Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COVID 19: Iaşul scade, Bacăul creşte. Doi medici din Paşcani, pozitivi

GALERIE
cazuri covid
  • cazuri covid
- +

Judeţul din apropiere urcă vertiginos în topul naţional după numărul de nou infectaţi. În ultimele 24 de ore monitorizare, dacă Iaşul a avut 22 de cazuri, Bacăul a avut 63

Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat ieri alte 22 de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus pentru judeţul Iaşi. În acelaşi timp, din unităţile medicale COVID şi non-COVID au fost externaţi 49 de ieşeni fie vindecaţi: fie asimptomatici, după 48 de ore, fie la cerere, după 10 zile de spitalizare. Tot potrivit datelor furnizate, un ieşean diagnosticat cu COVID 19 a murit. De altfel, ieri s-a înregistrat un nou record din punctul de vedere al deceselor, 48 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţia cu SARS COV2 pierzând lupta cu boala la nivel naţional, fiind raportate în ultimele 24 de ore 1.232 de noi cazuri de îmbolnăviri, cei mai mulţi fiind din Bucureşti (158) şi judeţele Argeş, Braşov (câte 95), Bacău (63) şi Prahova (61). De asemenea, au fost reconfirmate cu COVID 19 alte 712 persoane. Numărul este îngrijorător ţinând cont de numărul de teste efectuate, respectiv 20.581.

Doi medici din Paşcani, pozitivi

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ieri, la nivelul reţelei medicale ieşene mai erau libere 22 de paturi în saloanele de confirmaţi. Au apărut şi două noi anchete epidemiologice ale DSP Iaşi, ambele vizând Spitalul Municipal Paşcani. Este vorba de două cadre medicale depistate infectate, respectiv un medic anestezist de la secţia de ATI a spitalului, şi un medic de la Specţia de Îngrijiri Paliative. În primul caz, medicul a fost internat pentru 48 de ore la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, în momentul de faţă aflându-se în izolare la domiciliu, împreună cu familia. În cel de-al doilea caz, medicul a ales varianta carantinării acasă, acesta fiind contact cu unul dintre membrii familiei. În urma cazurilor depistate la Paşcani alte 15 persoane, considerate contacţi ai medicilor pozitivi, au fost testate PCR, cinci dintre ele fiind diagnosticate cu COVID 19. În urma anchetelor epidemiologice, s-a dispuns efectuarea unor acţiuni de dezinfecţie a spaţiilor unde lucrau sau erau internaţi cei depistaţi pozitiv. Aceleaşi măsuri au fost luate şi la Spitalul din Târgu Neamţ, acolo unde medicul anestezist asigura gărzi în timpul săptămânii.

Clarificări privind acordarea de concedii medicale

În contextul în care personalul DSP Iaşi abia face faţă volumului de lucru, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a clarificat modul în care se vor acorda certificatele de concediu medical pentru carantină şi izolare, după adoptarea Legii 136/2020, care a intrat în vigoare la 21 iulie. Proiectul prevede că “persoanelor pentru care s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, li se pot acorda conform reglementărilor prevăzute în OUG 158/2005, coroborate cu cele prevăzute la art. 20, alin.(1), din Legea 136/2020, în vigoare începând cu data de 21 iulie 2020, care precizează că «pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării»“, a transmis CNAS, printr-un comunicat de presă. Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta. “În situaţia în care, după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activităţii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeaşi afecţiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital. În situaţia în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeaşi afecţiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultaţiilor medicale la distanţă. În această situaţie, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată”, a precizat CNAS. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri