Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COVID-19 şi categorii de reacţii

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Democraţia, sunt convins, le va supravieţui şi lor.

1. În chestiunea virusului producător de COVID-19, oamenii se împart în 4 categorii:

V1. Cei care susţin că virusul nu există - şi care, în consecinţă, sunt ostili oricăror măsuri de prevenţie sau de protecţie (de la purtatul măştii, la izolarea sau spitalizarea obligatorie).

V2. Cei care susţin că virusul există, dar că gradul lui de periculozitate e scăzut (sau relativ scăzut) - şi care, în consecinţă, sunt ostili sau cel puţin refractari la măsurile de prevenţie şi protecţie.

Aici probabil că ar putea fi introdusă o subcategorie - cea a persoanelor care susţin că virusul există şi că are un grad de periculozitate relativ ridicat, dar care se opun oricăror măsuri publice de prevenţie şi de protecţie. Chiar dacă această subcategorie nu contestă nici existenţa virusului şi nici gradul său relativ ridicat de periculozitate, lucruri prin care diferă de categoria generală, ea are în comun cu aceasta ostilitatea (sau cel puţin atitudinea refractară) faţă de impunerea unor măsuri de prevenţie şi de protecţie.

V3. Cei care susţin că virusul există şi că gradul lui de periculozitate e ridicat (sau relativ ridicat) - şi care, în consecinţă, susţin măsurile de prevenţie şi de protecţie, cu condiţia ca ele să fie luate cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor care trăiesc într-o societate democratică (deci cu evitarea abuzurilor).

V4. Cei care susţin că virusul există şi că gradul lui de periculozitate e ridicat (sau relativ ridicat) - şi care susţin măsurile de prevenţie şi de protecţie indiferent dacă se comit abuzuri sau nu. Din punctul lor de vedere, urgenţa măsurilor e mai mare decât nevoia de a respecta standardele democratice.

Pe date obiectiv verificabile, cei din categoriile V3 şi V4 au dreptate. Virusul există şi gradul lui de periculozitate este ridicat (sau relativ ridicat), semnificativ mai ridicat, de exemplu, decât cel al virusurilor care provoacă gripa sau al celor care provoacă malaria.

Nu e nevoie să credem neapărat statisticile privind numărul de morţi provocat de COVID-19. E suficient să ne uităm la statisticile care prezintă numărul de morţi în exces faţă de aceeaşi perioadă a anului din anii precedenţi. Vom vedea că el e, de regulă, foarte mare - semnificativ mai mare decât numărul celor declaraţi morţi din cauză de COVID-19.

O bună sursă de date pentru morţile în exces din Europa, America de Nord şi de Sud şi Africa (inclusiv cu discuţii tehnice), aici: https://ourworldindata.org/covid-excess-mortality.

Aşa încât conspiraţionismele privind numărul de morţi şi (non-)periculozitatea virusului sunt simple ficţiuni uşor de demontat.

Astea fiind spuse, cei din categoria V4 sunt la fel de periculoşi pentru democraţie ca oamenii din categoriile V1 şi V2. Şi unii, şi ceilalţi subminează autoritatea standardelor democratice - şi prin asta contribuie la proasta gestiune a pandemiei.

2. În chestiunea protecţiei faţă de virus, oamenii se împart iarăşi în 2 categorii:

P1. Cei care doresc în primul rând protecţie faţă de efectele economice ale răspâdirii virusului (şi care, în general, intră în categoriile V1 şi V2 de mai sus).

P2. Cei care doresc în primul rând protecţie faţă de efectele produse de virus asupra sănătăţii (şi care, în general, intră în categoriile V3 şi V4 de mai sus).

În general, cei din categoriile V1, V2 şi P1 au o toleranţă scăzută la schimbare, mai ales dacă schimbarea e bruscă şi majoră, aşa încât mecanismul lor principal de adaptare e negarea realităţii. Ei sunt cei care vor ca lucrurile să se desfăşoare la fel ca înainte de criză.

Doar că asta, din păcate pentru ei, nu se va întâmpla. O parte din schimbările aduse de pandemie în organizarea muncii şi în interacţiunile sociale sunt deja ireversibile.

Cât despre cei din categoria V4, supra-reacţia lor pare să indice, paradoxal, tot o toleranţă scăzută la schimbare, dar care se manfestă printr-un exces de reacţie de apărare, nu printr-o contra-reacţie, ca în cazul celor din categoriile V1, V2 şi P1.

Democraţia, sunt convins, le va supravieţui şi lor.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri