anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COVID 19: Iaşul scade, Bacăul creşte. Doi medici din Paşcani, pozitivi

GALERIE
cazuri covid
  • cazuri covid
- +

Judeţul din apropiere urcă vertiginos în topul naţional după numărul de nou infectaţi. În ultimele 24 de ore monitorizare, dacă Iaşul a avut 22 de cazuri, Bacăul a avut 63

Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat ieri alte 22 de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus pentru judeţul Iaşi. În acelaşi timp, din unităţile medicale COVID şi non-COVID au fost externaţi 49 de ieşeni fie vindecaţi: fie asimptomatici, după 48 de ore, fie la cerere, după 10 zile de spitalizare. Tot potrivit datelor furnizate, un ieşean diagnosticat cu COVID 19 a murit. De altfel, ieri s-a înregistrat un nou record din punctul de vedere al deceselor, 48 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţia cu SARS COV2 pierzând lupta cu boala la nivel naţional, fiind raportate în ultimele 24 de ore 1.232 de noi cazuri de îmbolnăviri, cei mai mulţi fiind din Bucureşti (158) şi judeţele Argeş, Braşov (câte 95), Bacău (63) şi Prahova (61). De asemenea, au fost reconfirmate cu COVID 19 alte 712 persoane. Numărul este îngrijorător ţinând cont de numărul de teste efectuate, respectiv 20.581.

Doi medici din Paşcani, pozitivi

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ieri, la nivelul reţelei medicale ieşene mai erau libere 22 de paturi în saloanele de confirmaţi. Au apărut şi două noi anchete epidemiologice ale DSP Iaşi, ambele vizând Spitalul Municipal Paşcani. Este vorba de două cadre medicale depistate infectate, respectiv un medic anestezist de la secţia de ATI a spitalului, şi un medic de la Specţia de Îngrijiri Paliative. În primul caz, medicul a fost internat pentru 48 de ore la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, în momentul de faţă aflându-se în izolare la domiciliu, împreună cu familia. În cel de-al doilea caz, medicul a ales varianta carantinării acasă, acesta fiind contact cu unul dintre membrii familiei. În urma cazurilor depistate la Paşcani alte 15 persoane, considerate contacţi ai medicilor pozitivi, au fost testate PCR, cinci dintre ele fiind diagnosticate cu COVID 19. În urma anchetelor epidemiologice, s-a dispuns efectuarea unor acţiuni de dezinfecţie a spaţiilor unde lucrau sau erau internaţi cei depistaţi pozitiv. Aceleaşi măsuri au fost luate şi la Spitalul din Târgu Neamţ, acolo unde medicul anestezist asigura gărzi în timpul săptămânii.

Clarificări privind acordarea de concedii medicale

În contextul în care personalul DSP Iaşi abia face faţă volumului de lucru, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a clarificat modul în care se vor acorda certificatele de concediu medical pentru carantină şi izolare, după adoptarea Legii 136/2020, care a intrat în vigoare la 21 iulie. Proiectul prevede că “persoanelor pentru care s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, li se pot acorda conform reglementărilor prevăzute în OUG 158/2005, coroborate cu cele prevăzute la art. 20, alin.(1), din Legea 136/2020, în vigoare începând cu data de 21 iulie 2020, care precizează că «pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării»“, a transmis CNAS, printr-un comunicat de presă. Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta. “În situaţia în care, după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activităţii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeaşi afecţiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital. În situaţia în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeaşi afecţiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultaţiilor medicale la distanţă. În această situaţie, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată”, a precizat CNAS. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.