Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COVID a mutat piața drogurilor pe Facebook și WhatsApp

GALERIE
bani, droguri
  • bani, droguri
- +

Ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie arată că narcomanii au cumpărat stupefiante „la vedere” de pe platformele Facebook sau WhatsApp, în prima perioadă a pandemiei, caracterizată prin restricţii de circulaţie.

Pandemia de COVID-19 a schimbat paradigmele şi în ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri. Asta reiese din raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA). Una dintre concluzii e că toxicomanii nu se mai ascund atunci când vor să îşi cumpere stupefiante, iar dealerii nu mai sunt atât de greu de găsit pe internet. Până recent, „ofertele” de stupefiante puteau fi văzute numai pe DarkWeb, o parte a internetului greu accesibilă, unde „pândesc” infractorii cibernetici. EMCDDA a descoperit că aceste tranzacţii s-au mutat pe „internetul de suprafaţă”, cel accesibil tuturor.   Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, a prezentat, ieri, o selecţie a principalelor concluzii desprinse din ultima analiză efectuată de EMCDDA cu privire la situaţia drogurilor în Europa, în cadrul unei conferinţe de presă online. 

„Dacă analizăm datele din darknet (...) ceea ce vedem este că, în Europa, o proporţie foarte importantă a afacerilor ilegale din DarkWeb este legată de droguri. Acesta este un prim indicativ. Ceea ce am observat este că, în prima perioadă a pandemiei, în prima fază a izolării la domiciliu – din motive evidente, deoarece oamenii din multe oraşe nu aveau voie să circule pe străzi – consumatorii au recurs la modalităţi diferite de cumpăra droguri. Oamenii au folosit internetul de suprafaţă – Facebook, alte reţele sociale, precum şi un sistem de mesaje criptat (WhatsApp) – şi într-o măsură mai mică darknet”, a declarat Alexis Goosdeel, EMCDDA. Şeful Observatorului spune că una dintre priorităţile EMCDDA pe anul în curs este de a monitoriza dacă acest trend de a cumpăra droguri online se menţine pe un termen mai lung. Goosdeel a arătat că plata în numerar, direct către dealerul de droguri rămâne principala modalitate, chiar dacă tranzacţiile electronice au crescut în această perioadă.

Heroina, din ce în ce mai pură şi mai uşor de găsit   În acelaşi context, directorul EMCDDA se arată îngrijorat de o creştere a disponibilităţii şi a purităţii heroinei. „Puritatea erionului este destul de mare şi, prin urmare, trebuie cu siguranţă să evaluăm şi să monitorizăm îndeaproape situaţia. Există o presiune ridicată pe piaţă. În urmă cu un an, a fost descoperită cantitatea de o tonă de heroină în portul Saint Antwerp, într-un singur container. Era pentru prima dată când a avut loc o astfel de captură. Faptul că acum heroina este transportată în Europa pe cale maritimă, în containere, în cantităţi atât de mari, ne-a atras atenţia astăzi, deoarece odată cu criza economică iminentă (n.r. – generată de pandemie), ne aşteptăm ca 1 din 5 afaceri să aibă de suferit sau să se închidă, aşa cum o arată datele din mai multe ţări europene. Vă puteţi imagina că acest lucru va acutiza pe de-o parte vulnerabilităţile în plan social şi economic, iar pe de altă parte va avea un impact puternic pe piaţa drogurilor. Ne aşteptăm la o creştere a consumului de stupefiante, inclusiv opioide. Toatre aceste detalii creează condiţiile unei «furtuni perfecte» pe care trebuie să o evităm în mod categoric”.

Mai multe, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri