bolii la prelevarea clasică, din nas.

La o scurtă căutare pe Internet identificăm mai mulţi furnizori de astfel de teste, de la farmacii la magazine specializate în electrocasnice. Diferenţele de sensibilitate şi specificitate sunt mari şi între acestea, dar sunt unele teste care au sensibilitatea peste 95% şi specificitatea peste 99%, ceea ce le-ar putea include în rând cu testele antigen cu prelevare din nas. Costurile diferă de la 25 de lei pentru testele cumpărate la pachet, până la 40-45 de lei dacă sunt achiziţionate individual.

În România, Ministerul Sănătăţii a refuzat utilizarea lor

A existat şi o discuţie serioasă în România cu privire la folosirea acestui timp de teste la începutul lunii aprilie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a constatat faptul că doar 2% dintre testele rapide antigen cumpărate şi distribuite şcolilor au fost utilizate, şi a cerut Ministerului Sănătăţii să achiziţioneze alte teste rapide antigen, dar de data aceasta cu prelevare prin salivă. La momentul respectiv, atât ministrul Vlad Voiculescu, cât şi secretarul de stat Andreea Moldovan au explicat că astfel de teste nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP şi, prin urmare, nu pot fi achiziţionate de minister. De altfel, au ridicat aceleaşi probleme cu privire la calitatea testelor.

„Această testare cu teste antigen din salivă implică un risc pentru cei care apelează la ea, pentru că rata de pozitivitate nu este atât de înaltă sau corespunzătoare cum ne-am dori-o, conferă un fals sentiment de siguranţă printr-un test negativ care nu este întotdeauna rezultatul real“, a explicat, în aprilie, An­dreea Moldovan.

Cititi si: Agenția Medicamentului contrazice INSP: trei teste din salivă din România respectă criteriile UE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X