COVID a mutat piața drogurilor pe Facebook și WhatsApp
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COVID a mutat piața drogurilor pe Facebook și WhatsApp

GALERIE
bani, droguri
  • bani, droguri
- +

Ultimul raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie arată că narcomanii au cumpărat stupefiante „la vedere” de pe platformele Facebook sau WhatsApp, în prima perioadă a pandemiei, caracterizată prin restricţii de circulaţie.

Pandemia de COVID-19 a schimbat paradigmele şi în ceea ce priveşte traficul şi consumul de droguri. Asta reiese din raportul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA). Una dintre concluzii e că toxicomanii nu se mai ascund atunci când vor să îşi cumpere stupefiante, iar dealerii nu mai sunt atât de greu de găsit pe internet. Până recent, „ofertele” de stupefiante puteau fi văzute numai pe DarkWeb, o parte a internetului greu accesibilă, unde „pândesc” infractorii cibernetici. EMCDDA a descoperit că aceste tranzacţii s-au mutat pe „internetul de suprafaţă”, cel accesibil tuturor.   Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, a prezentat, ieri, o selecţie a principalelor concluzii desprinse din ultima analiză efectuată de EMCDDA cu privire la situaţia drogurilor în Europa, în cadrul unei conferinţe de presă online. 

„Dacă analizăm datele din darknet (...) ceea ce vedem este că, în Europa, o proporţie foarte importantă a afacerilor ilegale din DarkWeb este legată de droguri. Acesta este un prim indicativ. Ceea ce am observat este că, în prima perioadă a pandemiei, în prima fază a izolării la domiciliu – din motive evidente, deoarece oamenii din multe oraşe nu aveau voie să circule pe străzi – consumatorii au recurs la modalităţi diferite de cumpăra droguri. Oamenii au folosit internetul de suprafaţă – Facebook, alte reţele sociale, precum şi un sistem de mesaje criptat (WhatsApp) – şi într-o măsură mai mică darknet”, a declarat Alexis Goosdeel, EMCDDA. Şeful Observatorului spune că una dintre priorităţile EMCDDA pe anul în curs este de a monitoriza dacă acest trend de a cumpăra droguri online se menţine pe un termen mai lung. Goosdeel a arătat că plata în numerar, direct către dealerul de droguri rămâne principala modalitate, chiar dacă tranzacţiile electronice au crescut în această perioadă.

Heroina, din ce în ce mai pură şi mai uşor de găsit   În acelaşi context, directorul EMCDDA se arată îngrijorat de o creştere a disponibilităţii şi a purităţii heroinei. „Puritatea erionului este destul de mare şi, prin urmare, trebuie cu siguranţă să evaluăm şi să monitorizăm îndeaproape situaţia. Există o presiune ridicată pe piaţă. În urmă cu un an, a fost descoperită cantitatea de o tonă de heroină în portul Saint Antwerp, într-un singur container. Era pentru prima dată când a avut loc o astfel de captură. Faptul că acum heroina este transportată în Europa pe cale maritimă, în containere, în cantităţi atât de mari, ne-a atras atenţia astăzi, deoarece odată cu criza economică iminentă (n.r. – generată de pandemie), ne aşteptăm ca 1 din 5 afaceri să aibă de suferit sau să se închidă, aşa cum o arată datele din mai multe ţări europene. Vă puteţi imagina că acest lucru va acutiza pe de-o parte vulnerabilităţile în plan social şi economic, iar pe de altă parte va avea un impact puternic pe piaţa drogurilor. Ne aşteptăm la o creştere a consumului de stupefiante, inclusiv opioide. Toatre aceste detalii creează condiţiile unei «furtuni perfecte» pe care trebuie să o evităm în mod categoric”.

Mai multe, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.