COVID: Intrăm în faza critică. Iașul este de ieri în „Top 10”. „Infecțioasele” – ocupat 100%, CFR – 75%

miercuri, 29 iulie 2020, 02:01
3 MIN
 COVID: Intrăm în faza critică. Iașul este de ieri în „Top 10”. „Infecțioasele” – ocupat 100%, CFR – 75%

Din nou un număr mare de cazuri de infecţii cu noul coronavirus raportat ieri la Iaşi. 30 de persoane au fost confirmate cu COVID 19 în plus faţă de ziua precedentă. Din martie şi până acum, 1.352 de ieşeni au trecut prin boală, ceea ce reprezintă 2,89% din numărul total de cazuri raportate la nivel naţional. În acelaşi timp, numărul mare de noi cazuri au umplut Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi unitatea medicală suport Covid, respectiv Spitalul CFR.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, ieri, la ora prânzului, nu mai era niciun pat liber. Din cele 184 de locuri, la confirmaţi, toate erau ocupate. La fel şi cele nouă paturi de la Compartimentul de Terapie Intensivă. Doi pacienţi aflaţi în stare critică au fost transferaţi la secţia de ATI COVID 19 de la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu”, care mai dispune în prezent de 12 paturi. De asemenea, în zona tampon a Spitalului Regional de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, ieri, se aflau în monitorizare cinci pacienţi confirmaţi cu COVID 19. Potrivit conducerii spitalului, unitatea medicală dispune de 12 paturi care pot fi ocupate prin rotaţie de către pacienţii găsiţi pozitivi la testare, în cazul lor fiind vorba doar de o monitorizare pe parcursul a 6-7 ore, până la eliberarea unui loc, fie la Spitalul de Boli Infecţioase, fie la Spitalul CFR, în funcţie de gravitatea bolii.

La Spitalul CFR, tot ieri, erau internaţi 60 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţa cu SARS COV2, aceştia având forme uşoare de boală. „Externările se fac mai uşor acum. Direcţia de Sănătate Publică trimite câte un reprezentant care emite pe loc avizul de izolare la domiciliu pentru cei care se externează pozitivi. Formalităţile se fac pe loc şi nu durează mai mult de 3-4 ore”, a explicat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR. În condiţiile în care numărul noilor confirmaţi va creşte şi va depăşi capacitatea de internare de la principalele unităţi medicale COVID, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că există pregătite 20 de paturi la ambulatoriul Spitalului de Recuperare destinate asimptomaticilor şi formelor uşoare de boală. Şi Spitalul Militar se pregăteşte să intre ca spital suport, cu cel puţin 10 locuri la ATI, în condiţiile în care numărul cazurilor grave de la Infecţioase şi Neurochirurgie va depăşi capacitatea de internare.

Potrivit ultimei analize realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru săptămâna 20-26 iulie, 34 de judeţe, printre care şi Iaşul, înregistrează un trend ascendent al numărului de noi cazuri. În judeţul nostru, săptămâna trecută, patru persoane diagnosticate cu COVID 19 şi-au pierdut viaţa. La nivel naţional, 37,8% dintre decese s-au înregistrat în judeţele Prahova, Argeş, Bucureşti, Dâmboviţa şi Buzău. 94% dintre cei care au pierdut bătălia cu virusul prezentau şi comorbidităţi, pe locul întâi fiind bolile cardiovasculare, diabet şi afecţiuni neurologice. De la începutul pandemiei şi până acum, 60 de ieşeni diagnosticaţi cu COVID 19 au murit, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii de 4,42%, mai mică decât media pe ţară. În clasamentul la nivel naţional privind numărul de cazuri, Iaşul a intrat în “top 10” , ocupând locul 9. La numărul de decese, la nivel naţional, Iaşul este pe locul 17%, de altfel, la Spitalul de Boli Infecţioase înregistrându-se până acum o rată de vindecare de peste 80%. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii