Covid 19 explodează în ţară - 555 cazuri ieri. La Iaşi încă stăm bine - 11 cazuri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Covid 19 explodează în ţară - 555 cazuri ieri. La Iaşi încă stăm bine - 11 cazuri

Din cele 555 de cazuri în România, doar 11 au fost din judeţul nostrum.

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

Iaşul încă se situează aproape de mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte rata de infectare cu virusul SARS COV2. Ieri, în 24 de ore, doar 11 ieşeni au fost diagnosticaţi cu COVID 19. În schimb, la nivel naţional, cifra a fost alarmantă: 555 de noi cazuri. Numărul extrem de mare înregistrat la nivel naţional ieri i-a determinat pe medicii infecţionişti să tragă un semnal de alarmă asupra respectării regulilor de protecţie.

„Ceea ce s-a înregistrat la nivel de ţară este ecoul din weekend-ul trecut. Arată comportamentul nostru, al cetăţenilor, din ultimele 7 zile, comportament care înseamnă expunere fără mască, fără păstrarea distanţei sociale şi probabil fără spălatul pe mâini cu apă şi săpun. La aceasta cifră trebuie să ţinem cont de cele 5-7 zile de incubaţie de la presupusul contact infectat. Toate măsurile de relaxare au fost date în primul rând pentru ca economia să meargă, şi în al doilea rând pentru a ne putea bucura de sezonul estival. De aceea, eu cred că nu este atât de greu să nu uităm să punem masca pe figură în spaţiile aglomerate”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva Iaşi.

În acelaşi timp, medicii atrag atenţia şi asupra curentului de sceptici, a celor care nu cred că acest virus există şi care spun că regulile de protecţie le îngrădesc libertatea. “Acest curent a apărut şi datorită dinamicii reţelelor de socializare în ceea ce priveşte negarea acestui virus. Se pare că astfel de opinii au mai mare succes decât sfaturile venite din zona de educaţie sanitară. Trebuie să se înţeleagă că acest virus există şi poate lăsa şi provoca urmări exrem de severe. Masca protejează. Sigur, trăim în democraţie şi nu ne place să fim îngrădiţi, dar această libertate ne poate costa o formă medie sau gravă de boală. Trebuie să înţelegem că în momentul bolii şi libertatea nostră dispare”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Dacă în unele judeţe din ţară situaţia este alarmantă din punctul de vedere al gradului de ocupare al spitalelor COVID, la Iaşi, după externalizarea asimptomaticilor, lucrurile par mai relaxate. “Sperăm să nu fie liniştea dinaintea furtunii. Avem în acest moment 85 de paturi libere, 100 de pacienţi confirmaţi internaţi. Toate locurile libere la Compartimentul de Terapie Intensivă, compartiment care a intrat într-un amplu proces de dezinfecţie dat fiind faptul că în ultimele două săptămâni a funcţionat la capacitate maximă. Acest lucru ne-a permis să regândim circuitele, şi cu acceptul conducerii DSP să luăm în calcul din acest moment internarea cazurilor cu boli infecţioase ale sistemului nervos central, cazuri grave care cu greu pot fi tratate în alte zone ale lumii medicale”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Şi la Spitalul CFR, fluxul de pacienţi COVID 19 a scăzut, spitalul continuând să funcţioneze ca spital suport. “Atâta timp cât e stare de alertă aşa vom rămâne. Mergem în continuare cu 50 de paturi, alte 20 de paturi urmează să fie reintroduse în circuitul non Covid. În momentul de faţă nu avem mai mult de 5 până la 15 cazuri pe zi”, a declarat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.