anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

COVID-19: Toate variantele sunt puse pe masă de oamenii de ştiinţă

GALERIE
covid
  • covid
- +

O nouă analiză a materialului genetic colectat din ianuarie până în martie 2020 la Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, China, a relevat ADN-ul animal din probe deja cunoscute a fi pozitive pentru SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă Covid-19. O cantitate semnificativă din acel ADN pare să aparţină unor animale cunoscute sub numele de enot, despre care se ştia că erau comercializaţi în piaţă, potrivit oficialilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au vorbit despre noile dovezi într-un briefing de presă vineri, relatează CNN.

Legătura cu enotul a ieşit la iveală după ce cercetătorii chinezi au împărtăşit secvenţe genetice brute prelevate din specimene vândute în piaţă la începutul pandemiei. Secvenţele au fost încărcate la sfârşitul lunii ianuarie 2023, pe site-ul de partajare a datelor GISAID, dar au fost recent eliminate.

O echipă internaţională de cercetători le-a observat şi le-a descărcat pentru studii suplimentare, au declarat vineri oficialii OMS.

Noile descoperiri – care nu au fost încă publicate – nu rezolvă problema legată de modul în care a început pandemia, întrucât nu dovedesc că enoţii au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 şi nici nu dovedesc că aceştia au fost animalele care au infectat mai întâi oamenii.

Dar, deoarece viruşii nu supravieţuiesc mult timp în afara gazdelor lor, găsirea unei proporţii atât de mari din materialul genetic din virus amestecat cu material genetic de la enoţi este foarte sugestivă pentru teoria conform căreia aceştia ar fi putut fi purtători, potrivit oamenilor de ştiinţă care au lucrat la analiza. Analiza a fost coordonată de Kristian Andersen, imunolog şi microbiolog la Scripps Research; Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney; Michael Worobey, un biolog evoluţionist la Universitatea din Arizona. Aceşti trei oameni de ştiinţă, care au cercetat originile pandemiei, au fost intervievaţi de reporterii revistei The Atlantic. Detaliile analizei internaţionale au fost făcute publice pentru prima dată joi, de The Atlantic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.