anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

COVID a mutat piața drogurilor pe Facebook și WhatsApp

GALERIE
bani, droguri
  • bani, droguri
- +

Ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie arată că narcomanii au cumpărat stupefiante „la vedere” de pe platformele Facebook sau WhatsApp, în prima perioadă a pandemiei, caracterizată prin restricţii de circulaţie.

Pandemia de COVID-19 a schimbat paradigmele şi în ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri. Asta reiese din raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA). Una dintre concluzii e că toxicomanii nu se mai ascund atunci când vor să îşi cumpere stupefiante, iar dealerii nu mai sunt atât de greu de găsit pe internet. Până recent, „ofertele” de stupefiante puteau fi văzute numai pe DarkWeb, o parte a internetului greu accesibilă, unde „pândesc” infractorii cibernetici. EMCDDA a descoperit că aceste tranzacţii s-au mutat pe „internetul de suprafaţă”, cel accesibil tuturor.   Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, a prezentat, ieri, o selecţie a principalelor concluzii desprinse din ultima analiză efectuată de EMCDDA cu privire la situaţia drogurilor în Europa, în cadrul unei conferinţe de presă online. 

„Dacă analizăm datele din darknet (...) ceea ce vedem este că, în Europa, o proporţie foarte importantă a afacerilor ilegale din DarkWeb este legată de droguri. Acesta este un prim indicativ. Ceea ce am observat este că, în prima perioadă a pandemiei, în prima fază a izolării la domiciliu – din motive evidente, deoarece oamenii din multe oraşe nu aveau voie să circule pe străzi – consumatorii au recurs la modalităţi diferite de cumpăra droguri. Oamenii au folosit internetul de suprafaţă – Facebook, alte reţele sociale, precum şi un sistem de mesaje criptat (WhatsApp) – şi într-o măsură mai mică darknet”, a declarat Alexis Goosdeel, EMCDDA. Şeful Observatorului spune că una dintre priorităţile EMCDDA pe anul în curs este de a monitoriza dacă acest trend de a cumpăra droguri online se menţine pe un termen mai lung. Goosdeel a arătat că plata în numerar, direct către dealerul de droguri rămâne principala modalitate, chiar dacă tranzacţiile electronice au crescut în această perioadă.

Heroina, din ce în ce mai pură şi mai uşor de găsit   În acelaşi context, directorul EMCDDA se arată îngrijorat de o creştere a disponibilităţii şi a purităţii heroinei. „Puritatea erionului este destul de mare şi, prin urmare, trebuie cu siguranţă să evaluăm şi să monitorizăm îndeaproape situaţia. Există o presiune ridicată pe piaţă. În urmă cu un an, a fost descoperită cantitatea de o tonă de heroină în portul Saint Antwerp, într-un singur container. Era pentru prima dată când a avut loc o astfel de captură. Faptul că acum heroina este transportată în Europa pe cale maritimă, în containere, în cantităţi atât de mari, ne-a atras atenţia astăzi, deoarece odată cu criza economică iminentă (n.r. – generată de pandemie), ne aşteptăm ca 1 din 5 afaceri să aibă de suferit sau să se închidă, aşa cum o arată datele din mai multe ţări europene. Vă puteţi imagina că acest lucru va acutiza pe de-o parte vulnerabilităţile în plan social şi economic, iar pe de altă parte va avea un impact puternic pe piaţa drogurilor. Ne aşteptăm la o creştere a consumului de stupefiante, inclusiv opioide. Toatre aceste detalii creează condiţiile unei «furtuni perfecte» pe care trebuie să o evităm în mod categoric”.

Mai multe, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.